The Limestone Heritage

The Limestone Heritage

Vlak buiten de plaats Siggiewi is in een oude steengroeve 'The Limestone Heritage' te vinden. In het museum wordt aandacht besteed aan de winning van kalksteen (globigerinenkalksteen en koraalkalksteen), dat al ruim 5000 jaar gebruikt wordt als bouwmateriaal. Het overgrote deel van de panden op Malta is, deels verplicht, gebouwd van deze steensoort, welke wordt gewonnen in de vele open steengroeven op het eiland. Hiervan zijn er in de omgeving van Siggiewi verschillende te vinden.

Een bezoek aan het museum begint met een film die in een kleine ruimte gepresenteerd wordt. De rest van het museum bevindt zich in de groeve in de open lucht. Hier is materieel te vinden waarmee de stenen uit de open groeve werden en worden gewonnen. Er staat zowel ouderwets als modern materieel. Ook de middelen van transport van de stenen door de jaren heen staan uitgestald. Verder wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd hoe van de stenen een huis kan worden gebouwd. Er staat ook een herdershutje, een waterput en andere zaken die, hoe kan het ook anders, allemaal van kalksteen zijn gemaakt.

Door middel van een draagbaar audiosysteem, waarvan elke bezoeker wordt voorzien, wordt bij elk deel van de groeve uitleg gegeven over hetgeen er precies te zien is. Dit systeem is onder andere in de Nederlandse taal beschikbaar. Voor kinderen zijn er wat mogelijkheden om met klei en kalksteen te spelen.

Een bezoek aan The Limestone Heritage is niet echt de moeite van het omrijden waard. Het personeel doet wel de moeite om iets saais als kalksteen op een leuke manier aan de gasten te presenteren. Toch lopen de meeste bezoekers er verveeld rond.

The Limestone Heritage is te bereiken met bus 62 vanuit Valletta. Het museum op loopafstand ten oosten van het centrale plein van Siggiewi. Het eenvoudigst is het om vanuit de hak van het L-vormige plein de Triq Il-Qajjied in te lopen en deze straat te volgen tot de T-splitsing. Hier wordt links afgeslagen, de Triq Mons Mikel Azzopardi in. Vervolgens ligt het museum na ruim 150 meter aan de rechterhand.

The Limestone Heritage bezit een eigen website. Deze is te bereiken door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr