Malta International Airshow

Nederlandse F-16 in MaltaNederlandse F-16 boven Malta.

De luchtshow op de luchthaven van Malta was een jaarlijks terugkerend evenement in het laatste weekend van september. Op 23 en 24 september 2017 vond het evenement voor de 25e maal plaats. Besloten is om het de vliegshow in 2018 en 2019 niet door te laten gaan. Daarmee lijkt het erop dat dit evenement definitief van de agenda geschrapt kan worden.

Tijdens de shows laten de luchtmachten van verschillende landen zich vertegenwoordigen met toestellen en demoteams. Hoogtepunt vormen de grote stuntteams die in de lucht allerlei acrobatische toeren uithalen voor de kust van Malta, nabij SmartCity en Xgħajra. In de afgelopen jaren gaven grote publiekstrekkers als het Britse stuntteam The Red Arrows, het Italiaanse team Frecce Tricolori en het PC-7 stuntteam van de Zwitserse luchtmacht acte de présence. In 2009 en 2010 stal het demoteam van de Nederlandse luchtmacht de show met een spectaculaire demonstratie. Doordat de organisatie er steeds opnieuw in slaagt grote en beroemde acts te strikken, wordt er elk jaar weer een geweldige show neergezet voor het publiek.

Behalve vliegende toestellen, staat er ook een groot aantal vliegtuigen tentoongesteld op het luchthaventerrein. In sommige van deze toestellen mag het publiek zelf plaatsnemen. Andere toestellen kunnen tot heel dichtbij benaderd worden. Zoals een KDC-10 tankvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht. In 2011 vormden twee Mirage F1 straaljagers, waarin Libische piloten eerder waren gedeserteerd door naar Malta te vliegen, de publiekstrekker. In 2012 kwamen deze vliegtuigen terug naar Malta.

Het luchthaventerrein, waar de statische show plaatsvindt, is gemakkelijk te bereiken vanaf de busterminal in Valletta. Van daaruit rijden er speciale bussen die toeschouwers tot bij het luchthaventerrein brengen. De eerste bus vertrekt om 10:30uur. Daarna vertrekken de bussen elk hele uur. De laatste bus terug vertrekt om 16:00uur vanaf het vliegveld richting Valletta. De kosten voor een retourtje met de bus bedragen € 5, -. Het entreegeld voor de show bedraagt € 13, - voor de zaterdag en € 15, - voor de zondag. Kinderen tot 14 jaar mogen gratis naar binnen. Tickets zijn geldig voor één van de twee dagen en kunnen aan de kassa bij de entree worden gekocht.

Het evenement heeft ook een eigen website. Deze is te bereiken door hier te klikken.

Aero GP

Malta vormde op 10 september 2006 het decor van de Aero GP; een kampioenschap voor stuntpiloten. Tijdens de luchtrace boven de Marsamxett haven gebeurde er, voor de ogen van de duizenden toeschouwers, een vreselijk ongeluk. De 45-jarige Zweed Gabor Varga kwam met zijn toestel in botsing met het vliegtuig van de 37-jarige Ier Eddie Goggins. Beiden stortten in zee. Hierbij overleed Varga. Beelden van deze crash zijn te vinden op YouTube via deze link.

Crash tijdens Aero GP

GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr