Marsalforn (Gozo)

De baai van Marsalforn

Marsalforn is van oorsprong een oud vissersdorpje aan de noordkust van Gozo. Tegenwoordig is Marsalform het grootste toeristenressort van het eiland. Het ligt op ongeveer 3,5 kilometer ten noorden van Victoria rond de Marsalforn bay. De naam van de plaats komt waarschijnlijk van de Arabische woorden 'marsa' (haven) en 'Lifurna' (schip).

Geschiedenis

Marsalforn was vanaf de Romeinse tijd tot de zestiende eeuw de belangrijkste haven van Gozo. Het was de link tussen het eiland en de rest van de wereld. Met name het eiland Sicilië vormde een belangrijke handelspartner voor de mensen van Gozo. Net als de rest van de Maltese republiek viel Marsalforn regelmatig ten prooi aan plunderaars. Toen de ridders van de Johannieterorde naar Malta kwamen, wilden ze in de plaats een groot fort bouwen, waardoor Gozo een onneembare vesting zou worden. De plannen zouden bekostigd moeten worden middels een belasting op graan. De bewoners van Gozo zagen dat echter niet zitten, omdat ze daarvoor te arm waren. Zij leefden voornamelijk in de citadel van Victoria en wilden niet verhuizen naar Marsalforn. Door het protest van de bevolking werden de plannen voor de bouw van het fort van tafel geveegd en bleef Marsalforn een klein vissersdorpje. Wel werden er op kleinere schaal fortificaties gebouwd, zodat de baai redelijk veilig bleef.

Marsalforn tegenwoordig

Marsalforn is tegenwoordig een vrij klein dorp waar steeds meer hotels, appartementencomplexen en andere voorzieningen voor toeristen worden gebouwd. Maar ook veel bewoners van Gozo beschikken er over een vakantiewoning, waar ze vaak in de weekeinden verblijven. Buiten het hoogseizoen is het een heerlijk rustig plaatsje. In de zomer barst het vakantieleven echter los. Voornamelijk op het strandje en langs de boulevard, die in 2021 geheel autovrij werd gemaakt, wemelt het dan van de mensen. Voor de toeristen openen in de zomer de souvenirshops, restaurantjes met gezellige terrassen en de vele duikscholen. Door de aanwezigheid van de toeristen doet Marsalforn nauwelijks nog dienst als vissershaven. Toch zijn er nog enkele vissers die de haven aandoen. Hun vangst wordt natuurlijk aangeboden in de lokale restaurants. Het strand van het dorpje is naar Maltese begrippen goed. In de zomer is het er echter erg druk. De nabijgelegen stranden van Qbajjar en Xwejni zijn veel minder druk, waardoor het aan te raden is die stranden te bezoeken.

Christusbeeld

Het dorpje wordt van alle zijden omgeven door heuvels. Boven het dorpje uit torent de vulkaanvormige heuvel Il-Merżuq waarop een twaalf meter hoog beeld van Christus is geplaatst, zoals we dat ook kennen van de berg Corcovado in Rio de Janeiro en bijvoorbeeld Lissabon. De heuvel wordt ook wel tas-Salvatur genoemd; de heuvel van onze redder/verlosser. Het eerste kruis werd hier geplaatst in 1904. Door weer en wind is het echter paar keer vernield. Het huidige beeld dateert uit 1979 en werd gemaakt door beeldhouwer Carmel Grech. Het is gemaakt van beton en glasvezel. Volgens een legende kwam er ooit zwarte rook uit het bergje, waardoor Gozo dagenlang in het donker zat. Daardoor dachten mensen dat het een vulkaan zou zijn, maar daarvoor bestaat geen geologische onderbouwing. Anderen dachten dat de duisternis een straf van God was. Aan het eind van de donkere periode, kwam er een lichtstraal (Merżuq) uit de heuvel, waaraan deze haar naam ontleent. Het is mogelijk een wandeling naar de top van de heuvel te maken.

Zoals op veel plaatsen op Gozo, zijn Marsalforn veel zoutpannen langs de kust te vinden. Deze werden rond het jaar 1740 aangelegd en worden tegenwoordig nog gebruikt. De bedoeling ervan is dat zeewater de pannen in stroomt en vervolgens verdampt, waarna het zout uit het water overblijft. Jaarlijks worden op deze manier tonnen zout gewonnen.

Vanaf de baai naar het westen, is in de richting van het plaatsje Qbajjar een mooie boulevard aangelegd. Hier kan vooral 's avonds worden genoten van het mooie uitzicht over de zee.

Vooral in het najaar kan het vaak spoken in de baai van Marsalforn. Bij noordwesterstorm ontstaan er grote golven in de baai. Alleen de kleine haven van Marsalforn is hiertegen redelijk beschermd. In het verleden waren er verder in de baai nog andere golfbrekers. Deze zijn echter in verval geraakt, waardoor de zee soms vrij spel heeft en de gebouwen langs de boulevard kan beschadigen. De roep om herstel van de golfbrekers is groot.

Bereikbaarheid

Voor toeristen die op Gozo verblijven is het bezoeken van Marsalforn en de stranden in de omgeving de moeite waard. Speciaal vanaf Malta naar Marsalforn reizen om de plaats te zien, is echter minder zinvol. Vanaf zowel de haven van Gozo als Victoria is Marsalforn met de bus te bereiken. Buslijn TD31 is de snelbus die ieder halfuur rechtstreeks vanuit de haven in Mgarr (waar de veerboot vanaf Malta aankomt) naar Marsalforn rijdt, met slechts één tussenstop. Er rijdt ook een stopbus die aanzienlijk langer over de rit doet. Deze rijdt onder lijnnummer 322. Buslijn 310 rijdt vanuit de hoofdstad Victoria naar Marsalforn. Met de huurauto is Marsalforn ook makkelijk te bereiken. Vanuit Mgarr wordt dan eerst tot Victoria gereden, om vervolgens de rit te vervolgen in noordelijke richting.



Google



Zoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr