Santa Luċija

Chinese Garden of Serenity

Santa Lucija is een relatief jonge plaats op Malta. Pas in het jaar 1961 werd begonnen met de bouw van het dorp. Eerder werd de grond, waarop Santa Lucija werd gebouwd, ook wel bewoond. Toen de plek eenmaal werd aangewezen als nieuw dorp, ging het echter snel met de bebouwing. Er werden percelen aangelegd die door brede straten van elkaar werden gescheiden. Zo ontstond een saai dorp, met veel nieuw- en hoogbouw, waar tegenwoordig ongeveer 2.947 mensen wonen. Het dorp ligt vrij in het landschap op hemelsbreed ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Valletta. In het oosten grenst Santa Lucija plaats aan de plaats Tarxien. Centraal in het dorp staat natuurlijk de kerk. Het dorp werd vernoemd naar een oude kapel uit het jaar 1535, welke dezelfde naam draagt.

Het grootste gebouw van het dorp is de Margaret Mortimer School. Dit is een middelbare school (lyceum) voor meisjes. De school telt ongeveer 900 leerlingen en is qua grootte dus te vergelijken met veel middelbare scholen in Nederland. Leerlingen komen grofweg uit de gehele zuidoosthoek van het eiland. De school is vernoemd naar Margaret Mortimer, een vrouw die binnen Malta veel voor het onderwijs betekend heeft.

Bij de inrichting van Santa Lucija is rekening gehouden met relatief moderne stedenbouwkundige maatstaven. Er is veel ruimte voor recreatie; zo is er een sportpark, een bos met trimbaan en is er veel ruimte gereserveerd voor publieke tuinen. Deze zijn vooral in en rond het centrum te vinden. In het noorden van de plaats is een grote picknickplaats aangelegd.

Chinese Garden of Serenity

De meest opvallende tuin is de in het jaar 1997 voltooide Chinese Garden of Serenity (Ġnien is-Serenità). Deze tuin werd gebouwd in de Yin Yang-stijl met hulp van Chinese deskundigen en een bijdrage van de Chinese overheid. De tuin beslaat een behoorlijk oppervlak en is opgedeeld in verschillende segmenten, die allemaal een andere stijl hebben. Er zijn bijvoorbeeld typisch Chinese gebouwtjes, prieeltjes en doorgangen in allerlei vormen. Daarbij zijn er waterpartijen, rotsen en her en der een waterval. Alles is opgebouwd zoals dat binnen de Chinese cultuur gebruikelijk is. Er staan ook bronzen beelden die allerlei Chinese gebruiken tonen en natuurlijk ontbreekt een stel stenen leeuwen bij de ingang niet. Vrijwel iedere Chinese politicus of industriemagnaat die Malta bezoekt, plant standaard een boom in de tuin. De tuin is vrij toegankelijk en het is grappig om een bezoekje te brengen aan een tuin die is ingericht vanuit een heel andere cultuur dan de Maltese. Helemaal achterin de tuin is een paviljoen geplaatst waar thee gedronken kan worden. Helaas gaat het gevoel van serenity een beetje verloren vanwege de drukke straat die direct langs de tuin loopt.

Bereikbaarheid

Santa Lucija is te bereiken met de bus vanuit Valletta. Bus 83 rijdt het grootste gedeelte van de dag een halfuursdienst naar de plaats. En ook bus 80 rijdt door de plaats. Met de huurauto is de plaats ook gemakkelijk te bereiken. Parkeerproblemen bestaan er vrijwel niet.

De plaats beschikt over een eigen website, deze is te bereiken door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr