Post

Logo van MaltaPostMaltaPost de Maltese PostNL.

Veel toeristen sturen vanaf hun vakantiebestemming een kaartje naar familie, vrienden en bekenden aan het thuisfront. Natuurlijk is het vanaf Malta geen enkel probleem om dat te doen. Bij de meeste kiosken hebben ze rekken vol postkaarten in de aanbieding worden tevens postzegels verkocht. Gefrankeerde kaarten kunnen worden gedeponeerd in brievenbussen die over het algemeen rood van kleur zijn en soms nog het model hebben van de oude beroemde Engelse vrijstaande brievenbussen (de zogenaamde Edwardian Pillar Box). Aan de voorzijde van zo'n oude brievenbus is meestal in reliëf het wapen van de Britse koning Eduard VII (1841-1910) aangebracht. Veel van deze brievenbussen zijn vervangen door minder opvallende rode brievenbussen.

Een Maltese brievenbus

In alle dorpen staan brievenbussen, al is het soms enorm moeilijk ze te vinden. Wanneer een brievenbus onvindbaar lijkt, is het vaak ook mogelijk de kaarten af te geven aan de receptie van de accommodatie waar verbleven wordt. Dan zorgt de receptionist ervoor dat de kaarten verzonden worden.

Voor het verzenden van postkaarten van Malta naar alle Europese of Noord Afrikaanse landen geldt een tarief van € 0,59. Voor verzending naar het Midden-Oosten, de rest van Afrika en de Verenigde Staten geldt een tarief van € 0,51. Voor kaarten naar het Verre Oosten en Australië geldt een tarief van € 0,63 en op kaarten naar andere bestemmingen moet voor € 0,86 aan postzegels. Op een brief/kaartje naar Nederland of België moet een postzegel van € 0,59. Wanneer de brief echter zwaarder weegt dan 30 gram, wordt er € 1,25 porto berekend. Weet je niet zeker hoe een brief exact gefrankeerd moet worden, dan kun je of zoveel postzegels plakken dat je er zeker van bent dat de brief meer dan voldoende gefrankeerd is. Of je kunt even langs één van de 31 postkantoren gaan en daar vragen hoeveel porto er moet worden voldaan. Maltezers zelf plakken voor € 0,26 aan postzegels op hun brieven. Voor dat geld worden de brieven door de hele republiek bezorgd.

Een Maltese brievenbus

Het kan soms even duren voordat de postkaarten in Nederland bezorgd worden. De meeste brievenbussen worden dagelijks geleegd, behalve op zondag. De post wordt door Air Malta naar Nederland gebracht. Er vertrekken echter niet het gehele jaar door dagelijks vluchten van Air Malta naar Schiphol. Hierdoor duurt het bezorgen van de kaarten dus wat langer. Meestal zijn de kaartjes binnen een week op hun bestemming.

Brieven naar Malta

Brieven naar Malta verzenden is natuurlijk ook mogelijk. Deze kunnen in Nederland gewoon in de brievenbus voor 'overige postcodes' worden gedeponeerd. Voor de frankering gelden in Nederland sinds 1 januari 2017 de onderstaande tarieven. De porto kan worden voldaan met de speciale 'Europa'-zegels. Bij verzending vanuit België liggen de tarieven hoger.

gewichtfrankeringpostzegels
0 - 20 g.€ 1,331 * Internationaal 1
20 - 50 g.€ 2,662 * Internationaal 1
50 - 100 g.€ 3,993 * Internationaal 1
100 - 250 g.€ 6,655 * Internationaal 1
250 - 2 kg.€ 11,979 * Internationaal 1

In Malta kent men geen postcodes. In plaats daarvan staat in het postadres achter de plaatsnaam een lettercode van het bestelkantoor waar de brief naartoe moet, met daarachter het nummer van de postronde waaraan het betreffende adres ligt. Een adres op een correct geadresseerde brief ziet er als volgt uit:

adres op Malta

De post op Malta wordt bezorgd door MaltaPost Plc. Sinds het jaar 1885 beschikt Malta over een postkantoor in Valletta, maar al lang daarvoor werd er aan postbezorging gedaan. Het schijnt dat de historie van de post op Malta terug gaat naar de hoogtijdagen van de Johannieters. Inmiddels staan er 31 postkantoren in de republiek. In vrijwel elke plaats van enige betekenis is er eentje te vinden. Voor filatelisten worden in de postkantoren vrijwel altijd mooie postzegels te koop aangeboden. Er worden regelmatig leuke/interessante series op de markt gebracht ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen. Bij de postkantoren kun je meestal ook oudere series aanschaffen. Voor de fervente filatelist is een bezoekje aan een postkantoor dus wel de moeite waard.

Voor filatelisten en mensen die geïnteresseerd zijn in postbestelling en dergelijke, is er op Malta het Postmuseum. MaltaPost plc. heeft tevens een eigen website. Deze is te bereiken door hier te klikken.



Google