Fungus Rock

Fungus Rock te DwejraFungus Rock

Fungus Rock (of Zwammenrots) is een rots in de zee voor de kust van het eiland Gozo. Het 60 meter hoge massieve brok kalksteen, wordt op Malta ook wel Il-Ġebla tal-Ġeneral (de generaalsrots) genoemd. De rots is te vinden iets ten zuiden van het voormalige Azure window. De natuurlijke baai waarvoor de rots ligt, wordt ook wel Dwejra bay genoemd.

De Fungus rock dankt haar naam aan de bijzondere, weerzinwekkend ruikende, roodkleurige zwam die van december tot april op de top van de rots groeit, de zogenaamde Cynomorium coccineus. Deze zwam komt vooral voor in het noorden van Afrika. Fungus rock is de enige plaats in Europa waar hij groeit. Het is een soort parasiet die kan leven vanwege het feit dat hij zijn voeding aan andere planten onttrekt.

Oude afbeelding van Fungus Rock te Dwejra

De ridders van de Johannieterorde geloofden dat de zwam een bijzondere helende kracht bezat. Zo zouden producten van de zwam onder andere het bloeden stelpen en helpen tegen diarree. Doordat de zwam groeit in de vorm van een fallus, voelden de ridders ook de behoefte het op andere lichaamsdelen te gebruiken. Het poeder van de verpulverde zwam werd gemengd met wijn en opgedronken. De grootmeester regelde zelf de distributie van het medicijn richting de ziekenhuizen en verdeelde de rest onder de ridders en zieken. Zelfs vanuit het buitenland was er vraag naar het medicijn. De zwam werd beschouwd als een waardevolle gift voor de edelen. De rots werd dan ook permanent bewaakt. Elke voorbijganger of dief die in de omgeving van de rots kwam, riskeerde zijn leven. In het jaar 1746 werd door grootmeester Emmanuel Pinto de Fonseca bij wet vastgesteld dat personen die zonder toestemming de rots betraden voor drie jaar als roeier te werk werden gesteld op de schepen van de ridders. Overigens is de medicinale werking van de zwammen meermalen onderwerp van onderzoek geweest. Gebleken is dat de zwam werkelijk geen enkele bijzondere medicinale werking bezit.

Qawra Tower te DwejraQawra Tower

Omdat de rots nogal moeilijk te bereiken was, werd er met behulp van katrollen een primitieve kabelbaan gebouwd. Op die manier kon de door de grootmeester aangewezen plukker van de zwammen de rots eenvoudiger bereiken. Hierbij werd toezicht gehouden vanuit de in het jaar 1652 gebouwde uitkijktoren, genaamd Qawra Tower (It-torri tad-Dwejra), die wat hoger op de rotsen staat. De toren kan ook tegenwoordig nog worden bezichtigd. Wanneer de vlag op de toren uithangt, is de toren gratis toegankelijk. Wel wordt om een donatie voor het onderhoud verzocht. De Fungus rock zelf kan en mag niet worden beklommen. Het is verboden terrein. Wel wordt er in het ruim 40 meter diepe water rondom de rots regelmatig gedoken. Het is één van de mooiste duiklocaties van Malta.

Crocodile rock

Crocodile Rock te DwejraCrocodile Rock

Rechts van de Fungus rock ligt nog een rots die boven het zeewater uitsteekt. Deze wordt wel de Crocodile rock genoemd, omdat hij enigszins op een grote krokodil zou lijken. De rots maakt deel uit van een slechts zeven meter diep gelegen rif. Samen met de Fungus rock sluit dit rif de daarvoor gelegen Dwejra bay af. Het komt soms voor dat jachten deze baai gebruiken om voor anker te gaan.

Bereikbaarheid

Fungus rock is te vinden nabij het voormalige Azure Window aan de westkust van Gozo in het Dwejra Heritage Park. Het ligt op ongeveer vijf kilometer van Victoria. Dwejra is bereikbaar met bus 311 vanuit Victoria.Google