Kinnie

KinnieEen glas Kinnie

Kinnie is de meest gedronken frisdrank van Malta. Het is een non-alcoholische koolzuurhoudende frisdrank met de smaak van bittere sinaasappels en is karamelkleurig. Het is gemaakt van kruiden en bittere sinaasappels die smaken als de chinotto, die wellicht bekend is vanuit Italië. Campari wordt ook van de chinotto gemaakt en die smaak zul je dus ook terugvinden in Kinnie. Het vreemde aan Kinnie is dat het tegelijkertijd zoet en bitter smaakt. Of eigenlijk smaakt het zolang je het drinkt zoet als kauwgomballen en zodra je het doorslikt bitter. De drank is een erg goede dorstlesser. Het wordt ook vaak gemengd met alcoholische dranken, zoals Bacardi, Pasoa, Amaretto en Campari. Vanwege het feit dat het een uniek product is, heeft het meerdere grote internationale prijzen gewonnen, zoals de 'Frisdrank van het jaar award' van de Franse organisatie 'Comité International d'Action Gastronomique et Touristique' in het jaar 1975.

Producent van het goedje is Simonds Farsons Cisk; het bedrijf dat ook het nationale bier Cisk op de markt brengt. Kinnie is sinds het jaar 1952 te koop en was op dat moment een alternatief voor Coca-Cola en Pepsi; de dranken die de Amerikanen naar Europa brachten. Behalve de originele Kinnie zijn er twee light varianten op de markt; Diet Kinnie (sinds 1984) en Kinnie Zest (sinds 2007). De laatste variant heeft een zoetere smaak, bevat slechts 1 calorie per glas en is daardoor erg populair. Behalve in Malta wordt Kinnie ook geëxporteerd naar andere landen. Bijvoorbeeld naar Duitsland, Australië, Italië, en Engeland.

Kinnie heeft een eigen website, welke is te bereiken door hier te klikken. Er bestaat ook een website voor Kinnie Zest. Deze vind je hier.Google