Volkslied

Sinds 22 februari 1941 beschikt Malta over een eigen volkslied. Het muziekstuk wordt l-innu Malti genoemd. Met het vormen van de zelfstandige staat Malta, in 1964, werd ook l-innu Malti bekrachtigd als officieel volkslied. Omdat Malta een Britse kolonie was, werd tot die tijd het God Save the Queen als volkslied beschouwd. Op de Maltese radio en televisie en in de scholen wordt dagelijks het volkslied gespeeld. Daarnaast wordt het volkslied gebruikt tijdens officiële gelegenheden.

Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw nam de behoefte aan een eigen volkslied onder de Maltezer bevolking toe. Deze behoefte kwam vooral voort uit de zoektocht naar een eigen Maltese identiteit.

De muziek van het volkslied werd in 1922 geschreven door Robert Samut. In diezelfde tijd was Dr. A.V. Laferla, een directeur van basisscholen, op zoek naar een muziekstuk dat door zijn leerlingen gezongen kon worden. Hij vroeg Dun Karm Psaila een passende tekst bij de muziek van Samut te schrijven. Psaila was priester en poëet en wilde er een gebed voor God maken. Hij voelde de drang om de politieke partijen ermee te verenigen met religie en patriottisme. Psaila, werd later dichter des vaderlands. Het volkslied werd voor het eerst in het openbaar gespeeld op 3 februari 1923 in het Manoel Theatre.

Hieronder staat de originele tekst van het volkslied:

Lil din l-art ħelwa, l-Omm li tatna isimha,
Ħares, Mulej, kif dejjem Int ħarist:
Ftakar li lilha bil-oħla dawl libbist.

Agħti, kbir Alla, id-dehen lil min jaħkimha,
Rodd il-ħniena lis-sid, saħħa 'l-ħaddiem:
Seddaq il-għaqda fil-Maltin u s-sliem


En hieronder staat een vrije vertaling naar het Nederlands:

Bewaakt haar, oh Heer, zoals U haar altijd bewaakt hebt,
Dit vaderland, ons dierbaar, wiens naam wij koesteren:
Laat ons herinneren dat het door U zo mooi geschapen is.

Moge hij die regeert met wijsheid worden eerbiedigt,
Onder de genade van de heer in kracht toenemen:
Geef ons kracht, in eenheid en in vrede.


Omdat het Maltese volkslied lange tijd niet officieel was, werd bij belangrijke gelegenheden het Britse volkslied gespeeld. Zo ook bij een voetbalwedstrijd tussen Malta en Hajduk (uit Joegoslavië) op 25 maart 1945 in Gzira. Deze wedstrijd werd bijgewoond door de Britse gouverneur op Malta; Sir Edmond Schreiber. Nadat het God Save the Queen gespeeld was, stond het publiek op en begon het uit volle borst het l-innu Malti te zingen. Hoewel Schreiber daarmee eigenlijk beledigd werd, stond hij op en toonde hij zijn respect voor het volkslied en daarmee voor het Maltese volk.

In het kathedraalmuseum te Mdina hangt een marmeren plaquette met daarop een afbeelding van het hoofd van Dun Karm Psaila, met daarbij de tekst en de noten van het Maltese volkslied.

het volkslied van Malta

 



Google