Malta Postal Museum

Malta Postal MuseumMalta Postal Museum

In juni 2016 opende aan Archbishop Street te Valletta het Maltese postmuseum. Het museum behandelt, zoals de naam al doet vermoeden, allerlei zaken die met de postbestelling in Malta te maken hebben. Het museum is ingericht door Malta Post p.l.c. Dat is een private onderneming die, met 600 werknemers, zes dagen per week de postbezorging in Malta verzorgt. In de lange historie van deze onderneming, zijn veel spullen verzameld, waarvan enkele in het museum aan het publiek worden getoond.

Zoals filatelisten wellicht weten, worden in Malta met grote regelmaat nieuwe postzegels in omloop gebracht. In het museum staan alle postzegels tentoongesteld die in de moderne geschiedenis voor gebruik in Malta zijn gedrukt. Van enkele reeksen kerstzegels zijn ook grote gravures van de ontwerpen te bewonderen.

Zowel bij de entree van het museum als op de eerste verdieping, is de balie van een authentiek postkantoor gebruikt om het museum in te richten. Voor kinderen zijn er verschillende interactieve displays en zij kunnen zich verkleden als postbode. Serieuzere zaken worden ook behandeld. Zoals de postbezorging vanaf de zestiende eeuw, de (internationale) post in oorlogstijd, de postbezorging vanuit de interneringskampen voor krijgsgevangenen en liefdesbrieven. Middels een film wordt getoond hoe de post gedurende lange periode in Malta werd bezorgd en de invloed die de Britten hierop hadden. Verder staan er poststempels en zaken als transportmiddelen, en modellen daarvan, tentoongesteld. Tussen de collectie internationale brievenbussen is ook een (oude) Nederlandse te vinden.

Natuurlijk heeft het museum ook een winkeltje. Er zijn bijvoorbeeld souvernirs verkrijgbaar rondom de mascotte van het museum; Peppi Pustier. Daarnaast kunnen verzamelaars hier hun verzameling aanvullen.

Bereikbaarheid en openingstijden

Het Maltees Postmuseum is gevestigd aan Archbishop Street in Valletta. Wanneer in de stad de hoofdstraat (Republic Street) wordt gevolgd, moet er direct na het grote St. George Square (waaraan de Palace Armoury is gevestigd) rechtsaf geslagen worden. Het museum bevindt zich vervolgens aan de linkerhand, naast de kroeg The Pub. Dat is het café waarin Hollywoodacteur Oliver Reed zich te pletter zoop. Het museum is

Het museum is op weekdagen geopend van 10:00 tot 16:00, op zaterdag van 10:00 tot 14:00 en op zondag gesloten. De entree bedraagt vijf euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen. Voor filatelisten is een bezoek aan het museum van harte aan te raden.Google