Naar Malta

Met het vliegtuig

Pictogram van vliegtuig

Verreweg de eenvoudigste manier om Malta te bereiken is door per vliegtuig te reizen. De meeste Nederlandse toeristen die een zomervakantie naar Malta boeken, komen met het vliegtuig aan op Luqa International Airport.

Veel Nederlandse reisorganisaties, en sommige luchtvaartmaatschappijen, bieden pakketreizen naar Malta aan. Vaak betreft het zonvakanties waarbij de vlucht, transfer en hotel/appartement zijn inbegrepen. Reisbureaus stunten soms flink met de prijzen voor dergelijke pakketten. Het is dus raadzaam de prijzen van de verschillende aanbieders voor het boeken met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het ook mogelijk georganiseerde excursiereizen te boeken, waarbij naast vlucht, transfer en hotel ook een excursiepakket wordt aangeboden.

Met de boot naar Malta

De op één na grootste groep toeristen (632.739, met 310 cruiseschepen in 2018) doet het eiland aan tijdens een cruise over Middellandse Zee. Malta is een aantrekkelijke aanlegplaats voor cruiseliners. De Grand Harbour bij Valletta wordt regelmatig aangedaan door de mooiste en grootste cruiseschepen aan. De schepen van bekende reders als NCL Norwegian Cruise Line, Holland America Line, MSC Cruises en Costa Cruises zijn regelmatig in de haven te bewonderen.

Een andere reder biedt overtochten volgens een dienstregeling aan vanaf het vaste land van Italië en Sicilië naar Malta. In het grootste gedeelte van het jaar is het mogelijk om met Virtu ferries een snelle oversteek naar Malta te maken vanaf Catania en Pozzallo op Sicilië.

Naar Malta met de auto

Een autorit van Nederland naar Sicilië om van daaruit de oversteek naar Malta te maken, is vanwege de af te leggen afstand voor veel mensen geen optie. Toch is de vooral de laatste helft van de route best de moeite waard. Vanaf Basel gaat de rit via de E35 door Zwitserland naar Milaan in Italië. Vervolgens loopt de route via Rome en Napels. Onder Napels begint Calabrië. De snelweg loopt hier op de laatste tientallen kilometers op 300 meter hoogte langs de kust. Hier bevinden zich langs de kust pittoreske plaatsjes die een bezoekje waard zijn, zoals Pizzo, Palmi en Scilla. Bij Villa San Giovanni vertrekt de pont naar Messina op Sicilië. Via de E45 kan de weg worden vervolgd in zuidelijke richting. De weg voert onder andere langs het mooie Taormina en uiteindelijk naar Catania. Na Catania is de weg van minder goede kwaliteit. Deze weg loopt via Siracusa naar Pozzallo, waar de boot naar Malta kunt vertrekt. Wij adviseren mensen die met de auto reizen meestal om onderweg minimaal tweemaal te overnachten. Bijvoorbeeld in het noorden van Italië en in het zuiden nogmaals.

Naar Malta per trein

Met het openbaar vervoer reizen naar Malta is een avontuurlijke onderneming, maar kan voordelig zijn. Zo zijn er routes te bedenken waarbij jongeren met een InterRail-ticket voordelig naar het zuiden van Italië en Sicilië kunnen reizen om daar de boot naar Malta te pakken. Een treinreis plannen kan bijvoorbeeld via de reisplanner op de website van Deutsche Bahn. Daarbij kan het voor reizigers lonen zich te verdiepen in de voorwaarden en tarieven van speciale tickets, zoals de Europa-Spezial. Het is natuurlijk mogelijk om onderweg tussenstops in te plannen in wereldsteden die min of meer op de route liggen. Relatief snelle treinreizen zijn mogelijk door gebruik te maken van hogesnelheidslijnen. Bijvoorbeeld door te reizen via Parijs naar Turijn, om aldaar de nachttrein naar Rome te pakken en vervolgens per normale trein Sicilië te bereiken, zodat vanaf Pozzallo met de boot verder kan worden gereisd. Via die route duurt de reis in de meeste gevallen twee dagen.

Het is tevens mogelijk een combinatie te maken van het reizen per bus, trein en boot. Zo kan er met Eurolines of Flixbus via Milaan naar Rome worden gereisd. Aldaar kan dan de trein naar het zuiden worden genomen.

Camping op Malta

Sinds enkele jaren is het mogelijk te kamperen op een camping op Malta. Op het noordelijkste puntje van Malta, boven Mellieha, is camping 'Malta Campsite' (link) aangelegd. Hier is het mogelijk om een lapje grond te huren om een tent op te zetten. Tevens zijn er huisjes en chalets te huur. Alle mogelijke kampeertoebehoren en voorzieningen zijn aan te schaffen op de camping. Een tweede camping is de 'Għajn Tuffieħa Campsite' (link), nabij Għajn Tuffieħa beach. Deze locatie wordt beheerd door Scouting Malta, maar is ook door niet-scouts gewoon te gebruiken. Hoewel de meeste voorzieningen aanwezig zijn, is deze camping iets soberder dan de andere camping. Wildkamperen is in Malta overigens verboden.

Hostels

Reizigers met een beperkt budget kunnen overnachten in hostels. Hiervan zijn er drie op Malta (Bugibba, Gzira en Sliema) en één op Gozo. De accommodaties zijn te boeken via www.hihostels.com. Helaas is er in het hoogseizoen slechts ruimte beschikbaar wanneer er erg lang van tevoren geboekt wordt.

Reisbureaus

Onderstaande reisbureaus bieden reizen naar Malta aan. Let er bij het boeken van een reis op dat de organisatie waarbij geboekt wordt lid is van het ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds reizen.

 Google