Telefoneren

Een telfooncel in Malta

Malta is een modern land wat betreft het gebruik van mobiele telefoons; vrijwel iedereen heeft er eentje. Net zoals wij dat gewend zijn. Het bellen naar Nederland of België gaat gemakkelijk met een mobiele telefoon. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van de telefooncellen van GO (voorheen MaltaCom). Hoewel het aantal telefooncellen voortdurend afneemt, zijn ze op plekken waar veel toeristen samenkomen nog wel te vinden. De cellen zijn meestal eenvoudig herkenbaar, aangezien het om de typisch Engelse telefooncellen gaat. Ze zijn ontworpen door Sir Giles Gilbert Scott (1880 – 1960) en ze zijn te vinden tot in Bermuda aan toe! Voor het bellen vanuit een telefooncel is een telefoonkaart nodig. Deze is aan te schaffen in vrijwel elke kiosk en op het postkantoor. Bellen naar Nederland kan op die wijze al voor € 0,02 per minuut. De meeste hotelkamers beschikken eveneens over een telefoon. De kosten van een gesprek met zo'n telefoon zijn vaak relatief hoog. Het bellen met behulp van een eigen mobiele telefoon is vaak voordeliger.

Voor het bellen naar Nederland geldt dat voor het nummer dat gebeld wordt eerst de internationale toegangscode voor Nederland moet worden geplaatst. Dat is 0031. Dit nummer wordt voor het netnummer geplaatst en de eerste 0 van het kengetal moet worden weggelaten. Als er bijvoorbeeld naar 020-1234567 gebeld moet worden, dan zal er in Malta dus 0031 20  1234567 moeten worden intoetsen. Mensen die vanuit het buitenland naar België bellen, gebruiken het internationale toegangsnummer 0032. Voor een telefoongesprek van Nederland of België naar Malta geldt hetzelfde. Alleen is de internationale toegangscode voor Malta 00356.

GSM netwerken

Malta kent drie GSM netwerken, waarmee het mogelijk is om met een mobiele telefoon binnen Malta en naar Nederland/België te bellen. Het eerste netwerk, GoMobile, is van Mobisle Communications Ltd., het tweede is van Vodafone Malta Ltd. en het derde van Melita. Wanneer een mobiele telefoon na aankomst op Malta aan wordt gezet, zal het apparaat zelf op zoek gaan naar een geschikt netwerk. Na enige tijd wordt er een SMS-bericht ontvangen, waarmee de gebruiker welkom wordt geheten op het netwerk van de aanbieder. Voor toestellen van T-Mobile en Telfort is het waarschijnlijk dat ze eerst contact maken met het netwerk van GoMobile (in het scherm aangeduid met GO Mobile, 278 21 of M21). GSM's van Vodafone en KPN gebruiken het netwerk van Vodafone. Ook T-Mobile en Telfort gebruikers kunnen handmatig switchen naar het netwerk van Vodafone. Voor het gebruik van een GSM maakt het niet veel uit van welk netwerk gebruik wordt gemaakt. De netwerken bieden dekking over geheel Malta en een groot stuk van de zee eromheen. Het switchen naar een ander netwerk is vrij gemakkelijk, maar is afhankelijk van de menustructuur van de telefoon die wordt gebruikt.

Dataverkeer

De kosten voor het gebruik van mobiele internetdiensten in het buitenland zijn de laatste jaren flink gedaald. Meestal vallen de kosten voor mobiel internet in het buitenland nog wel buiten de belbundel. Een Nederlands abonnement voor gratis en/of onbeperkt mobiel internet is vaak niet geldig in het buitenland. Veel moderne smartphones (iPhones en dergelijke) en laptops met dongels, maken wanneer ze gewoonweg worden aangezet, zonder dat de gebruiker er weet van heeft, al contact met het internet. De kosten voor dataverkeer in Malta bedragen bij de meeste providers € 0,24 per MB. Providers zijn gebonden aan een wettelijk verplichte limiet mobiel internet in het buitenland. Wanneer de kosten van het gebruik van mobiel internet de limiet (die rond de € 60, - ligt) naderen, wordt een sms met een waarschuwing naar de gebruiker gestuurd. De gebruiker ontvangt nogmaals een sms als de limiet is bereikt. Wanneer de gebruiker daarna toch door wenst te gaan met het gebruik van mobiel internet, moet deze actief een handeling uitvoeren of contact opnemen met de provider.

Gratis wifi

Op veel openbare plekken is er gratis wifi aanwezig. Bijvoorbeeld in parken, op sommige pleintjes, in hotels, in de terminal van het vliegveld, in restautants, in winkelcentra en in de veerboot (en in de terminals) naar Gozo. Meestal werkt dit erg goed en snel. Er zit soms wel een soort familiefilter in de doorgave. Vieze filmpjes kijken in een park is er dus niet bij, maar onze website checken geeft meestal geen probleem.

Collect Calls

Het is, sinds KPN op 01-01-2013 met de service is gestopt, niet mogelijk een collect call te maken vanuit Malta naar Nederland.

Bij langer verblijf in Malta

Voor mensen die langere tijd in Malta zullen verblijven is het aan te bevelen om de contacten met het thuisfront via internettelefonie, zoals Skype, te laten verlopen. Daarnaast is het aan te raden een Maltese (prepaid)telefoon of simkaart aan te schaffen. Dit is vooral voordelig wanneer vaak gebruik wordt gemaakt van mobiel internet.

Tarieven

Door bemoeienis van de EU is het mobiel bellen vanuit het buitenland de laatste jaren een stuk voordeliger geworden en die trend zet zich voort. In de toekomst zal het voor telecom-aanbieders zelfs niet langer toegestaan om hogere kosten te rekenen wanneer gebruikers zich in een ander EU-land bevinden dan het land waarin het contract is afgesloten. Hieronder een overzicht van de maximale beltarieven die middels interventie van de EU zijn ontstaan. De meeste providers hanteren onderstaande maximumtarieven, maar er worden (buiten de normale abonnementen om) tevens bundels aangeboden waarbinnen bellen en datagebruik voordeliger kunnen zijn.

 per 1-7-2014
Bellen€ 0,23
Gebeld worden€ 0,06
Sms€ 0,07
Data
per mb
€ 0,24

 Google