Marsaxlokk (Ix-Xatt)

De haven van Marsaxlokk

Marsaxlokk (fonetisch: Marsasjlok) is een vissersdorp in het oosten van Malta. De baai waaraan Marsaxlokk ligt, de Marsaxlokk bay, biedt door haar ligging een natuurlijke bescherming tegen de zee. Daardoor kon Marsaxlokk uitgroeien tot de grootste vissershaven van Malta. Gesteld kan worden dat Marsaxlokk het Volendam van Malta is. Momenteel telt het dorp ongeveer 3.440 inwoners. Marsaxlokk betekent haven (marsa) van de sirocco (xlokk).

De bescheiden parochiekerk van Marsaxlokk is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Pompeï en werd gebouwd in 1892.

De kerk van Marsaxlokk

Geschiedenis

In de omgeving van Marsaxlokk zijn verschillende archeologische vondsten gedaan. Vooral ten noordoosten van het dorp, op de heuvel Tas-Silg. Deze plaats werd al ruim voor het begin van onze jaartelling bewoond. Ook werd de plaats voor religieuze doeleinden gebruikt.

In de negende eeuw landden de Feniciërs in de baai. Ze gebruikten het als handelspost en noemden de baai Golfo dello Scirocco. In de grote oorlog (The Great Siege) om Malta, in het jaar 1565, veroverden de Turken de baai om het als ankerplaats te gebruiken. De Ottomaanse grondtroepen konden er landen om van daaruit te pogen de rest van het eiland te veroveren. Ter voorkoming van een nieuwe landing in de baai, werd er tussen 1610 en 1611 in opdracht van Fra Alof de Wignacourt de Saint Lucian Tower gebouwd. Dit was een zwaar bewapende toren. Deze raakte echter dusdanig in verval, dat de Fransen troepen, onder leiding van Napoleon, in 1798 zonder al te veel weerstand op exact dezelfde plek aan land konden gaan. Tussen 1874 en 1878 werd er het fort Saint Lucian gebouwd, maar dat is nooit voor de oorspronkelijke doelstelling gebruikt. Wel werd er in de Tweede Wereldoorlog munitie opgeslagen. Tegenwoordig is het in gebruik als instituut voor aquacultuur.

De haven en de vismarkt

Het centrum van Marsaxlokk ligt aan de oude vissershaven. Deze fotogenieke haven ligt meestal vol met moderne, traditionele en kleurrijk beschilderde vissersbootjes. die op en neer dobberen op het water. Op veel van de bootjes zijn de ogen van Osiris geschilderd die de vissers bescherming moeten bieden tijdens hun gevaarlijke werk op zee. Op de kade repareren de vissers hun netten en liggen visnetten te drogen.

De vissers vissen voornamelijk op tonijnen en zwaardvissen. De vangst wordt door de weeks op de markt in Valletta verkocht. In Marsaxlokk wordt dagelijks een kleine markt georganiseerd. Op zondag vindt langs de boulevard een grote en erg drukke markt plaats, waar de vissers hun waren uitstallen voor de bezoekers. Zij kunnen zich vergapen aan allerlei soorten (dode) zeedieren, zoals murenen, inktvissen, octopussen, garnalen en kleine haaien. Op dezelfde markt worden ook kleding, speelgoed, groenten en allerlei prullaria voor toeristen verkocht.

Doordat de vraag toeneemt, vestigen zich naarmate de tijd vordert steeds meer restaurantjes, winkeltjes en andere zaken voor toeristen rondom de baai. De specialiteit in de restaurantjes is natuurlijk de verse vis.

Malta summit

De baai van Marsaxlokk vormde begin december 1989 het middelpunt van het wereldnieuws. Op schepen voor de kust van Marsaxlokk vond namelijk een historisch belangrijke gebeurtenis plaats. President George Bush sr. van de Verenigde Staten en de Russische president Mikhail Gorbachev troffen elkaar hier op 2 en 3 december 1989 – vlak na de val van de Berlijnse muur – tijdens de zogenaamde 'Malta Summit'; een top waar werd gesproken over het einde van de koude oorlog, verdere ontwapeningen van de twee wereldmachten en voortzetting van de Russische hervormingspolitiek 'Perestrojka'. De besprekingen vonden plaats op het Russische cruiseschip 'S.S. Maksim Gorkiy'. Bush had het vlaggenschip van de Amerikaanse marine, de 'USS Belknap', meegenomen. De ontmoeting wordt door velen gezien als het einde van de Koude oorlog. Langs de kust bij Birzebbuga staat een monument ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis. Het bestaat uit niet veel meer dan een betonnen pilaar waar rondom twee delen metaal zijn gehangen. Een uitgebreider artikel over de top plaatsten we hier. In het archief vonden wij twee achtergrondartikelen uit de Leidsch Dagblad over deze topontmoeting. Deel 1 is hier te vinden en deel 2 hier.

Bereikbaarheid

Marsaxlokk is te bereiken met de buslijnen 81 en 85. De rit vanuit Valletta neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Op de route rijdt ook een snelbus, die op zondagen vertrekt zodra deze vol is. Deze bus rijdt onder nummer X86 en doet er een half uur over. De oostelijke plaatsen Marsascala, Zejtun, Marsaxlokk en Birzebbuga worden onderling met elkaar verbonden middels buslijn 119. Ook met de auto is het dorpje eenvoudig te bereiken. Vlakbij het centrum bevinden zich parkeerplaatsen, die op zondagen echter snel vaak vol raken. Veel excursies gaan naar het dorpje als onderdeel van een dagtocht.



Google



Zoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr