Mosta (Il-Mosta)

de Mostadomede Mostadome

Mosta is een stadje met ongeveer 19.865 inwoners, centraal gelegen op het eiland Malta. Qua omvang is het de tweede stad van Malta. Mosta ligt ten westen van Valletta. Mosta betekent 'centrum' en dat is gezien de positie op het eiland dus niet zo'n slechte naam. Doordat Mosta het centrum van het eiland is, is het er vaak druk. Er komt gigantisch veel verkeer over de straat die dwars door het centrum loopt. Dat schrikt toeristen vaak af om het centrum te gaan verkennen.

De Mosta dome

De Mosta Dome, ook wel Rotunda of St. Marija Assunta genoemd, is de grote publiekstrekker van Mosta. Het is een koepelkerk in het centrum van het stadje. De kerk werd gebouwd naar een ontwerp van George Grognet de Vasse, die leefde van 1773 tot 1862. De binnenzijde van de cilindervormige kerk is versierd met allerlei altaren waar heilige heiligen worden vereerd en beschilderingen van Maltezer kunstenaars. Vooral het dak van de kerk is bijzonder. De 60 meter hoge koepel werd, onder leiding van de analfabete meestermetselaar Angelo Gatt (1796 – 1875) gebouwd, zonder hulp van een steiger, met stenen waartussen nauwelijks cement werd gebruikt. Op die wijze werd de op drie na grootste kerkkoepel ter wereld vervaardigd. De kerk is niet super oud. Er werd begonnen met bouwen op 30 mei 1833 en op 16 februari 1860 was hij klaar. De kerk werd gebouwd op exact dezelfde plek als waar de oude kerk stond. Omdat de nieuwe kerk veel groter is, bleef de oude kerk tijdens de werkzaamheden gewoon in gebruik. Op 18 februari 1860 werd begonnen met de afbraak van de oude kerk. Naar het schijnt kan de huidige kerk een staplaats bieden aan maar liefst 10.000 mensen tegelijkertijd. Zittend passen er 4.000 mensen in. In de voorgevel van de kerk zijn twee torens gebouwd waarin klokken zijn geplaatst. Op één van de torens wordt echter een onjuiste tijd aangegeven. Dit gebeurt om de duivel te misleiden en zie je op vrijwel elke kerk in Malta. De werkzaamheden tijdens de bouw werden vooral uitgevoerd door vrijwilligers en de kosten werden gedekt door donaties en giften. Bovenin de voorgevel staat daarom de tekst 'VIRGINI SYDERIBUS RESTITUTAE T.H. MUSTENSES F.F', wat zoiets betekent als 'De mensen van Mosta bouwden deze kerk ter ere van de maagd Maria in de hemel'.

De binnenzijde van de koepel van de MostadomeDe koepel van de Mostadome

Op 9 april 1942 werd de kerk gebombardeerd vanuit een Duitse bommenwerper. Twee bommen ketsten af, maar een 500 pond zware bom ging dwars door het dak heen, terwijl in de kerk ruim 300 mensen aanwezig waren voor de mis. De bom ging echter niet af en er raakte niemand gewond door vallend puin. De mensen ter plekke spreken nog altijd van een wonder. Feitelijk is het echter niet zo bijzonder dat bommen niet afgingen. In de Tweede Wereldoorlog werden de bommen gemaakt door dwangarbeiders die, waar het even kon, de boel saboteerden. Waarschijnlijk was de blindganger gevuld met zand in plaats van explosieven. Soms wordt ook verteld dat Tsjechoslowaakse arbeiders van de Škoda-fabriek te Pilsen er een briefje in hadden gestopt met daarop de tekst Pozdravuji z PlznÄ› (Groeten uit Pilsen), maar dat lijkt ons onwaarschijnlijk. Een replica van de bom is momenteel te bezichtigen in de souvenirwinkel van de kerk. Met behulp van de replica, wil men aantonen dat God altijd over ons waakt. Jaren na de oorlog kwam de Duitse soldaat, die de bom gedropt zou hebben, naar Mosta toe om zijn excuses aan te bieden. Zijn daad werd hem door de bewoners van Mosta vergeven.

De bom na de inslagDe bom na de inslag.

Een anekdote vertelt het verhaal over een mysterieuze poging tot inbraak in de kerk. In de avond van 2 mei van het jaar 1983 werd er met een Mercedes de trappen voor de kerk opgereden (de trappen hebben 8 en 3 treden). De auto knalde door de gesloten voordeur en de binnendeur heen. De auto werd in het midden van de kerk achtergelaten met de koplampen aan. Tevens klonk er vanuit de cassettespeler in de auto luide muziek.

Overige bezienswaardigheden

In en rond Mosta staat nog een aantal oude gebouwen en fortificaties van de Victoria lines. De grootste daarvan is fort Mosta; een bouwwerk uit 1878. Het werd gebouwd om het Britse territorium te beschermen tegen indringers. Een bezoekje aan het bouwwerk is best leuk voor mensen die toch in de buurt zijn. Het ligt iets ten noorden van Mosta. Ook staat er een tiental kapellen in het stadje. Deze vallen natuurlijk allemaal in het niet bij de Mosta dome.

De bruid van Mosta

Torri CumboTorri Cumbo

Een deels op feiten gebaseerd volksverhaal, vertelt over de bruid van Mosta (l-Għarusa tal-Mosta). Het meisje Marianna Cumbo leefde halverwege de zestiende eeuw met haar familie in Torri Cumbo aan de rand van Mosta. Ze was waarschijnlijk de dochter van een corrupte rechter. De Turkse bediende van de familie was heimelijk verliefd op Marianna. Zij had echter haar hart al verpand aan de buurjongen; Toni Manduca. Met hem wilde ze trouwen. Toen de Turk dat hoorde, ontvluchtte hij het huis en Malta. Op de dag van de bruiloft, keerde hij terug op een piratenschip. Terwijl Mosta werd geplunderd, ging hij naar Torri Cumbo, ontvoerde Marianna en maakte haar tot zijn slaaf. Toni liet het er niet bij zitten, trok naar Turkije en deed zich voor als wolhandelaar, zodat hij zonder argwaan te wekken op zoek kon gaan naar zijn Marianna. Zij was opgenomen in de harem van de sultan. Op een dag zong ze een Maltees volksliedje (għana), juist op het moment dat Toni langsliep. Direct herkende hij haar stem. Via de dochter van de sultan, kwamen Marianna en Toni vervolgens weer met elkaar in contact. Gekleed als eunuch, ontvluchtte ze het paleis. Nadat ze per schip op Malta terugkeerden, konden Toni en Marianna alsnog in de echt worden verbonden en leefden ze nog lang en gelukking. Er bestaan verschillende versies van het verhaal, die jammer genoeg niet allemaal even goed aflopen. Wat in de tijd dat het verhaal zich afspeelde in officiële documenten is vastgelegd, is dat er een grote plundering heeft plaatsgevonden, waarbij 400 inwoners tot slaaf werden gemaakt. Onder hen bevond zich een bruid. De kans is groot dat het volksverhaal sinds de plundering en het moment waarop werd opgetekend (in 1895) flink is geromantiseerd.

Bereikbaarheid

De Mosta dome staat op het programma van vele excursies over het eiland. Hij is dan ook best een bezoekje waard. Mosta is te bereiken met een groot aantal buslijnen vanuit Valletta. Buslijnen 21 31 41 42 44 en 47 komen langs de kerk. Vanuit Bugibba is de stad te bereiken met lijn 31. De kerk is gemakkelijk te herkennen vanuit de wijde omtrek. De kans dat er op de verkeerde plek wordt uitgestapt, is derhalve gering. Ook met een huurauto is de kerk te bereiken. Houd er dan echter wel rekening mee het vaak niet mogelijk is om in de drukke directe omgeving van de kerk te parkeren.

De officiële website van de plaats Mosta is te bereiken door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr