Peter's Pool

Peter's Pool in Malta

Verborgen op het oostelijkste puntje van het Delimara-schiereiland, tegenover Marsaxlokk ligt een rotsstrand genaamd st. Peter's pool. Het is een rotsterras rondom een natuurlijk zwembad met turkooiskleurig water, dat ook wel 'het kleine gat' (Hofra iz-Zghira) genoemd wordt. De plek is veel minder toeristisch dan de meeste andere stranden op Malta. De mensen die gebruikmaken van de badplek, zijn over het algemeen de bewoners van dorpen in de omgeving. Voor veel Maltezers vormt het zelfs de favoriete plek om te gaan baden. Onder hen was de inmiddels overleden oud minister-president Dominic Mintoff. Mensen die de plek al hebben bezocht, zullen zich wellicht het hondje Titti herinneren dat voortdurend, met zichtbaar plezier, op sierlijke wijze van de rotsen in het water sprong. De populaire jackrussellterriër overleed helaas op 25 januari 2019.

Omdat er niet echt een strand is, duiken de mensen vanaf lage en hele hoge (tot acht meter) rotsen het verkoelende water in, maar ook via trappetjes kan het water betreden worden. Veel schaduw is er niet in de omgeving. Maltese families sleuren vaak een hele campinguitrusting mee naar de plek en sluiten de dag af met een barbecue. Eten en drinken is ter plekke moeilijk verkrijgbaar. Bij een bezoek valt het dus aan te raden zelf voldoende proviand mee te nemen.

Bereikbaarheid

Peter's Pool in Malta

Het strandje staat slecht aangegeven en is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Sinds 2019 rijdt bus 119 (die voornamelijk de oostelijke kustplaatsen onderling verbindt) eens per uur naar een halte vlakbij de zwemplek. Bushaltes voor bussen van en naar de rest van het eiland staan een aantal kilometer verderop te Marsaxlokk. Het is eventueel mogelijk om de wandeling vanuit die plaats te voet te maken, maar daarbij moet wel een stuk geklommen worden. Voor de kortste route dient vanuit Marsaxlokk de linkerkant van de baai worden gevolgd tot de oude wachttoren (moeilijk als zodanig te herkennen). Bij die toren moet direct links afgeslagen worden de heuvel op. Het matig begaanbare pad, moet tot het einde gevolgd worden (inclusief een smaller stuk links- en rechtaf waar het pad dood lijkt te lopen). Bovenaan de heuvel gaat de route rechtsaf. Vervolgens verschijnt er een bord waar linksaf kan worden gegaan richting Peter's pool. Voor een langere wandeling is het eventueel ook de moeite waard om door te lopen naar het einde van het schiereiland. Hier bouwden de Britten in de negentiende eeuw een vuurtoren en een fort. Beiden zijn echter niet geopend voor bezoek.

Met de auto is het strand eveneens niet heel eenvoudig bereikbaar. De enige manier om het strand met de auto te bereiken is via de weg die centraal over het schiereiland loopt (de Triq Delimara). Deze weg is het eenvoudigst te vinden door vanuit Marsaxlokk oostwaarts te rijden richting de archeologisch opgraving van Tas-Silg. Links van het kerkje dat daar te zien is, begint de Triq Delimara. Wanneer deze weg wordt gevolgd, wordt aan de hand van de borden vanzelf duidelijk waar de Peter's Pool zich bevindt. Het laatste gedeelte van de rit gaat over een hobbelpad, dat een aantal haakse bochten telt en voor het grootste gedeelte slechts breed genoeg is voor één auto tegelijk. Het laatste stukje moet worden gelopen.Google