Vervoer op Malta en Gozo

Een Maltese bus

In Malta wordt het openbaar vervoer voornamelijk verzorgd door bussen. Iedereen die iets van Malta weet, kent de foto's van de antieke bussen wel. Deze bussen waren erg populair onder toeristen. De bussen zijn per 3 juli 2011 echter allemaal vervangen. Sindsdien worden er alleen nog moderne exemplaren in de dienstregeling ingezet. Behalve het reizen per bus, kan er ook gekozen worden voor de taxi. Dit kan echter een behoorlijk prijzige aangelegenheid worden in Malta.

Het verkeersbeeld, of de verkeerschaos, op de Maltese wegen, nodigt niet direct uit om er zelf per auto aan deel te nemen. Toch is het huren van een auto een prima idee voor mensen die zelf het eiland willen ontdekken. Het links rijden en het rijgedrag van de Maltezers wennen snel.

Malta en Gozo zijn vrij klein. Toch zijn de af te leggen afstanden vaak te groot om te belopen of te fietsen. Bovendien zijn er geen fietspaden, waardoor fietsen vooral buiten de bebouwde kom gevaarlijk is. Wel worden wandelen en fietsen steeds populairder als sportieve activiteit in het buitengebied. Vooral op Gozo zijn prachtige wandelingen te maken. Op Malta is het maken van een wandeling langs de Victoria Lines populair.

Het eiland Gozo is te bereiken met de Gozo Ferry. Om snel vanuit Sliema of The Three Cities naar Valletta te reizen, kan gebruik worden gemaakt van veerboten die de steden met de hoofdstad verbindt.

Een andere populaire manier om stukjes van de toeristische steden te verkennen is per karozzin. Een karozzin is een kleine traditioneel koetsje. Tegenwoordig worden deze ingezet voor sightseeingtripjes.

Behalve busdiensten in het openbaar vervoer, zijn er ook enkele commercieel geëxploiteerde routes speciaal voor toeristen. Het gaat om een zogenaamde Hop on hop off-bussen, waarbij reizigers kunnen in- en uitstappen wanneer ze willen. De dubbeldekkers op de rode lijn gaan langs de toeristische bezienswaardigheden op de zuidelijke helft van Malta en de bussen die op de blauwe lijn rijden doen de westelijke helft van het eiland aan. Op Gozo rijdt een groene lijn die langs de bezienswaardigheden aldaar gaat. Een dagticket kost € 17, -, kinderen betalen € 11, -. Meer informatie over deze sightseeing tours is te vinden op de website van de onderneming die de tours aanbiedt.

In het gebied rond Mdina, Rabat en Mtarfa rijdt sinds begin augustus 2008 een happy train rond. Dit is een treintje op rubberbanden. Het hoofdstation van deze trein ligt bij de Romeinse villa tussen Mdina en Rabat. De trein rijdt een route van ongeveer acht kilometer door de genoemde plaatsen en doet daar ongeveer een half uur over. Meer informatie over de trein is te vinden op de website van de spoorwegonderneming.

Lang geleden reden er ook trams en treinen op Malta. Hierover hebben we een klein artikel geschreven.Google