Wijn

Marsovin Chardonnay WhiteWijn.

Malta produceert een aantal uitstekende wijnen. Nou beweert men dat in elk land waar de zon regelmatig schijnt en waar regelmatig toeristen komen, maar in Malta is het werkelijk zo! Er zijn zo'n 70 wijngaarden op Malta. Gezamenlijk beslaan die een oppervlakte waarin de stad Valletta ongeveer zes keer zou passen. Wijnen die worden geproduceerd zijn vaak gemaakt van bij ons bekende druiven, zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Moscato en Syrah. Ook zijn er wijnen van lokale druiven, zoals Gellewza en Ghirghentina. De meeste van de wijnen hebben een stevig karakter en zijn vol van smaak.

De productie van wijn rond de Middellandse Zee bestaat al ruim 4000 jaar. Natuurlijk werd er toen ook al op Malta wijn geproduceerd. Door de ideale ligging van Malta, wat betreft de wijnproductie, kon men de wijndruiven al aan het begin van augustus plukken. Veel eerder dan in de noordelijker gelegen landen. Daardoor had Malta een belangrijk ruilmiddel om te verhandelen met andere landen.

De grootste producenten van wijnen op Malta zijn Meridiana, Marsovin en Delicata Wines. De wijnen van deze fabrikanten worden steeds meer verkocht door heel Europa. Vooral naar Engeland wordt veel geëxporteerd, terwijl een beperkt aantal Nederlandse slijters de wijnen ook op de plank heeft staan. Gasten in de Maltese horeca kiezen vaak voor een fles lokale wijn. Meestal zijn deze afkomstig van Marsovin of Delicata. Mooie bijkomstigheid is dat deze wijnen zeer betaalbaar zijn!

De meeste druiven die Marsovin en Delicata gebruiken bij de productie van de wijn komen niet van Malta zelf. De trossen worden gekoeld vanuit Italië geïmporteerd, waarna er in Malta wijn van wordt gemaakt. Meridiana gebruikt bij de productie wel uitsluitend druiven van Malta.

Het is mogelijk om een rondleiding van een gids te krijgen bij een wijnmakerij. Veelal moet hiervoor vooraf gereserveerd worden:

  • Bij Delicata kan via een webformulier een afspraak worden gemaakt voor een bezoek. Dat kan op deze pagina.
  • De 400 jaar oude wijnkelders van Marsovin te Marsa kunnen worden bezocht. Ook hiervoor dient vooraf een afspraak worden gemaakt. Dat kan via deze pagina. Na afloop is er ruime gelegenheid om verschillende wijnen te proeven.
  • Het Meridiana Wine Estate, gelegen tussen de wijnvelden te Ta' Qali, kan met een bezoekje worden vereerd. Een rondleiding kan worden geregeld via de website van de wijnproducent.

Her en der op Malta en Gozo zijn wijnwinkels en proeflokalen ingericht waar verschillende wijnen kunnen worden geproefd. Vaak worden hierbij typisch Maltese hapjes geserveerd. Het is erg leuk om hier aan mee te doen.

De douane van de landen binnen de Schengenzone staat toe dat negentig liter Maltese wijn voor eigen consumptie accijnsvrij mag worden vervoerd binnen de Europese vrijhandelszone. Dat is natuurlijk veel meer dan mensen met het vliegtuig mee kunnen nemen. Daarbij dient gezegd te worden dat de Maltese wijn in situ toch het beste smaakt!

De bekenede Maltese wijnproducenten beschikken over websites. Deze zijn te bereiken via onderstaande links:Google