Qormi (Ħal Qormi)

De st. George-kerkDe st. George-kerk

Qormi of Citta Pinto vormt, met haar ongeveer 16.443 inwoners, één van de grootste woonkernen in Malta. De plaats ligt iets ten zuidwesten van Valletta in de centrale regio van het eiland. De plaats kan gezien worden als een soort buitenwijk van de hoofdstad. Hoewel er verschillende hypotheses over de oorsprong van de naam van de plaats bestaan, is het het meest waarschijnlijk dat deze is afgeleid van de achternaam Curmi.

Geschiedenis van Qormi

Op de plek waar Qormi is gelegen, zijn in de twintigste eeuw verschillende vondsten gedaan die erop duiden dat de omgeving al sinds de bronstijd bewoond wordt. De vondsten bestaan voornamelijk uit oude tombes waarin mensen werden begraven. Archeologen concluderen echter dat zich slechts kleine onbeduidende gemeenschappen in de omgeving hebben gevestigd. Datzelfde geldt voor de Romeinse periode. Pas in de Middeleeuwen begon er zich een plaats van enig belang te ontwikkelen. Duidelijk is dat er in het jaar 1417 al een flinke gemeenschap bestond. In dat jaar vaardigde de plaats namelijk 102 manschappen af om te dienen in de nationale garde, die de belangrijkere plaatsen op het eiland verdedigde. In de aanloop naar de oorlog in 1565, die bekend staat als The Great Siege, stroomde Qormi vrijwel leeg. Dit vanwege de aanwezigheid van Turkse troepen in de nabijheid. Maar, direct daarna, tijdens de periode waarin de ridders van de Johannieterorde regeerden over het eiland, bloeide de plaats op. Qormi stond bekend als bakkersplaats, vanwege de vele bakkerijen die er gevestigd waren. De ridders noemden het dan ook 'Casal Fornaro' (bakkersdorp). Vanuit het dorp en de kerk werd een verzoek gedaan aan Grootmeester Fra Emmanuel Pinto de Fonseca om de plaats te verheffen tot stad. In het verzoek werd onder andere gemeld dat er 6043 mensen in de plaats zouden wonen, waardoor de plaats recht zou hebben om de titel van stad. Dat aantal klopte echter niet. De plaats zou in de praktijk niet meer dan 3500 bewoners geteld hebben. Desalniettemin honoreerde Pinto het verzoek, door Qormi op 25 mei van het jaar 1743 stadsrechten te verlenen. Hij liet de stad naar zichzelf vernoemen en sindsdien wordt de stad ook wel Citta Pinto genoemd.

Qormi in het heden

Qormi speelt nog steeds een belangrijke rol in de bakkerijindustrie van Malta. Er zijn ongeveer vijftig bakkerijen gevestigd in de plaats. Behalve de bakkerijindustrie vindt er op bescheiden schaal andere lichte arbeid plaats in Qormi. Voor de rest is het vooral een plaats waar veel forensen wonen. Het centrum van Qormi is met de nauwe straten waaraan oude huizen staan, karakteristiek voor vrijwel alle plaatsen op Malta.

De st. Sebastiaan-kerkDe st. Sebastiaan-kerk

Er zijn twee grote kerken in Qormi te vinden. De oudste is en mooiste gebouwd ter ere van sint George en staat er sinds 1585. Later zijn er allerlei aanpassingen aan het pand gedaan, zoals de bouw van de koepel. De andere grote kerk is gewijd aan sint Sebastiaan en was pas gereed in 1986. Deze kerk werd gebouwd omdat de oude kerk, uit 1880, niet langer voldeed. Tussen de twee kerkelijke gemeenten bestaat enige animositeit. Deze speelt voornamelijk op wanneer de ene gemeente feest viert en de andere gemeente dwars gaat liggen. Het fanatisme dat hiermee gepaard gaat, heeft in het verleden wel tot vechtpartijen geleid. Het Sint George gedeelte van Qormi is te herkennen aan de grote wit met rode vlaggen die er hangen. Het gedeelte van Sint Sebastiaan is te herkennen aan de groene vlaggen.

Elk jaar is het op de laatste zondag van juni feest in Qormi. De stad wordt dan grotendeels versierd. 's Avonds wordt er vuurwerk afgestoken en er wordt gefeest tot laat in de nacht. Op goede vrijdag is het wederom feest. Op deze dag is er een processie waarbij de mensen zich kleden in Bijbelse kledij.

Bereikbaarheid

Qormi is te bereiken met de bus vanuit Valletta. De lijnen 61 62 en 64 bieden een rechtstreeks verbinding met de plaats. De meeste plekken in de plaats zijn het beste te bereiken via de route die lijn 61 neemt. Ook met een huurauto is Qormi gemakkelijk te bereiken. Het ligt langs de hoofdweg tussen Valletta naar Mdina.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr