Reizen via Eindhoven Airport

Uitzicht vanuit het Tulip hotel op Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is, na Schiphol, de tweede luchthaven van Nederland. Van 2009 tot 2019 is het vliegveld gegroeid van 1,7 miljoen naar 6,7 miljoen passagiers per jaar. De luchthaven van de lichtstad wordt voornamelijk gebruikt door de maatschappijen Ryanair, Transavia en Wizz Air, die er voor passagiers goed betaalbare vluchten uitvoeren. De luchthaven beschikt over een flinke vertrekterminal. Deze is in het voorjaar van 2019 gemoderniseerd en voorzien van nieuwe winkels en horeca (waaronder een filiaal van Starbucks). Bovendien zijn er enkele nieuwe gates aangelegd, is er meer zitruimte ingericht voor wachtende passagiers en is er sinds 2 december 2019 een business lounge (de Aspire Lounge). Dagelijks worden er vanaf de luchthaven enkele tientallen vluchten uitgevoerd, grofweg richting de voormalige Oostbloklanden, Spanje, Italië en het Middellandse Zeegebied. Zoals op iedere luchthaven zijn de aangeboden etenswaren op de luchthaven behoorlijk aan de prijs. De AH to go in de vertrekhal vormt hierop enigszins een uitzondering. Veel budgetreizigers zullen ook verheugd zijn dat er, op de benedenverdieping van de parkeergarage tegenover de luchthaven, een filiaal van McDonald’s geopend is.

Eindhoven Airport is onderdeel van de Schiphol Group en dat is duidelijk te merken aan de goed doordachte inrichting en bewegwijzering in de terminal. De luchthaven is uitstekend bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, is het voor de gemoedsrust van veel reizigers verstandig er zorg voor te dragen ongeveer twee uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Wachttijden bij het inchecken en de veiligheidscontrole zorgen dan niet voor problemen bij het halen van de vlucht. Normaliter nemen die handelingen maximaal een kwartier in beslag, maar bij drukte duurt het soms langer. Reizigers hebben zelf invloed op de duur van de veiligheidscontrole door te gehoorzamen aan de voorschriften met betrekking tot de handbagage. Let bijvoorbeeld op de maximaal toegestane afmetingen van rolkoffers en op de geldende restricties met betrekking tot de afmetingen en hoeveelheid meegebrachte vloeistoffen, die dankzij de moderne apparatuur niet meer apart van de rest van de handbagage ter controle aangeboden te hoeven worden. Na de veiligheidscontrole kan in principe de gehele vertrekruimte gebruikt worden om op het boarden te wachten. Op de bovenverdieping is het meestal wat rustiger. Ongeveer 45 minuten voor vertrek verschijnt op de elektronische borden het gatenummer voor vertrek. Let erop dat Eindhoven Airport een zogenaamde 'silent airport' is. Dat betekent dat omroepen over bijvoorbeeld gatewijzigingen niet in de algemene ruimte hoorbaar zijn.

Openbaar vervoer

Bus naar de luchthaven

Eindhoven Airport beschikt niet over een eigen treinstation, maar is met het hoogwaardig openbaar vervoer goed bereikbaar vanaf het station Eindhoven Centraal. Vanaf daar rijden de bussen onder de naam Bravo (uitgevoerd door Hermes; een dochteronderneming van Connexxion) op lijn 400 (de Airport Shuttle) en stadsbuslijn 401 (Airport via Meerhoven) snel, frequent (gezamenlijk tot wel twaalf maal per uur) en rechtstreeks naar de luchthaven. De rit neemt, ongeacht de buslijn, ongeveer 25 minuten in beslag. Daarbij moet opgemerkt worden dat de Airport Shuttle voor velen de voorkeur geniet, omdat deze onderweg alleen bij de haltes 'WoensXL' (Catherina Ziekenhuis) en 'BIC' (Brainport Industries Campus) stopt en over voldoende capaciteit beschikt, terwijl lijn 401 soms erg druk is. De bussen vertrekken bij het busstation aan de achterzijde (Noordzijde / Universiteit) van het treinstation, meestal bij halte 'B'. Er hangen voor de bussen naar de luchthaven speciale schermen waarop de vertrektijden en haltes worden aangegeven. De eindhalte van beide lijnen bevindt zich onder de nieuwe parkeergarage tegenover het luchthavengebouw. Wie met een OV-chipkaart reist, betaalt voor een enkele rit €2,44 (€2,45 in de andere richting) wanneer gebruik wordt gemaakt van lijn 401 en €2,77 (€2,78 in de andere richting) voor lijn 400. Wie niet over een OV-chipkaart beschikt, kan hier een e-ticket aanschaffen. Deze kost €4,38 voor een enkele reis en €8,76 voor een retourtje. Tevens kan in de bus betaald worden met een bankpas of creditcard. Contant geld wordt niet geaccepteerd. Voor reizigers die tegen vol tarief met de trein naar Eindhoven Centraal reizen, kan het voordelig zijn een enkele reis vol tarief bij NS aan te schaffen, met als eindbestemming Eindhoven Airport. Dit e-ticket is dan zowel in de trein als bus geldig en kan hier worden gekocht. Voor de volledigheid vermelden we nog de mogelijkheid te reizen via station Best. Vanaf daar rijdt lijnbus 20 (richting High Tech Campus) naar de luchthaven. De busrit duurt dan slechts een kwartier. Voor veel reizigers is dan een overstap op 's-Hertogenbosch noodzakelijk, terwijl de totale reistijd in het gunstigste geval gelijk blijft.

Trein naar Eindhoven Centraal

Het NS-station Eindhoven Centraal

Station Eindhoven Centraal is vanuit vrijwel geheel Nederland eenvoudig bereikbaar. Het geldt als een belangrijk Intercityknooppunt, met verbindingen in meerdere richtingen. Rechtstreekse Intercity's verbinden het station bijvoorbeeld met Amsterdam (reistijd 80 minuten), Utrecht (50 min.), Den Haag CS (90 min.), Rotterdam (60 min.) en Maastricht (60 min.). Vanaf alle Intercitystations in Nederland is Eindhoven Centraal met maximaal een enkele overstap bereikbaar. Alleen wanneer het traject deels met een Sprinter of een andere spoorvervoerder wordt afgelegd, moet soms tweemaal worden overgestapt. Een reis plannen kan via de reisplanner op de website van NS. De website biedt ondersteuning voor reizen van deur tot deur. Houd er echter rekening mee dat overstappen soms langer duurt wanneer met bagage gereisd wordt. Als alternatief kan de website 9292 worden geraadpleegd. Deze biedt ongeveer dezelfde functionaliteit. Met name in de weekeinden wordt er vaak aan het spoor gewerkt. Om nare verrassingen te voorkomen, verdient het derhalve de aanbeveling de reisplanner voor vertrek in de gaten te blijven houden. Werkzaamheden worden uiterlijk tien dagen voor vertrek verwerkt. Verstoringen op de dag van vertrek, worden zo actueel mogelijk weergegeven. Let erop dat NS en andere spoorvervoerders wettelijk gezien niet aansprakelijk zijn voor gevolgschade die optreedt als gevolg van vertragingen. Wie door opgelopen vertraging een vlucht mist, hoeft dus niet te rekenen op compensatie door NS.

Op verschillende plekken (websites en winkels) worden met enige regelmaat treintickets tegen een (sterk) gereduceerd tarief aangeboden. NS zelf doet dat via de Spoordeelwinkel. Tot 31 december 2020 is het mogelijk om via deze link een combiticket vanaf elk station in Nederland naar Eindhoven airport te boeken, inclusief de treinreis en de busrit tussen Eindhoven en de luchthaven. De kaarten behoren tot de weinige e-tickets van NS die geen spitsbeperking kennen. Er kan dus ook voor 9:00uur mee gereisd worden. De kosten voor een enkele reis bedragen € 19,50 voor de tweede klasse en € 26,50 voor een reis in de eerste klasse. Voor de terugreis vanaf de luchthaven naar huis, gelden dezelfde tarieven.

Website Treinreiziger.nl publiceert regelmatig overzichten van andere actuele acties. Het kan aantrekkelijk zijn om van zo'n actie gebruik te maken. Lees voor aanschaf van een ticket wel goed de voorwaarden. Zo zijn de voordelige treinkaartjes doordeweeks vaak niet geldig voor 9:00uur, waardoor ze voor vertrek van de vlucht naar Malta op woensdagochtend zo goed als onbruikbaar zijn. Voor de terugreis kan zo'n ticket dan weer wel interessant zijn. Meestal moeten de kaarten worden geprint of geladen in de NS Reisplanner Xtra app. Ze kunnen niet worden gewijzigd of geruild wanneer ze ongebruikt blijven. Zelfs niet bij ziekte of een wijziging in het reisschema.

Flixbus en IC Bus

Een flixbus te Antwerpen

Vooral voor reizigers vanuit België kan het aantrekkelijk zijn om voor de reis van of naar Eindhoven de mogelijkheid om te reizen met de langeafstandsbus te onderzoeken. Zowel IC Bus als Flixbus verbinden Eindhoven met Antwerpen en enkele andere steden in België. De reistijd met de bus is korter (80 minuten) en de prijzen zijn lager wanneer vroeg wordt geboekt. De bushalte van de langeafstandsbussen in Eindhoven bevindt zich aan de John F. Kennedylaan, op ongeveer 300 meter afstand van de achterzijde van het station, direct naast het opvallende kunstwerk Flying Pins, dat bestaat uit een bowlingbal en omvallende kegels. Het busstation waar de bussen naar de luchthaven vertrekken, bevindt zich eveneens aan de achterzijde van het centraalstation.

AirExpressBus

De AirExpressBus is een commerciële onderneming die een lijndienst onderhoudt van Amsterdam via Utrecht naar de luchthaven en retour. Voor sommige reizigers kan dit een goede optie voor vervoer naar de luchthaven zijn. Er vertrekt bijvoorbeeld een bus om 8:00uur vanuit Amsterdam. Deze bus stopt om 8:45uur te Utrecht en is om 9:45uur op Eindhoven Airport. Met deze bus is de vlucht naar Malta van 11:25uur te halen. Voorwaarde is dan echter wel dat de bus op tijd rijdt en geen grote vertraging oploopt. Voor de terugweg (aankomst vliegtuig 11:00uur) vertrekken er bussen om 11:30uur en 13:00uur. Deze zijn beiden in principe wel te halen. De halte te Amsterdam ligt aan de Prins Hendrikkade, rechts schuin tegenover het centraal station bij het kantoor van Lovers Canal Cruises. De halte te Utrecht is bij P+R Walraven. Deze halte is bereikbaar vanaf de achterzijde van Utrecht Centraal met sneltram 60 (Nieuwegein-Zuid) en 61 (IJsselstein). Tickets zijn te bestellen via de website van AirExpressBus. De kosten voor een retourticket met de AirExpressBus bedragen vanaf Utrecht €15,50 voor een enkele reis en €28,50 voor een retourtje. De kosten vanaf Amsterdam zijn €22,50 enkele reis en €38,50 retour.

Auto

Eindhoven Airport is gemakkelijk bereikbaar via de snelweg A2. Vanaf afrit 29 is het nog een ruime kilometer naar de luchthaven. De knooppunten rondom Eindhoven ontsluiten de luchthaven verder in alle richtingen, zoals Amsterdam (125 kilometer via de A2), Antwerpen (90km., A67), Arnhem (85km., A50), Breda (50km., A58), Rotterdam (105km., A58) Utrecht (90km., A2) en Maastricht (95km., A2). Natuurlijk is het verstandig om bij het plannen van de autorit naar de luchthaven rekening te houden met eventuele files die invloed hebben op de reisduur.

Parkeren

Rondom de terminal van Eindhoven Airport zijn verschillende mogelijkheden aanwezig voor lang parkeren. Allereerst zijn er de parkeerterreinen die door de luchthaven zelf worden aangeboden. Op het terrein direct voor de terminal wordt gewerkt aan de P1. Deze parkeergarage stortte in tijdens de bouw, waardoor oplevering pas plaatsvindt in 2019. Wel bevinden zich grofweg aan weerszijden van de terminal andere parkeerterreinen die gewoon geopend zijn. Via de website van de luchthaven, zijn deze eenvoudig online te boeken. Er zijn drie tariefniveaus. Dit zijn ‘gold’, ‘silver’ en ‘bronze’. Zo is het mogelijk een week te parkeren op parkeerplaats P0 vanaf €170, –, terwijl een week parkeren op P5 al mogelijk is vanaf €67, –. In het laatste geval moet er wel een kleine tien minuten worden gelopen vanaf de parkeerplaats naar de terminal. Het verdient de aanbeveling om parkeerplekken vooraf te reserveren via de website. Ter plekke kan dit ook worden geregeld, maar dan zijn de prijzen hoger.

Wie in Google zoekt naar parkeermogelijkheden bij Eindhoven Airport, zal al snel een flinke hoeveelheid commerciële aanbieders vinden. Deze zijn niet gelieerd aan de luchthaven. Veelal beschikken zij over grond op het nabij de luchthaven gelegen industrieterrein. Die grond hebben zij ingericht als parkeerterrein. Een voorbeeld van zo’n aanbieder is Park & Fly. Zij beheren drie parkeerterreinen met de namen 'P200', 'P400' en 'P600', die zich ongeveer op 200, 400 en 600 meter van de terminal bevinden. De kosten zijn concurrerend met die van de luchthaven en zijn per week snel een tientje voordeliger.

Hotels

Sommige mensen kiezen ervoor om de nacht voor vertrek in de buurt van de luchthaven door te brengen, zodat de kans om de vlucht te missen minimaal is. Vooral voor mensen die wat verder weg wonen, kan dit een praktische oplossing zijn. Wij geven graag wat tips voor hotelovernachtingen. Deze zijn allemaal via booking.com te boeken. Via deze link kunnen wij u daarvoor 10% korting aanbieden (die korting geldt eveneens voor andere hotels, zoals op Malta). Soms loont het de moeite zelf even wat verder te zoeken. Zo worden hotelovernachtingen in goede hotels te Eindhoven ook op vakantieveilingen.nl aangeboden. Het centrum van Eindhoven kent een flinke hoeveelheid hotels, die stuk voor stuk nuttig kunnen zijn voor een overnachting voor aanvang van een vlucht. We bespreken hieronder enkele opties die gezien hun ligging of prijzen aan te bevelen zijn.

  • Bovenop de terminal van de luchthaven is het Tulip Inn Eindhoven Airport te vinden. Dit is een degelijk hotel met moderne kamers. Nadeel is dat de ramen niet open kunnen en dat de badkamer weinig privacy biedt. De prijzen voor een overnachting zijn meestal redelijk. Ontbijten kan gewoon in het hotel, maar er zijn in de terminal andere opties aanwezig, zoals een AH-to-go en een La Place. Veel voordeliger dan het hotelontbijt wordt het daar echter niet.
  • Ideaal gelegen voor het halen van een vlucht, is ook het Holiday Inn Eindhoven Airport. Dit hotel staat weliswaar op enkele honderden meters van de terminal, maar is eenvoudig bereikbaar met bus 401 en 20 vanaf de naastgelegen halte 'Flight Forum'. De busrit naar de terminal neemt ongeveer twee minuten in beslag.
  • Dichtbij het vliegveld bevindt zich ook het Novotel Eindhoven. Voor mensen die met het openbaar vervoer reizen, is dit hotel niet prettig gelegen, maar voor automobilisten des te meer. Het hotel bevindt zich direct naast de afslag van de A2. Er bestaat de betaalde mogelijkheid de auto hier te laten staan voor een langere (vakantie)periode. Vaak is die optie goedkoper dan parkeren bij de luchthaven.
  • Een voordelige optie is het NH Best Hotel in het dorpje Best. Vanaf de bushalte 'Brem', op loopafstand van het hotel, is het amper tien minuten rijden (lijn 20) naar de luchthaven, terwijl het hotel ook vanaf station Best eenvoudig met de bus is te bereiken. Voor automobilisten is de luchthaven natuurlijk ook goed bereikbaar vanaf het hotel.
  • Het Campanile hotel nabij P&R Meerhoven zal voor veel reizigers ook een goed alternatief zijn. Aansluitend aan de overnachting kan dan met bus 401 eenvoudig de luchthaven worden bereikt. Vanaf de bushalte is het acht minuten rijden naar de luchthaven.
  • Aan de rand van het centrum, nabij treinstation Strijp-S, staat het Blue Collar Hotel. Dit hippe hotel is echt bestemd voor de budgetreiziger. Er zijn voordelige kamers aanwezig, maar er kan ook worden verbleven in gedeelde kamers. Op de ochtend van vertrek kan met bus 401 naar het vliegveld worden gereisd. De rit duurt dan ruim een kwartier.

N.B.: De publicatie van bovenstaande informatie is tot stand gekomen met de grootste mogelijke zorg. De samensteller heeft geput uit openbare bronnen op internet, uit eigen ervaringen en die van derden en is meermaals ter plekke gegaan om de juistheid van informatie te verifiëren. Desondanks kan het voorkomen dat informatie niet meer correct of actueel is. Daarvoor kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden.Google