Lower Barracca Gardens

Lower Barracca Gardens met Ball MonumentLower Barracca Gardens met Ball Monument

De Lower Barracca Gardens zijn tuinen in Valletta. Zoals in iedere botanische tuin, zijn hier veel verschillende planten te bezichtigen, zowel inheems als exotische. De tuinen zijn aangelegd op het bastion van Sint Christoffer. Ze vormen een rustpunt in de drukke stad en bieden een prachtig uitzicht over de havens. Valletta telde oorspronkelijk acht van dit soort tuinen. Elke langue (taalgroep) had er eentje. De Lower Barracca Gardens waren bestemd voor de Franstalige groep. Zij gebruikten de plek behalve als tuin ook als marktplaats.

Ball Monument

Behalve planten staan er ook enkele monumenten in de tuin. Zo staat er centraal in de tuinen een gebouwtje met veertien Dorische zuilen. Dit is een monument voor gouverneur Sir Alexander Ball. Hij was een Britse marinier die naar Malta werd gestuurd. Hij leidde van het jaar 1798 tot het 1800 het verzet tegen de Fransen, die onder Napoleon veel rijkdommen van Malta wegnamen. Vanwege zijn rol, werd Ball benoemd tot eerste commissaris van Malta. Ball was een zeer gewaardeerd man. Hij overleed op 20 oktober 1809 in San Anton Palace te Attard. Na zijn dood wilde de bevolking van Malta dat er een monument ter ere van hem werd gebouwd. Hiervoor werd geld ingezameld. Er werd een commissie (Deputies of the Nation) samengesteld en uiteindelijk werd besloten dat het monument in de Lower Barracca Gardens moest worden geplaatst. Ironisch genoeg werden de Lower Barracca Gardens juist aangelegd door de vijanden van Ball; de Fransen, die het gebruikten als markttuin. De Maltese architect, Giorgio Pullicino, liet zich in het ontwerp van het monument inspireren door de tempel van Hephaistos in Athene. Ball ligt niet in of onder het monument begraven. Zijn lichaam werd even verderop in Fort St. Elmo ter aarde besteld. Ball was naast gouverneur ook politiecommissaris. In die hoedanigheid verplaatste hij het gerechtshof van Mdina naar Valletta. Luguber is wellicht het feit dat daarmee ook de galgen meeverhuisden, waaraan vooral piraten en smokkelaars werden opgehangen. Deze kwamen in Floriana te staan, op de plaats waar nu het oorlogsmonument staat.

Het werk Enea van Ugo AttardiHet werk Enea van Ugo Attardi

In de tuin zijn door de jaren heen andere monumenten geplaatst die herinneren aan andere gebeurtenissen en personen. Zo zijn er gedenkplaquettes opgehangen voor onder andere de Hongaarse revolutie in 1956, de Praagse lente (1968), de Italiaanse generaal Giuseppe Garibaldi (1807 – 1882) en de vijftigste verjaardag van de Europese Unie. Beroemd is het beeld Enea van de Italiaanse beeldhouwer Ugo Attardi (1923 – 2006). Het werd in april 2004 geplaatst en was één van de laatste werken van de kunstenaar. Enea, of eigenlijk Aeneas, was een held die volgens de Trojaanse mythologie vanuit Troje, via allemaal omzwervingen naar Latium (Lazio) vluchtte. Daar stichtten zijn nazaten de stad Rome. Zoals gebruikelijk met dit soort beelden, wijst de ene arm naar het oosten en de andere naar het westen.

Oorlogsmonument

Siege Bell MonumentSiege Bell Monument

Aan de overzijde van de straat, tegenover de tuinen, staat het Siege Bell Monument. Wat bestaat uit een imposante bel in een fraaie behuizing. Oorspronkelijk was dit een bel die werd geluid ten tijde van onraad. Voor het bezoek van koningin Elizabeth II van Engeland aan Malta, in het jaar 1992, werd de klok gerestaureerd. Sindsdien wordt de klok dagelijks op het middaguur geluid. Naast de klok staat hoog boven de Grand Harbour, op de resten van luchtafweergeschut, een plateau waarop een bronzen beeld van een lichaam ligt. De klok en het monument samen vormen een gedenkplaats voor de 7.000 gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de moed die de bevolking toonde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Voor die moed ontving de bevolking het George Cross ontving van de Briste koning George VI. Onder de Siege Bell hangt onder andere een plaquette met daarop de volgende tekst:

'This bell tolls in memory of those who gave their lives during the Siege of Malta 1940 - 1943'

War Memorial

Onder het bronzen lichaam hangt een plaquette met een deel van de tekst van het gedicht For the Fallen dat de Britse dichter Laurence Binyon (1869 – 1943) in 1914 schreef:

'At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them'

Bereikbaarheid

De Lower Barracca Gardens zijn gemakkelijk te vinden. Ze liggen aan de oostkant van Valletta. Wanneer je in Republic Street loopt, sla je na het Grand Masters Palace rechtsaf. Wanneer de straat gevolgd wordt, worden de tuinen bereikt. Vanaf de Upper Barracca Gardens zijn de tuinen eenvoudig te vinden door gewoonweg het bastion te volgen in de richting van de zee.Google