Il Maqluba

Il Maqluba

Iets ten zuiden van Qrendi is een groot gat in de grond te vinden. Het gat wordt Il-Maqluba (Maltees voor ondersteboven) genoemd en is ontstaan door het instorten van een onderaardse ruimte. Deze ruimte was ontstaan doordat water de poreuze ondergrond heeft weggespoeld. Uiteindelijk is het dak van de grot ingestort. Hierdoor is een rond stuk land met een doorsnede van ongeveer 50 bij 40 meter ruim 15 meter naar beneden gevallen. Volgens vroegere geologen zou dit voorval op 23 november van het jaar 1343 hebben plaatsgevonden. Op die dag was het noodweer, terwijl er gelijktijdig een aardbeving plaatsvond. Het is echter aannemelijker dat het instorten eerder heeft plaatsgevonden. Waarschijnlijk al gedurende de laatste ijstijd, wat voor Malta vooral een regentijd was. De geologische naam voor een gat in de grond dat op deze wijze is ontstaan, is 'doline'.

De legende

Volgens de overlevering stond op de plek van het gat een dorp waar de bewoners buitengewoon zondig leefden. Het feit dat zij alles deden wat God verboden had, wekte Zijn woede. Eerst stuurde Hij een vrome vrouw om hen te waarschuwen. Toen de bewoners bleven volharden in hun gedrag van 'luiheid en ondeugd' en geen gehoor gaven aan haar waarschuwingen van de vrouw, besloot God hen te straffen. Een zware storm trof het dorp en de grond eronder explodeerde. Het dorp werd met bewoners en al opgetild en direct doorgestuurd naar de hel. In de hel bleek al gauw dat de bewoners dermate slecht waren, dat ze zelfs daar niet te handhaven waren. Hij smeet het stuk land weer terug naar de aarde. Het stuk grond werd op de kop in zee neergekwakt, waardoor het eiland Filfla ontstond. In variaties op dit verhaal wordt de grond opgetild door engelen, of zelfs door de duivel zelf.

Seks is voor veel mensen op het preutse Malta ook tegenwoordig nog een taboe. Wanneer kinderen aan hun ouders vragen waar hun nieuwe broertje of zusje vandaan komt, antwoorden de ouders vaak: "van Il Maqluba".

De kapel van St. Matthew

Il-Maqluba tegenwoordig

In het gat gedijen de bomen goed, waardoor het één van de groenste stukjes land van Malta is geworden. De grond is aangewezen als natuurgebied. De omgeving van Qrendi wordt vaak bezocht door wandelaars. Voor hen is het leuk Il-Maqluba te bezoeken. De toegang tot het gat is te vinden links achter de kapel van St. Matthew, die in 1682 werd gebouwd. Links aan de achterzijde van de kapel is ook de oudere kapel (uit de vijftiende eeuw) van St. Matthew te vinden. Via het steile pad en de trappen achter de kerk kan tot ongeveer halverwege naar de bodem worden afgedaald. Hier bevindt zich een soort natuurlijk uitkijkplatform, waar de toegang tot het daadwerkelijke gat wordt afgeschermd met hekken. In het gat zelf is het veel koeler dan in de omgeving, omdat het zonlicht de bodem nauwelijks kan bereiken.

Bereikbaarheid

In de buurt van Il-Maqluba liggen twee bushaltes waar bus 74 vanuit Valletta stopt. Het gaat om de haltes 'Mattew' en 'Byzantini'. Vanaf de haltes is de kapel van St Matthew, waarachter het gat ligt, zichtbaar.Google