Voetbal

VoetbalLogo van de voetbalbond van Malta

Voetbal is op Malta vrij populair. Ruim 11.400 spelers zijn lid van één van de 61 clubs die het land telt. Hoewel de nationale competitie niet het formaat heeft en niet sterk genoeg is om internationaal potten te kunnen breken, mogen de meeste clubs rekenen op een fanatieke schare supporters. Behalve hun lokale team volgen veel Maltezers de buitenlandse competities; de Italiaanse Serie-A en de Engelse Premier League zijn van oudsher erg populair. 's Werelds oudste fanclub van Manchester United is bovendien in Malta gevestigd.

Voorgevel van Millennium stand van het nationale stadionVoorgevel van Millennium stand van het nationale stadion

De Malta Football Association, de Maltese nationale voetbalbond, is er eentje met een lange traditie. De bond werd in het jaar 1900 opgericht (de KNVB in 1889). In 1884 werd de sport echter al naar Malta gebracht door soldaten van de British Service, welke voortdurend met 30.000 tot 40.000 troepen op Malta aanwezig was. De militairen speelden tegen Maltezers die zij troffen 'bootless on a piece of land which could be described as anything but a football pitch'. Rond 1890 werden de eerste voetbalclubs van Malta opgericht. De eerste teams speelden voornamelijk tegen militaire teams die te gast waren op Malta. Middels de oprichting van een bond, werd het in 1909 mogelijk aan te vangen met een landelijke competitie waarin vijf teams uitkwamen. Floriana F.C. werd in dat seizoen de eerste kampioen van Malta. De Maltese voetbalbond was een onderbond van de Britse FA. Hoewel de spelers op Malta officieel als amateurs te boek stonden, verdienden zij wel degelijk geld. Rond 1926 ontvingen de spelers gezamenlijk 56% van de toegangsgelden, de eigenaar van het terrein 40% en de bond ving de laatste 4%. In die periode waren er zeven clubs, die tussen november en maart slechts één keer tegen elkaar speelden. Vervolgens werd er volgens een knock-outsysteem gespeeld om de beker. De winnaar van de beker speelde vervolgens tegen de landskampioen. De winnaar van dat duel mocht het weer opnemen tegen een militair elftal van de Britten. Dat het Maltese voetbal een lange traditie kent, blijkt uit de door Carmel Baldacchino geschreven artikelen in The Times of Malta. In de serie 'Shadows from the past' beschrijft hij wekelijks een episode uit het verleden van het Maltese voetbal. De zeer populaire serie kent inmiddels ongeveer 850 verhalen!

De nationale bond kent zeven onderbonden, die eigen competities organiseren. Zo bestaan er eigen bonden voor de competitie op Gozo, voor de amateurcompetitie, voor bedrijvencompetities en voor de jeugdcompetitie.

Voetbal

Internationaal gezien zijn de nationale teams die uitkomen voor Malta zelden succesvol geweest. Het nationale team van Malta is er nooit in geslaagd om de eindronde van een Europees- of Wereldkampioenschap te halen. Er werd in alle kwalificatieduels voor WK's slechts eenmaal gewonnen en dat was op 12 mei 1993, toen Estland in de uitwedstrijd werd verslagen met 1-0. Ook werden de Tsjechen twee maal op een gelijkspel gehouden. Op 21 april 1985 bleef het 0-0 tegen Tsjecho-Slowakije en op 11 oktober 2000 werd dezelfde score bereikt tegen de Tsjechische republiek. Ook tijdens de kwalificaties voor de Europese kampioenschappen werd er zelden succes behaald. Vaak behaalden teams die tegen Malta speelden monsterscores. De grootste nederlaag leed het nationale team op 21 december 1983, toen het in Sevilla met 12-1 van Spanje verloor. Saillant detail is dat Spanje hierdoor groepswinnaar werd in de poule waarin ook Nederland zat. Nederland liep hierdoor, op doelsaldo, kwalificatie voor de EK van 1984 in Frankrijk mis.

Maltees elftalNationaal elftal van Malta.

Het nationale stadion van Malta, National Stadium – Ta' Qali, is te vinden in Attard, nabij Mdina. Er zijn zitplaatsen voor 17.797 toeschouwers. Bij een wedstrijd tegen West-Duitsland op 16 december 1984 bevonden zich echter 35.102 betalende fans in het stadion. Het stadion werd in 1981 opgeleverd en in 2002 gerenoveerd. Algemeen wordt aangenomen dat de bouw grotendeels werd gefinancierd vanuit de schatkist van kolonel Mu'amar Gaddafi van Libië. Het nationale stadion is met afstand het belangrijkste stadion van het land. Het direct hiernaast gelegen Centenary-stadium (kunstgras) wordt echter minstens zoveel gebruikt voor competitiewedstrijden op de twee hoogste niveau's. Daarnaast worden veel wedstrijden gespeeld in het kleine stadion van de Hibernians te Paola. De meeste competitieduels worden over de genoemde stadions verdeeld. Het nationale stadion en het Centenary-stadium zijn, volgens ons, wereldwijd de stadions voor professioneel voetbal die het dichtst op elkaar staan en waar bovendien structureel gelijktijdig betaald voetbal wordt gespeeld. Veelal wordt aangenomen dat dit Dens Park (Dundee FC) en Tannadice Park (Dundee United FC) in het Schotse Dundee zijn (ook de stadions van Nottingham Forest en Notts County liggen dicht op elkaar), maar de stadions in Malta zijn toch echt dichter op elkaar gelegen.

Op 30 december 2019 tekende Devis Mangia een contract als bondscoach van Malta. De relatief onbekende Italiaan trainde daarvoor onder andere jeugdteams van Italiaanse clubs en als laatste was hij hoofdtrainer van het Roemeense CS Universitatea Craiova. Als bondscoach volgt hij de Maltees Ray Farrugia op. Die zag zijn contract niet verlengd worden, nadat Malta als laatste eindigde in de groep voor kwalificatie voor het EK in 2020. Recentelijk mocht ook de Belg Tom Saintfiet zich bondscoach van Malta noemen. Hij werd op 11 oktober 2017 benoemd, maar werd op 25 april 2018 alweer ontslagen.

