Victoria Lines

Dwars over het eiland Malta loopt een verdedigingslinie. De twaalf kilometer lange linie werd door de Britten aangelegd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het was een barrière om vijandelijke troepen die op het noordelijke deel van het eiland landden af te stoppen, zodat zij niet de voor de Britse marine belangrijke havenplaatsen konden bereiken. De linie loopt ten noorden van de oude hoofdstad Mdina. In eerste instantie werd de linie 'The north west front' genoemd. Naar aanleiding van het diamanten jubileum van de Britse koningin Victoria in het jaar 1897 werd de naam van linie veranderd in 'the Victoria lines'. Soms worden ze gekscherend ook wel de Great Wall of Malta genoemd.

Met de bouw van de linie werd begonnen in het jaar 1870. Bij de plaatsen Mosta, Bingemma, en Madliena werden forten gebouwd. Later werd de linie uitgebreid met meerdere andere verdedigingswerken voor de infanterie. De linies waren vrij ouderwets en werden gebouwd in een periode waarin de manier van oorlogsvoering snel moderner werd. De linies werden daardoor snel overbodig en in 1907 werden ze verlaten. De bouwwerken zijn, door het uitblijven van een invasie, nooit gebruikt voor het militaire doel waarvoor ze gebouwd waren.

Tegenwoordig worden veel van de bouwwerken langs de linie gerestaureerd. Een aantal forten is te bezoeken. Vlakbij de plaats Mosta ligt bijvoorbeeld een prachtig fort dat gemakkelijk te bereiken is. Ook is het mogelijk om langs de fortificaties te wandelen over de gehele breedte van het eiland. De wandeling is ongeveer twaalf kilometer lang en duurt vier uur, plus de tijd die nodig is voor het bezoeken van de bouwsels.Google