Lascaris War Rooms

Lascaris War Rooms

De Lascaris war rooms zijn ondergrondse ruimtes die als regionaal hoofdkwartier van de geallieerden werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ruimtes bevinden zich in zeventiende-eeuwse ondergrondse gangen onder de hoofdstad van Malta; Valletta, ongeveer vijftig meter onder de Upper Barracca Gardens. Natuurlijk werd die positie angstvallig geheim gehouden voor de vijand.

De ruimten werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als coördinatiecentrum voor de Royal Navy en Royal Air Force. De oorlog begon in Malta op 11 juni 1940 en eindigde op 20 juli 1943. Toen de oorlog ten einde liep, werden de ruimten door de Britse admiraal Andrew Cunningham in gebruik genomen als regionaal commandocentrum voor de verschillende legeronderdelen. Vanuit de tunnels werden acties voorbereid in het gehele Middellandse Zeegebied. Zo verbleven de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower en de Britse generaal Bernard Montgomery (Monty) geruime tijd in de ruimtes om de invasie van Sicilië (operatie Husky) voor te bereiden. Zij gebruikten hiervoor de Allied Force Headquarters. Andere ruimtes luisteren naar namen als Navy Plotting Room (waar aanvallen van de marine werden voorbereid), Anti-Aircraft Guns Operations Room (waar de bescherming van het eiland tegen luchtaanvallen werd gecoördineerd) en de Coast Defense Room (van waaruit het eiland werd beschermd tegen Duits/Italiaanse aanvallen vanaf zee). In totaal werkten er ongeveer duizend mensen in de war rooms, waarvan er steeds ongeveer 240 present waren.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de war rooms gebruikt als hoofdkwartier voor de Britse vloot in de Middellandse Zee. Vanaf 1967 was het tien jaar lang in gebruik als strategisch communicatiecentrum voor de interceptie van Russische onderzeeërs in de Middellandse Zee. In 1956 speelden de ruimten een belangrijke rol in de Suezcrisis en in 1962, tijdens de Cubacrisis, stond men in de ruimten paraat om bij een eventuele Russische raketaanval op Malta in te kunnen grijpen.

De ondergrondse ruimtes werden oorspronkelijk aangelegd in de zeventiende eeuw onder leiding van grootmeester Fra Jean Baptiste de Lascaris de Castellar (1560 – 1657). Ze werden uit het zandsteen uitgehouwen naar een ontwerp van de Italiaanse bouwkundige Paolo Floriani en werden oorspronkelijk gebruikt als slavenverblijf.

De War Rooms zijn momenteel ingericht als museum. Ze tonen hoe het er in de Tweede Wereldoorlog uitzag. Door middel van poppen wordt getoond hoe de zaken in de ruimtes gebruikt werden. Zo is bijvoorbeeld de ruimte te zien waarin alle militaire luchtoperaties werden gepland en gevolgd. Tevens worden foto's en dia's getoond.

Een bezoek aan de Lascaris war rooms is zeker de moeite waard. Er zijn twee manieren om de ruimtes te bekijken. De eerste is met een gids. Deze vertelt in het Engels van alles over de ruimtes. De andere methode is met een audiotour. Via dit systeem wordt alle interessante informatie verstrekt. Deze rondleiding is te doen in het Engels, Duits, Frans en Italiaans. De toegang kost € 10, - voor volwassenen en € 8, - voor studenten en 65+-ers. Kinderen (t/m 15) betalen € 5, - entree. Gedurende het hele jaar zijn de war rooms geopend op maandag t/m zondag van 09:00uur tot 17:00uur.Google