Op de internationale FIFA-ranglijst neemt Malta momenteel (22 augustus 2022) de 168e positie in.

Een voetbalwedstrijd bezoeken in Malta

Het nationale stadion voor aanvang van Malta - Slowakije op 26-03-2017 : 1-3Malta - Slowakije : 1-3

Een competitiewedstrijd bezoeken in Malta kan vrij eenvoudig. Op de website van de voetbalbond (MFA), staat informatie over het programma en de locaties. Vervolgens hoef je er slechts nog voor te zorgen dat je op het tijdstip van de wedstrijd op de locatie bent. Meestal worden er op iedere locatie aansluitend twee wedstrijden gespeeld. Toegangskaarten worden uitsluitend aan het stadion verkocht. De entree bedraagt vier of zeven euro per persoon. Daarvoor kunnen beide wedstrijden worden bekeken. Vaste zitplaatsen zijn er niet. Iedereen mag zelf een plekje uitzoeken. Onder de tribune van het nationale stadion worden soms snacks en dranken verkocht. Een halve liter bier kost drie euro.

Voor het bezoeken van een interland, kan het beste wel vooraf een ticket worden besteld. Dit kan ook via de website van de bond. Gewone kaarten kosten 15 tot 25 euro. VIP-kaarten zijn meestal niet beschikbaar. Hoewel er op tickets een zitplaats wordt toegewezen, is dit slechts ten behoeve van de administratie. Iedereen kan zelf een zitplaats uitzoeken. In de vakken achter ingang 'Millenium D' is het vaak het gezelligst.

Aangezien interlands voornamelijk in de avonduren worden gespeeld, is er na afloop vaak geen openbaar vervoer meer beschikbaar vanaf het stadion. Het kan daarom handig zijn om hiervoor vooraf iets te regelen. Bijvoorbeeld een taxi. Soms verdient het de aanbeveling om even te informeren bij de receptie van je hotel of er collectief vervoer mogelijk is. De kans is namelijk groot dat je mee kunt rijden in het voor het uitspelende publiek geregelde vervoer. Ook als je niets geregeld hebt, is er meestal geen nood. Vanaf de rotonde voor het stadion zullen taxichauffeurs gretig passagiers oppikken.

Nations League en grote eindtoernooien

Zoals reeds gemeld, wist Malta zich nooit te plaatsen voor een groot eindtoernooi. Bij de kwalificatie voor een Europees- of wereldkampioenschap, eindigt Malta steevast als laatste in de poule. Het mag geen verrassing heten dat Malta zich niet heeft weten te plaatsen voor het EK 2020 (dat in 2021 wordt gespeeld). Op 7 december 2020 werd er door de UEFA geloot voor de poules waarin landen strijden om deelname van het FIFA WK in Qatar in 2022. Malta werd hierbij ingedeeld in groep H, waarin het nationale voetbalelftal het op moet nemen tegen Kroatië, Slowakije, Rusland, Slovenië en Cyprus. De kans dat Malta in deze poule punten zou halen leek nihil, maar toch speelde het op 27 maart 2021 in het Štadión Antona Malatinského te Trnava met 2-2 gelijk (na een 0-2 voorsprong) in de uitwedstrijd tegen Slowakije. En woensdag 1 september 2021 was een grote dag voor het Maltees voetbalelftal. Er werd voor het eerst ooit gewonnen in een kwalificatiepoule voor het WK. 3-0 werd het tegen Cyprus.

Leuker voor Malta is de deelname aan de UEFA Nations League. Voor de Maltezers zijn hier kansen om in officiële interlands resultaten te behalen tegen relatief gelijkwaardige tegenstanders. In de jaargang 2020/21 kwam Malta uit in Poule D1. Het speelde uit en thuis tegen de Faeröer, Letland en Andorra. In de zes wedstrijden wist Malta negen punten te behalen. Onder andere door te winnen van Letland (0-1) en Andorra (3-1). In de beslissende thuiswedstrijd op 17 november 2020, bleef het 1-1 tegen de Faeröer. Hierdoor eindigde Malta als tweede in de poule en liep het nipt promotie naar de C-divisie mis.

Wedstrijden tegen Nederland en België

Malta speelde in totaal zesmaal tegen Nederland. Alle zes keren verloor Malta; op 19 december 1982 werd het 0-6 in de wedstrijd, die in het Tivoli-stadion te Aken werd gespeeld, in de kwalificatie voor het EK van 1984 in Frankrijk. op 17 december 1983 werd het in de Kuip 5-0. Op 19 december 1990 werd het maar liefst 0-8 (mede door vijf goals van Marco van Basten) en op 13 maart 1991 werd het in de Kuip in de kwalificatie voor het EK 1992 in Zweden 1-0, na een onterecht gegeven strafschop die door van Basten werd benut. Dit was de zesde goal die van Basten tegen Malta maakte. Hij is daarmee, voor Marc Overmars (3), Nederlands topscorer tegen Malta. In de kwalificatie voor het EK in Engeland in 1996 werd op 29 maart 1995 (in de Kuip) en 11 oktober 1995 (te Ta' Qali) weer tegen Malta gespeeld. De uitslagen waren respectievelijk 4-0 en 0-4. In deze laatste wedstrijd maakte Marc Overmars een zuivere hattrick en ontstond na afloop discussie omdat de Maltese supporters oerwoudgeluiden maakten richting Clarence Seedorf. Rond dezelfde wedstrijd begon uit te lekken dat Dennis Bergkamp (die een blessure veinsde en niet meereisde) last heeft van vliegangst, waarmee hij de bijnaam the Non-Flying Dutchman verdiende.

De Belgen speelden slechts eenmaal een interland tegen Malta. De rode duivels verloren de oefenwedstrijd op Malta op 16 februari 1994 met 1-0.

In het Europacup II-toernooi in de seizoenen 66/67 en 67/68 speelde Floriana FC tegen Nederlandse tegenstanders. In 66/67 versloeg Sparta Rotterdam de club met 1-1 en 1-6. In 67/68 versloeg NAC de club met 1-2 en 0-1. In het seizoen 17/18 speelde Valletta FC in de tweede kwalificatieronde van de Europa League tegen FC Utrecht. In Malta werd het 0-0. FC Utrecht zette dit enigszins recht door thuis (de wedstrijd werd gespeeld in het stadion van RKC Waalwijk) met 3-1 te winnen.

Het Nederlands vrouwenelftal speelde twee oefeninterlands op Maltees grondgebied. In het voorjaar van 2023 werd er tweemaal gespeeld tegen Oostenrijk. Op 17 februari 2023 werd de eerste wedstrijd met 2-1 verloren. De wedstrijd stond gepland om te worden gespeeld te Paola, maar het stadion aldaar raakte beschadigd tijdens een voorjaarsstorm. Er werd per catamaran van I see Malta uitgeweken naar Gozo, alwaar de wedstrijd zonder enige publieke belangstelling werd gespeeld in het Gozo Stadium te Xewkija. De tweede wedstrijd werd enkele dagen later gespeeld (21 februari 2023) in het National Stadium – Ta' Qali. Ditmaal was Nederland met 0-4 te sterk voor de dames uit Oostenrijk.

Maltese competitie

BOV Premier League logo

Natuurlijk heeft Malta ook een eigen competitie; de BOV Premier League, die in de volksmond ook wel Il-Kampjonat, Il-Lig, of Il-Premjer genoemd wordt. Deze competitie wordt gesponsord door BOV, Bank Of Valletta. Naast deze competitie bestaan er ook een eerste divisie (de Challenge League) en tweede divisie (National Amateur League). In een seizoen van de Premier League spelen alle veertien teams tweemaal (uit en thuis) tegen elkaar (elke club speelt 26 wedstrijden). Vervolgens worden de behaalde punten gehalveerd. Deze punten worden meegenomen naar de play-off's. De zes teams die in de reguliere competitie het beste hebben gepresteerd, komen in de kampioenspoule tweemaal tegen elkaar uit (elke club speelt tien wedstrijden). De acht teams die in de reguliere competitie de minste punten behaalden, komen in de degradatiepoule terecht. Twee teams degraderen daaruit aan het eind van het seizoen rechtstreeks naar de eerste divisie. Hun plek wordt ingenomen door twee teams die uit de eerste divisie promoveren. De wedstrijden worden op vrijdag, zaterdag en zondag gespeeld en veel teams spelen na elkaar in het Nationale stadion te Ta' Qali, het daarnaast gelegen Centenary Stadium (kunstgras), het Victor Tedesco Stadium te Ħamrun of het Tony Bezzina Stadium (of Hibernians Stadium) te Paola. Meestal beginnen de wedstrijden om 15:00uur en 17:00uur. Supporters reizen vaak gezamenlijk in kleurrijke tochten vanuit hun dorp naar het stadion. Onderlinge gewelddadige rivaliteit tussen de verschillende supportersgroepen is er nauwelijks. De Sliema Wanderers (dat na het seizoen 2021-22 degradeerde) en Floriana FC werden het vaakst kampioen van Malta; 26 keer. Valletta 25 keer. Gezien de resultaten uit het recente verleden, lijkt het spannend te worden welke club als eerste met drie sterren op de borst mag spelen.

De huidige kampioen van Malta (seizoen 2021-22) is Hibernians F.C. uit Paola. Zij volgden de Ħamrun Spartans F.C. op, die zich na seizoen 2020-21 kampioen mochten noemen. Het seizoen verliep een beetje anders dan normaal, aangezien er maar 12 clubs (in plaats van de normale 14) deelnamen aan de Premier League. Een seizoen eerder waren er maar liefst 16 deelnemende clubs. De aangepaste aantallen hadden alles te maken met de beperkingen die ontstonden naar aanleiding van het coronavirus. Vanwege de uitbraak van het coronavirus, werd het seizoen 2019-20 niet uitgespeeld. Besloten werd toen geen clubs te laten degraderen, waardoor er een competitie ontstond met 16 clubs die elk tweemaal tegen elkaar zouden spelen. Maar ook dat seizoen kon niet worden uitgespeeld, omdat de Maltese overheid op 10 maart 2021 besloot de wedstrijden te verbieden. Een maand later werd de competitie definitief gestaakt, nadat 23 van de 30 speelronden gespeeld waren. De Ħamrun Spartans werden vervolgens tot kampioen gekroond. In het voorgaande seizoen (seizoen 2019-2020) werd Floriana F.C. als kampioen aangewezen. Nadat op 8 maart 2020 de competitie werd gestaakt vanwege de situatie rondom het coronavirus, werd er door de bond op 25 mei 2020 een besluit genomen over het afronden van de competities. Floriana had na 20 speelrondes 41 punten behaald. Drie meer dan Valletta. Daarom werd Floriana als kampioen aangewezen. Daarmee onttroonden ze Valletta F.C., dat daarvoor tweemaal op rij (2017/2018 en 2018/2019) kampioen was.

Behalve de competitie bestaat er een Maltese bekercompetitie; de U*Bet FA Trophy. Hieraan doen 16 teams die uitkomen in de BOV Premier League en de eerste divisie mee. De huidige bekerhouder (2022) is Floriana F.C.. In de spannende finale op 15 mei 2022 tegen Valletta F.C., was de eindstand na de reguliere speeltijd 1-1. In de verlenging trok Floriana aan het langste eind. In 2019 was Balzan de voorgaande winnaar van de FA Trophy. Het was de eerste keer in het bestaan van de club dat zij er met de beker vandoor gingen. Van de winst kon bovendien extra lang worden genoten, aangezien de twee volgende edities niet gespeeld werden vanwege de coronapandemie.

In december wordt tevens gespeeld om de BOV Super Cup. Dit is een duel tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. De supercup is in handen van de Valletta. Dat team won de strijd om de cup op 21 december 2019 met 2-1 van Balzan. De twee edities daarna werden niet gespeeld, vanwege de coronapandemie.

Nederlandse invloed

Opmerkelijk was de Nederlandse inbreng in het seizoen 2009/2010. Het populairste team van Malta, Valletta FC (The Lilywhites), werd gecoacht door de uit Geleen afkomstige Ton Caanen. Hij nam Jordi Cruijff mee als speler en assistent. Tevens werd Geert den Ouden van De Graafschap aan de selectie toegevoegd. Den Ouden hield het in november 2009 echter alweer voor gezien op Malta. Caanen was eerder coach van onbeduidende clubs als Metaloerh Donetsk, Beitar Jerusalem, Maccabi Tel Aviv FC en Stal Alchevsk. Cruijff speelde eerder bij clubs als FC Barcelona, Manchester United en Celta de Vigo. Hij speelde negen interlands voor Nederland, waarin hij eenmaal scoorde. Cruijff maakte voor Valletta tien doelpunten in de competitie en tien in de beker. Eind mei 2010 werd bekend dat zowel Cruijff als Caanen zouden vertrekken naar Cyprus om aldaar de club AEK Larnaca (waar op dat moment ook Kevin Hofland en Gregoor van Dijk speelden) te gaan trainen. Behalve bij Valletta, kwamen er nog twee Nederlanders uit in de Maltese competities. Sylvano Comvalius maakte voor aanvang van het seizoen 2009/2010 de overstap van Hamrun Spartans naar Birkirkara F.C. en werd met die club landskampioen. Hij wist in dat seizoen 25 doelpunten te scoren. Na het kampioenschap, vertrok Comvalius naar de Schotse tweedeklasser Stirling Albion. De Nederlander Lorenzo Netteb speelde in de competitie van Gozo bij Victoria Hotspurs F.C. Voor Nederlandse voetballiefhebbers bekende spelers die in de Maltese competitie uitkwamen, zijn de Brazilianen Sergio en Christiano die eerder bij NAC en Roda JC (Christiano ook bij Willem II) speelden. In het seizoen 2012/2013 was er wederom Nederlandse inbreng. De doelmannen Patrick Jansen (Floriana FC) en André Krul (Valletta FC), die daarvoor beiden onder contract stonden bij AGOVV, speelden in de Maltese competitie. Op 24 juli 2012 werd bekend dat André Krul naar Boyacá Chicó F.C. in Colombia is vertrokken.

Meer recent is de aanwezigheid van Nijmegenaar Youri Loen (27-01-1991) in de Maltese competitie. De ervaren middenvelder tekende eind januari 2022 bij Mosta F.C.. In Nederland was hij onder andere actief bij N.E.C., FC Dordrecht, Sparta, Fortuna Sittard, FC Emmen, Almere City en TOP Oss. Via het Griekse Doxa Drama en het Finse FC Haka Valkeakoski kwam hij vervolgens bij Mosta terecht. In de competitie treft hij onder andere de uit Burgh-Haamstede afkomstige Julius Bliek (09-06-1994) die als centrale verdediger van de Sliema Wanderers speelt. Hij kwam in het seizoen 2020/21 maar liefst 26 keer voor FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie, maar mocht desondanks vertrekken. Naar Malta dus! Behalve bij FC Dordrecht was Bliek in Nederland voornamelijk actief voor enkele Zeeuwse amateurverenigingen en de Go Ahead Eagles. Bij Balzan FC speelden in het seizoen 2021/2022 maar liefst vier Nederlanders. De in Koewacht (Zeeland) geboren centrale verdediger Augustine Loof (01-01-1996) speelt er sinds 1 juli 2019. Loof komt uit de jeugdopleiding van PSV en kwam via FC Eindhoven naar Malta. Sinds 1 augustus 2020 speelde hij samen met de jonge spits Suleiman Jalu (20-03-2000). Die werd opgeleid bij Willem II en ging via de jeugd van het Servische OFK Beograd naar Malta toe. Bij Balzan FC speelden Loof en Jalu onder andere samen met Alvin Daniels (10-02-1994) en Malik Trustfull (01-01-2001). André Paus was van 9 september 2020 tot 20 april 2022 de hoofdtrainer van Birkirkara. De boomlange Paus was vanaf 1985 negen seizoenen actief als verdediger van FC Twente. Op 3 september 2020 tekende verdedigende middenvelder Danny Holla (31-12-1987) een contract bij Sliema Wanderers F.C.. In Nederland begon hij zijn profcarrière in 2006 bij FC Groningen en via onder andere FC Zwolle, VVV-Venlo, ADO Den Haag, Brighton & Hove Albion, PEC Zwolle en FC Twente eindigde hij bij FC Den Bosch, waarna hij de kans greep om te kijken of hij het niveau van de Maltese competitie aankan. Bij de Sliema Wanderers speelt Holla samen met spits Sylvano Comvalius (10-08-1987), die een dag later een contract tekende en die al eerder in de Maltese competitie actief was. Op 18 januari 2021 tekende de geboren Bredanaar Jeroen Lumu een contract bij Floriana FC. De spits (27-05-1995) begon zijn profcarrière bij Willem II, speelde vervolgens onder andere bij FC Dordrecht en hield het vervolgens nooit langer dan een seizoen uit bij daarop volgende clubs in onder andere Oostenrijk, Turkije, Roemenië, India en Portugal. Voordat hij naar Malta vertrok, speelde hij bij FC Saburtalo in Georgië.

In de Nederlandse Eredivisie Vrouwen was in de seizoenen 2018/19 en 2019/20 Rachel Cuschieri (26-04-1992) actief. De kleine Maltese middenvelder speelde voor PSV Eindhoven en daarvoor bij RSC Anderlecht.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2022/2023

  • Op 5 juli 2021 begonnen de Hibernians te Dublin aan hun Europese voetbalavontuur. In de eerste voorronde van de Champions League speelden ze tegen de Shamrock Rovers. De uitwedstrijd werd 3-0 gewonnen door de Ieren. In de thuiswedstrijd bleef het vervolgens 0-0, waardoor de Hibernians de cup met de grote oren kunnen vergeten. Net als in de voorgaande jaargang, stroomden ze vervolgens door naar de tweede kwalificatieronde van de Conference League. Hierin ontvingen ze op 19 juli het Letse FCI Levadia Tallinn. Deze wedstrijd werd met 3-2 gewonnen, waarna de uitwedstrijd in het Lillekëla Stadium op 28 juli eindigde in 1-1. Wederom stond een Baltische tegenstander op het programma in de derde kwalificatieronde van de Conference League. Ditmaal was FK RFS uit het Letse Riga de tegenstander. Nadat RFS in de uitwedstrijd op 4 augustus netjes op 1-1 was gehouden, leken er kansen te bestaan voor de thuiswedstrijd op 11 augustus. Helaas werd deze verloren met 1-3, waardoor het Europese seizoen voor de Hibernians is afgelopen.
  • De Ħamrun Spartans F.C. begonnen hun Europese seizoen op 7 juli in het Vazgen Sargsyan Republican Stadium in de Armeense hoofdstad Yerevan tegen FC Alashkert. De wedstrijd in het kader van de eerste voorronde van de Conference League, werd verloren met 1-0. Een week later in de thuiswedstrijd, op 14 juli, waren de rollen omgekeerd en werden de Armeniërs verslagen met maar liefst 4-1. Voor de tweede voorronde van de Conference League, werd een tegenstander uit Bosnië en Herzegovina geloot. FK Velež Mostar was de tegenstander. Zowel de uitwedstrijd op 21 juli als de thuiswedstrijd op 28 juli, werden met de minimale score (0-1 en 1-0) gewonnen. In de derde voorronde van de Conference League kwamen de Spartans uit tegen Levski Sofia. De roemruchte club uit de Bulgaarse hoofdstad, met de Nederlandse verdediger Kelian Key Alberthus Alexander Van Der Kaap in de basis, werd eveneens aan de zegekar gebonden. In de thuiswedstrijd op 4 augustus werd met 0-1 verloren, door een goal diep in blessuretijd. In de uitwedstrijd op 11 augustus leek het ook 0-1 te worden, waarna beide teams in blessuretijd wisten te scoren. In de verlenging werd niet gescoord, waarna penalty's de doorslag moesten geven. De Bulgaren wisten slechts 1 strafschop te scoren, de Maltezers vier. Hiermee kwalificeerde de Spartans zich voor de Play-off voor de groepsfase. Hierin is FK Partizan uit Belgrado de tegenstander. De Serven, met de Nederlander Queensy Menig in de basis, waren in de uitwedstrijd op 18 augustus met 4-1 veel te sterk voor de Maltezers. De thuiswedstrijd op 25 augustus eindigde waardiger voor de Spartans. Het werd 3-3. Ondanks dit gelijkspel, zijn de Spartans uitgeschakeld voor verdere deelname aan het toernooi.
  • Op 5 juli begon Gżira United F.C. thuis, voor 308 betalende toeschouwers, aan de eerste voorronde van de Conference League. Atlètic Club d'Escaldes uit Andorra was hierin de tegenstander. De wedstrijd eindigde in 1-1. In de uitwedstrijd op 14 juli bleef het lange tijd 0-0, maar wisten de mannen uit Gzira de overwinning (0-1) in de verlenging naar zich toe te halen. In de tweede voorronde van de Conference League was het Servische FK Radnički Niš de tegenstander. In de thuiswedstrijd op 21 juli was de eindstand 2-2. Diezelfde score stond op 28 juli op het scorebord van het Čair Stadium na afloop van de officiële speeltijd. Na extra tijd was de score 3-3, waardoor middels penalty’s een winnaar moest worden bepaald. Doordat de Serven drie van de vier strafschoppen hadden gemist, terwijl de Maltezers haar drie strafschoppen wel had benut, trok Gzira aan het langste eind. In de derde voorronde van de Conference League mocht Gzira op 3 augustus op bezoek bij het veel sterker geachte Wolfsberger AC uit Oostenrijk. De wedstrijd eindigde echter in 0-0, waarna de thuiswedstrijd op 9 augustus de doorslag moest geven. Hierin waren de mannen uit Karinthië met 0-4 gehakt van de Maltezers, waardoor Gzira is uitgeschakeld voor verdere deelname aan het Europese clubvoetbal.
  • Loting bepaalde dat Floriana F.C. het in de eerste voorronde van de Conference League mocht opnemen tegen FC Petrocub Hîncești uit Moldovië. De thuiswedstrijd op 7 juli eindigde in 0-0. In de uitwedstrijd te Chișinău werd helaas met 1-0 verloren, waardoor het Europese voetbalseizoen van Floriana alweer eindigde op 14 juli.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2021/2022

Op basis van de in de competitie behaalde resultaten, had verwacht kunnen worden dat kampioen Ħamrun Spartans F.C. en de Sliema Wanderers (vijfde) in aanmerking zouden komen voor deelname aan de (voorronden van) toernooien in het Europese clubvoetbal. Vanwege zaken met betrekking tot match fixing in het seizoen 2012/2013, werd door de UEFA echter besloten beide clubs uit te sluiten van deelname.

  • Op 6 juli 2021 speelden de Hibernians hun eerste wedstrijd in de eerste voorronde voor de Champions League in de A. Le Coq Arena te Tallinn tegen het Estse FC Flora. Helaas werd de wedstrijd met 2-0 verloren. In de thuiswedstrijd op 13 juli in het Centenary Stadium in Malta, kregen de Hibernians zelfs drie goals (0-3) om de oren. Hiermee eindigde de strijd om de cup met de grote oren voor de Hibernians, maar ze stromen wel in in de tweede kwalificatieronde van de nieuwe Conference League. Op 20 juli 2021 wonnen ze daarin met 1-3 de uitwedstrijd tegen S.S. Folgore Falciano Calcio uit San Marino. De return op 27 juli, in het Centenary stadium nabij Ta'Qali, werd eveneens gewonnen. Ditmaal werd het 4-2. In de derde kwalificatieronde van de Conference League namen ze het op 5 augustus in Letland op tegen Riga FC. De wedstrijd werd gewonnen met 0-1. In de thuiswedstrijd op 12 augustus leken de Hibernians de eerste Maltese club ooit te worden die de play-off van een Europees clubtoernooi zouden halen. Diep in blessuretijd scoorden de Letten echter de 1-2, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Hierin wist Riga de score op te drijven tot 1-4, waardoor de Maltezers zijn uitgeschakeld in het Europese clubvoetbal.
  • Gżira United speelde met 0-0 gelijk in de eerste wedstijd in de eerste voorronde van de nieuwe Conference League op 8 juli 2021 in het nationale stadion van Andorra tegen UE Sant Julià. De return op 15 juli op Maltese bodem eindigde eveneens in een gelijkspel. Ditmaal 1-1. Ook na verlenging bleef het gelijk, waarna Gżira de penalty's beter nam (5-3) en doorging naar de tweede kwalificatieronde van de Conference League. Hierin verloor het op 22 juli 2021 met 0-2 van HNK Rijeka uit Kroatië. De uitwedstrijd op 29 juli 2021 werd verloren met 1-0. Daarmee eindigde het seizoen in het Europese clubvoetbal voor Gżira United.
  • De tegenstander waartegen Birkirkara, met de Nederlandse coach Andre Paus, het op 8 juli 2021 thuis opnam in de eerste voorronde van de Conference League, luistert naar de naam S.P. La Fiorita. De Maltezers wonnen met 1-0. De uitwedstrijd op 15 juli te Serravalle in San Marino eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor Birkirkara doorgaat naar de tweede kwalificatieronde van de Conference League. Hierin verloor het op 22 juli 2021 in Slovenië met 1-0 van NK Olimpija Ljubljana. Het vervolg van de tweekamp werd op 29 juli op Maltese bodem met 1-0 gewonnen door Birkirkara. Toen ook verlenging geen beslissing bracht in deze dubbele krachtmeting, moesten penalty’s uitkomst bieden. Deze verloren de Maltezers met 4-5, waardoor zij uitgeschakeld zijn in het Europese clubvoetbal voor dit seizoen.
  • In de eerste voorronde van de Conference League nam Mosta het in het Europese debuut van de club op 6 juli thuis op tegen FC Spartak Trnava uit Slowakije. De wedstrijd werd gewonnen met 3-2. Bijzonder is dat dit de eerste wedstrijd ooit in de Conference League was. Mosta is derhalve de eerste club in Europa die een wedstrijd in deze competitie won. Op 15 juli volgde de return in het Štadión Antona Malatinského. Deze werd door Mosta met 2-0 verloren, waardoor de club is uitgeschakeld in het Europese clubvoetbal.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2020/2021

  • Floriana mocht op 19 augustus thuis aantreden tegen het CFR Cluj in de eerste voorronde van de UEFA Champions League. De Roemeense tegenstander bleek met 0-2 te sterk. Aangezien er deze jaargang, vanwege de coronacrisis, geen returns worden gespeeld, is de Maltese kampioen uitgeschakeld in de Champions League. Wel stroomden de mannen uit Floriana door naar de tweede voorronde van de Europa League. Hierin zorgde de club voor een kleine sensatie door op 17 september in het Noord-Ierse Belfast met 0-1 te winnen van Linfield F.C.. In de derde voorronde kwam FC Flora uit Estland op bezoek. De wedstrijd op 24 september bleef ook na verlenging onbeslist (0-0). Doordat de Esten de penalty's beter namen, is Floriana uitgeschakeld voor verdere deelname aan het Europese clubvoetbal.
  • In de eerste voorronde van de Europa League nam Valletta F.C. het op 27 augustus op tegen Bala Town F.C. uit Wales. De thuiswedstrijd werd met 0-1 verloren. Vanwege de coronacrisis werden er geen returns gespeeld, waardoor de hoofdstedelingen waren uitgeschakeld voor verdere deelname aan het Europese clubvoetbal.
  • De Sirens F.C. beleefden hun Europa League-debuut in de op 27 augustus in het Stadion Balgarska Armia in het Bulgaarse Sofia. Het veel grotere CSKA Sofia scoorde in blessuretijd de 2-1, waardoor de Sirens werden uitgeschakeld voor verdere deelname aan het toernooi.
  • In het Rheinpark Stadion te Vaduz (Liechtenstein) begon op 27 augustus het Europa League-avontuur voor Hibernians F.C.. Exact 0 toeschouwers waren hier getuige van de 0-2 overwinning van de Hibernians. De volgende horde op de weg richting de finale in het Poolse Gdańsk, was het Hongaarse Fehérvár FC. In de thuiswedstrijd op 17 september bleek die tegenstander met 0-1 te sterk voor de mannen uit Paola.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2019/2020

  • In de eerste voorronde van de UEFA Champions League nam Valletta F.C. het op tegen F91 Dudelange uit Luxemburg. Op 9 juli werd in de uitwedstrijd in het Stade Josy Barthel met 2-2 gelijkgespeeld. De thuiswedstrijd, een week later, eindigde eveneens in een gelijkspel; 1-1. Op uitdoelpunten stroomde Valletta door naar de tweede kwalificatieronde. Hierin was het Hongaarse Ferencvárosi TC de tegenstander. De uitwedstrijd in Boedapest op 24 juli werd verloren met 3-1, waarna het 1-1 gelijkspel (onder leiding van de Belgische arbiter Jonathan Lardot) in de thuiswedstrijd op 30 juli geen soelaas meer bood tegen uitschakeling in de Champions League. Wel stroomde Valletta F.C. door naar de derde voorronde van de UEFA Europa League. Hierin werd geloot tegen het sterke Astana FK uit Kazachstan. In de Astana Arena werd op 8 augustus verloren met 5-1. De thuiswedstrijd op 15 augustus werd verloren met 0-4. De kans op doorstroming naar de groepsfase van de Europa League, was daarmee duidelijk verspeeld.
  • Gżira United nam het in de eerste kwalificatieronde van de UEFA Europa League op tegen HNK Hajduk Split. Op 9 juli werd de thuiswedstrijd verloren met 2-0. Maar in de uitwedstrijd op 18 juli in het Poljudstadion te Split, wisten de mannen uit Gżira de Witten verrassend te verslaan met 1-3 (met een goal van Hamed Koné in de 96e minuut), waardoor zij vanwege de uitgoals doorstroomden naar de tweede kwalificatieronde. In die ronde was het Letse FK Ventspils de tegenstander. De uitwedstrijd op 25 juli in het Olympisch stadion te Ventspils, werd verloren met maar liefst 4-0. Thuis op 1 augustus werd het gezichtsverlies enigszins hersteld met een 2-2 gelijkspel. Hiermee is Gżira United uitgeschakeld in het toernooi.
  • De Hibernians speelden op 11 juli in de eerste kwalificatieronde van de UEFA Europa League de uitwedstrijd tegen het Wit-Russische Sjachtjor Salihorsk. De wedstrijd werd verloren met 1-0. De thuiswedstrijd op 18 juli werd eveneens met 0-1 verloren, waardoor de Hibernians zijn uitgeschakeld voor verdere deelname aan het toernooi om de Europa League.
  • Op 11 juli speelde Balzan FC in de eerste kwalificatieronde van de UEFA Europa League de thuiswedstrijd tegen het Sloveense NK Domžale. Deze pot werd verloren met 3-4. In de uitwedstrijd op 18 juli kon die achterstand niet meer worden hersteld. Deze werd verloren met 1-0, waardoor Balzan is uitgeschakeld voor verdere deelname aan het Europese toernooi.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2018/2019

  • In de eerste kwalificatieronde van de prestigieuze Champions League, nam Valletta F.C. het op 11 juli in het Loro Boriçi Stadium in het Albanese Shkodër op tegen FK Kukësi. De wedstrijd eindigde zoals hij begon: 0-0. Ook de thuiswedstrijd op 17 juli eindigde in een gelijkspel. Helaas werd het 1-1, waardoor de Albanezen op basis van het uitdoelpunt ten koste van de hoofdstedelingen doorstroomden richting de cup met de grote oren.
  • De mannen van Gżira United, namen het in de voorronde voorafgaand aan het kwalificatietoernooi van de UEFA Europa League op tegen UE Sant Julià uit Andorra. De uitwedstrijd op 26 juni in het Estadi Comunal werd gewonnen met 2-0. De 2-1 thuisoverwinning op 5 juli, was vervolgens ruim voldoende om door te stromen richting kwalificatie. In de eerste kwalificatieronde werd het Servische FK Radnički Niš als tegenstander geloot. Deze ploeg bleek te sterk voor onze helden uit Gzira. De uitwedstrijd in het Čair Stadium op 12 juli eindigde in een pak slaag ter waarde van 4-0, waarna een week later thuis de schade beperkt bleef tot 0-1.
  • In de voorronde voorafgaand aan het kwalificatietoernooi voor de UEFA Europa League nam Birkirkara F.C. het op tegen KÍ Klaksvík afkomstig van de Faeröer. De thuiswedstrijd op 28 juni, eindigde in 1-1. In de uitwedstrijd op 5 juli te Tórshavn, bleek de tegenstander net iets te stug: 2-1. Hierdoor wist Birkirkara zich niet te kwalificeren voor het kwalificatietoernooi.
  • Balzan F.C. tradt op 12 juli voor 504 betalende toeschouwers thuis aan in de eerste kwalificatieronde voor de UEFA Europa League tegen Keşla FK, dat afkomstig is uit Azerbeidzjan. De mannen van Balzan wonnen met 4-1. Dat de uitwedstrijd in Bakoe op 19 juli verloren werd met 2-1, deerde derhalve niet. In de tweede kwalificatieronde werd op 26 juli, voor 558 toeschouwers, thuis knap gewonnen tegen ŠK Slovan Bratislava uit Slowakije. Helaas werd de uitwedstrijd (die onder leiding stond van de Belgische arbiter Alexandre Boucaut) op 2 augustus te Bratislava met 3-1 verloren, waardoor Balzan is uitgeschakeld in het Europese cupvoetbal.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2017/2018

  • Op 11 juli mochten de Hibernians thuis aantreden voor de tweede kwalificatieronde van de Champions League. Tegenstander was Red Bull Salzburg. Er werd verloren met 0-3. Ook in de uitwedstrijd op 19 juli, in de Red Bull Arena te Wals-Siezenheim, kregen de Hibernians drie goals om de oren: 3-0. De kansen op het winnen van de cup met de grote oren waren daarmee verkeken.
  • Op 29 juni nam Balzan F.C. het in de eerste kwalificatieronde van de Europa League op tegen het Hongaarse Videoton FC. In de Pancho Aréna te Felcsút won Videoton met 2-0. Mede door een late goal van Danko Lazović; oud speler van Feyenoord, PSV en Vitesse. De return in Malta werd voor 550 toeschouwers afgewerkt op 4 juli. Balzan maakte er 3-3 van. Onvoldoende om een vroege uitschakeling in het toernooi te voorkomen.
  • Floriana begon de eerste kwalificatieronde van de Europa League op 29 juni uit bij het Servische Rode Ster Belgrado. In het Rajko Mitić Stadium werd kansloos met 3-0 verloren. In de thuiswedstrijd op 6 juli ging het iets beter. Het werd 3-3. Hiermee eindigde het toernooi voor Floriana.
  • Valletta F.C. wist de eerste kwalificatieronde van de Europa League te doorstaan. Folgore uit San Marino kreeg op 29 juni met 2-0 op de broek. En in Serravalle op 6 juli wist Valletta eveneens te winnen. Het werd 0-1. In de tweede kwalificatieronde werd Valletta gekoppeld aan FC Utrecht. In het thuisduel op 13 juli bleef het 0-0. In de uitwedstrijd, die gespeeld werd in het stadion van RKC Waalwijk, op 20 juli stelde Utrecht orde op zaken. Het werd 3-1, waardoor Valletta is uitgeschakeld voor verdere deelname.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2016/2017

  • In de eerste voorronde van de Champions League nam Valletta F.C. het op tegen B36 Tórshavn van de Faeröer. Valletta won op 28 juni 2016 thuis met 1-0, maar verloor op 5 juli de uitwedstrijd met 2-1. Desondanks ging Valletta, op basis van het gemaakte uitdoelpunt, door naar de tweede ronde. Daarin verloor het op 12 juli de thuiswedstrijd met 1-2 van Servische Crvena zvezda (Rode ster Belgrado). De return op 19 juli werd eveneens met 2-1 verloren, waardoor de Maltese kampioen is uitgeschakeld.
  • Balzan F.C. speelde op 30 juni 2016 thuis in de eerste voorronde van de Europa League tegen Neftçi PFK in Azerbeidzjan. Het verloor met 0-2. De uitwedstrijd op 7 juli te Bakoe werd weliswaar gewonnen met 1-2, maar dat was niet voldoende om door te mogen in Europa.
  • Op 30 juni speelde Birkirkara F.C. uit tegen NK Široki Brijeg uit Bosnië en Herzegovina in de eerste voorronde van de Europa League. De wedstrijd eindigde in 1-1. Op 5 juli won Birkirkara de return met 2-0, waardoor het zich plaatste voor de tweede voorronde. Op 14 juli speelde het met 0-0 gelijk tegen Heart of Midlothian FC uit de Schotse hoofdstad Edinburgh. In de uitwedstrijd werd zowaar met 1-2 gewonnen, waardoor ook de derde voorronde bereikt werd. Hierin speelde het op 28 juli thuis tegen het Russische FK Krasnodar. Deze wedstrijd, die onder leiding stond van de Belgische scheidsrechter Bart Vertenten, werd met 0-3 verloren. Dit was mede te wijten aan een penalty, een rode kaart en een goal van ex-FC Groningen-speler Andreas Granqvist. De return op 4 augustus werd verloren met 3-1, waardoor Birkirkara vanzelfsprekend niet verder mocht in het toernooi.
  • De Hibernians F.C. speelden op 30 in de eerste voorronde van de Europa League uit tegen het Slowaakse FC Spartak Trnava. Het verloor met 3-0. Een week later werd ook thuis met 0-3 verloren. Hierdoor zijn de Hibernians uitgeschakeld.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2015/2016

  • Birkirkara F.C. ging, in de eerste voorronde van de Europa League, de confrontatie aan met Ulisses FC uit Armenië. Op 2 juli bleef het thuis 0-0, maar in de uitwedstrijd te Jerevan wisten de Maltezers te winnen met 1-3. Daardoor mocht Birkirkara door naar de tweede voorronde. Op 16 juli was daarin het grote Londense West Ham United F.C. de tegenstander. In Londen wonnen de Britten, voor ruim 33.000 supporters, met 1-0. In het nationale stadion van Malta waren 14.571 toeschouwers echter getuige van de knappe 0-1 overwinning van Birkirkara. Dat betekende dat er penalty's moesten worden genomen. In de penaltyreeks verloren de ongelukkige Maltezers met 3-5, waardoor ze uitgeschakeld zijn voor het verdere verloop van het toernooi.
  • Valletta F.C. begon op 2 juli aan de twee confrontaties met Newtown AFC uit Wales in de eerste voorronde van de Europa League. Tijdens de uitwedstrijd verloren de hoofdstedelingen voor 1420 toeschouwers met 2-1. Een week later werd het in Malta (er werd gespeeld op het veld van de Hibernians) 1-2. Daardoor is Valletta uitgeschakeld voor het verder verloop van het toernooi.
  • Ook Balzan F.C. mocht in de eerste voorronde van de Europa League aantreden. Dat deed de club tegen FK Željezničar Sarajevo, dat tegenwoordig in Bosnië en Herzegovina ligt. Op 30 juni werd eerst thuis gespeeld. Die wedstrijd werd verloren met 0-2. De uitwedstrijd, op 9 juli, werd verloren met 1-0. Daardoor is Balzan uitgeschakeld voor het verder verloop van het toernooi.
  • De Hibernians F.C. speelden op 14 juli in de tweede kwalificatieronde van de Champions League eerst in eigen huis tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv F.C.. Er werd gewonnen met 2-1. Een week later werd het in Tel Aviv echter 5-1 voor de Israëliërs. Daardoor is Birkirkara uitgeschakeld voor het verder verloop van het toernooi.

De voetbalbond van Malta heeft een eigen website. Deze is bereikbaar door hier te klikken. Informatie over uitslagen is eveneens te vinden op MaltaFootball.com.



Google