Addolorata Cemetery

De kapel op de Addolorata begraafplaats

Op Malta bestaan ongeveer 42 begraafplaatsen. In vrijwel iedere wat grotere plaats is deze voorziening te vinden in de buurt van de Rooms-katholieke kerk. Daarnaast bestaan er ook overheidsbegraafplaatsen, militaire begraafplaatsen en begraafplaatsen voor mensen met een andere religieuze afkomst. Van alle begraafplaatsen in Malta is de Santa Marija Addolorata begraafplaats verreweg de grootste. Deze algemene begraafplaats ligt binnen de grenzen van de plaats Paola, iets ten zuidwesten van Valletta en beslaat de oppervlakte van een flink Maltees dorp. De begraafplaats werd ontworpen door Emanuele Luigi Galizia (1830 – 1907) en geopend op 9 mei van het jaar 1869. Sindsdien is het uitgegroeid tot één van de bekendste begraafplaatsen in Europa. Het Santa Marija Addolorata is een burgerbegraafplaats, maar er werden ook militairen die gesneuveld zijn in tijd van vrede of in de Eerste of Tweede Wereldoorlog ter aarde besteld.

De begraafplaats heeft veel weg van een soort openluchtmuseum. Centraal op het hoogste punt van de begraafplaats staat een gotische kapel. Deze is vanaf grote afstand te herkennen. De begraafplaats is rijk aan lange lanen waaraan allerlei bronzen, zandstenen en marmeren standbeelden met verschillende vormen zijn geplaatst. Zo staan er beelden van Bijbelse figuren, engelen, rouwende weduwen en kinderen. Tussen de vele dennen liggen de graven waarop bij de grafsteen vaak een foto van de overledene is geplaatst. Andere graven zijn verborgen in rijk versierde mausoleums of tombes in verschillende vormen en maten. Veel van de graven zien er oud uit en zijn al enigszins vervallen. Dit komt doordat wanneer graven niet meer door nabestaanden worden onderhouden, er geen andere partij is die zich ermee bemoeit. De nieuwere graven zijn versierd met allerlei tierelantijntjes en doen erg kitscherig aan. Tot 2010 werden er op de begraafplaats 289,000 mensen ter aarde besteld. In totaal zijn er 14.329 graven en 1.776 familiegraven op Addolorata. Tot 2009 was de begraafplaats ruim twee decennia vol. Er werden daardoor nauwelijks nog mensen begraven. Daarom werd destijds besloten om nog eens 9.000 graven aan te leggen. Dat moet voldoende zijn voor de komende vijftig jaar.

Ene Anna Magro bezit de twijfelachtige eer de eerste persoon te zijn die op Santa Marija Addolorata begraven werd. Dit gebeurde op 23 januari 1872, nadat de uit Naxxar afkomstig bedelaarster in het ziekenhuis van Floriana was overleden.

Op Malta is het cremeren van overledenen verboden. Ook andere modernere manieren, zoals het oplossen van lichamen, zijn niet toegestaan. Wel is er een gebied aangewezen waar mensen een zeemansgraf kunnen krijgen. Sommige mensen wensen toch gecremeerd te worden. In zo'n geval wordt daarvoor uitgeweken naar Italië. Lichamen mogen niet op eigen grond worden begraven. Mensen schaffen meestal ruim voor hun overlijden een graf aan. Na het overlijden wordt het lichaam in het gekozen graf begraven en blijft het daar in principe eeuwig liggen. Verplaatsen van een stoffelijk overschot naar bijvoorbeeld een familiegraf is toegestaan, maar komt erg weinig voor. Nabestaanden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het graf. Begraven is op Malta vrijgesteld van overheidsleges, maar er moet wel € 8.000, - voor de grond waarin het graf ligt betaald worden.

Een bezoek

Hoewel veel mensen het bizar vinden om tijdens een vakantie een begraafplaats te bezoeken, zijn er toch best veel toeristen die er een wandeling maken. Het is er erg rustig en de vele standbeelden zijn het bezichtigen waard. Dagelijks is de begraafplaats geopend van 7:00uur 's ochtends tot 5:00uur 's middags. Vanuit het centrum van Paola is de begraafplaats gemakkelijk te voet bereikbaar. Met de buslijnen 1 2 en 3 (halte Addolorata te Marsa) is de begraafplaats eenvoudig te bereiken vanuit Valletta. Bij de ingang van de begraafplaats worden bloemen verkocht. Het is verboden op de begraafplaats te fotograferen.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr