zondag 14 februari 2010

Carnaval

Net als in Nederland, Belgiƫ en andere katholieke gebieden, vieren de mensen op Malta carnaval in de week die voorafgaat aan Aswoensdag. In het Maltees heet het carnaval 'Il-Karnival ta' Malta'. Het is een van de belangrijkste feesten op de culturele kalender van het land en dat is het al bijna vijf eeuwen lang. In 1535 bracht grootmeester Piero de Ponte het feest naar Birgu. Daar namen de ridders het tegen elkaar op in optochten en toernooien. Behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het feest sindsdien altijd gevierd.

Tegenwoordig worden er optochten met fel gekleurde praalwagens georganiseerd en drumbands die vooraf worden gegaan door koning Carnaval (ir-Re tal-Karnival). De mensen verkleden zich en er worden allerlei feesten georganiseerd, met muziek, veel drank en lekker eten. Veel verschil is er dus niet met de manier waarop wij het vieren.

De carnavalsoptochten worden vooral gehouden in Valletta en Floriana. In kleine dorpen vieren de Maltezers ook 'spontaan' carnaval, dat in feite ongeorganiseerd is. Het is een traditie in Nadur op Gozo. Vanuit heel Malta trekken daar mensen naartoe, hetgeen zorgt voor veel drukte en een overbelasting van de veerdienst tussen Malta en Gozo.

In de tijd van de ridders werd het feestgedruis ingeleid met een dans die de Parata wordt genoemd. De dans werd uitgevoerd door boeren onder het balkon van de grootmeester. Hij gaf het volk uiteindelijk toestemming om carnaval te vieren. In de Parata werd vervolgens de strijd tussen de ridders en de Turken nagespeeld. Een meisje beeldde dan Malta uit en werd vervolgens op de schouders genomen en door de stad gesjouwd.

Al met al is het carnaval de moeite waard. Het is een uitbundig feest, waarin de mensen met behulp van verkleedkleren serieuze zaken op de hak nemen.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina