Archeologisch museum Valletta

Auberge de ProvenceDe gevel van het museum.

The National Museum of Archaeology in Valletta is het belangrijkste museum van Malta. Het museum is gevestigd in Auberge de Provence aan de hoofdstraat (Republic Street) van Valletta. Auberge de Provence werd gebouwd in het jaar 1574 door de Maltese architect Geralomo Cassar (1520 – 1592). In het museum zijn archeologische vondsten uit een groot gedeelte van de geschiedenis van Malta vinden. Er staan vondsten tentoongesteld vanuit de prehistorie tot en met de late Middeleeuwen.

Het museum is opgedeeld in een aantal grote ruimten. Op de begane grond staan vondsten uit de Neolithische tijd en de bronstijd tentoongesteld. Op de eerste verdieping staat een collectie met voorwerpen uit de Punische en Romeinse tijd.

Het grootste deel van de ruimte in de centrale hal op begane grond wordt gevuld met grote stenen blokken, altaren en standbeelden. De vondsten staan opgesteld in chronologische volgorde. Het eerste voorwerp dat bezoekers hier treffen is 5200 jaar oud en de laatste stukken zijn nog altijd 2800 jaar oud. Tussen de tentoongestelde voorwerpen staan zaken uit de megalithische tempels van Tarxien en Hagar Qim. Ook staan er maquettes van historische complexen op het eiland opgesteld. Zoals van de megalithische tempels en het Saflieni hypogeum.

The sleeping ladyThe sleeping lady

Het museum telt nog vier andere ruimten. In de Tarxien-kamer worden voorwerpen tentoongesteld uit het eind van de tempelperiode, zoals gebruiksvoorwerpen van aardewerk. In de bronstijdkamer staan de oudst bewaarde metalen objecten van Malta. Ook hier staan nog wel voorwerpen van aardewerk en producten van klei. In de andere twee kamers staan vooral voorwerpen met grotere afmetingen. Dit worden monolieten genoemd. Monolieten zijn grote voorwerpen die uit slechts één grote steen zijn vervaardigd. Er staat bijvoorbeeld een tafelaltaar uit de Tarxien tempel. De belangrijkste en bekendste monolieten zijn echter de Maltese Venus en de Sleeping Lady, welke gevonden werden in het Ħal Saflieni hypogeum. Er zijn beelden in verschillende formaten die zwaarlijvige vrouwen (Mara l-Hoxna) in verschillende posities voorstellen: sommigen staan, sommigen liggen en weer anderen zitten. Naar alle waarschijnlijkheid waren de vrouwen goden en werden ze zo obees afgebeeld om te tonen dat ze erg vruchtbaar waren. De hoofden van de beelden zijn veelal verdwenen. Waarschijnlijk werd bij het aanbidden van de verschillende goden gebruik gemaakt van een beeld waarop voor elke god een ander hoofd kon worden gebruikt.

De cippus van MaltaDe cippus van Malta

Op de eerste verdieping van het museum bevinden zich twee zalen. In de ene zaal staan zaken uit de Punische periode tentoongesteld. Het bekendste voorwerp dat hier te zien is, is de Cippus van Melqart, welke dateert uit ongeveer 200 v. Chr. Het is een marmeren, kandelaarvormig voorwerp met klassiek Griekse en Punische inscripties. Een bij dezelfde opgraving gevonden cippus werd in 1782 aan Frankrijk geschonken en staat tegenwoordig tentoongesteld in het Louvre te Parijs. De cippi werden door de ridders op Malta gevonden in 1694 in de Punische tempel van Tas-Silg, in het huidige Marsaxlokk. Aan de hand van de inscripties wist de fransman Jean-Jacques Barthélémy in 1764 het alfabet dat in de Punische periode werd gebruikt te ontcijferen. Hierdoor vormen de cippi de basis van studies naar deze periode in de geschiedenis, die voorheen slechts bekend was uit Bijbelteksten. In de Punische kamer van het museum zijn verder nog wat aardewerk en vondsten uit grafkelders te bewonderen. In de Romeinse kamer staan minder interessante voorwerpen uit de Middeleeuwen tentoongesteld.

Het bezoeken van het museum is zeker de moeite waard. De gemiddelde toerist zal gemakkelijk een uur of twee nodig hebben om het museum te bezichtigen. Het bezoek aan het museum is goed te combineren met een bezoek aan de stad Valletta. In de zomermaanden kan het erg druk zijn in het museum. Het is in die periode aan te raden het museum vroeg op de dag te bezoeken. Het museum is vrijwel elke dag geopend (behalve op feestdagen) vanaf 09:00uur t/m 17:00uur. Toegang bedraagt € 5, - voor volwassenen. Jongeren, ouderen (60+) en studenten betalen € 3,50 en kinderen t/m 11 jaar betalen € 2,50. Het museum is gemakkelijk te vinden aan de Republic Street. Het ligt niet ver de straat in aan de linkerzijde.Google