Pils
Zoals in vrijwel alle Europese landen drinkt men op Malta natuurlijk ook graag pils. Bier van de bekende internationale brouwerijen is verkrijgbaar, maar op Malta produceert men tevens een eigen pils. Dit pils is onder de naam Cisk (spreek uit: sjisk) verkrijgbaar.
Cisk lager
Cisk is een prima pils gebrouwen uit natuurlijke grondstoffen. Het is een 'premium lager'. Lager verschilt van normaal pils vanwege het feit dat is gegist bij lage temperatuur, wat voor pils niet noodzakelijk is. Voor de rest wordt het gebrouwen volgens het recept zoals dat in 1842 werd bedacht in het Tsjechische Plzeň. Qua smaak is Cisk te vergelijken met andere soorten pils. De specifieke smaak van Cisk komt in de buurt van de smaak van Amstel bier, al zit er iets minder smaak aan. Het pils heeft een alcoholpercentage van 4,2. Dat is iets lager dan de pilseners die wij in Nederland kennen. Cisk is een prima dorstlesser, verkrijgbaar in flesjes en blikjes. Vooral in de zomer drinkt het lekker weg. Cisk is bij de meeste verkooppunten in Malta niet het goedkoopste pils. Internationaal bekende bieren zijn over het algemeen even duur of goedkoper verkrijgbaar. Veel toeristen vinden Cisk goed te drinken. Al bestaan er natuurlijk mensen die het werkelijk niet te zuipen vinden. Wanneer het bijvoorbeeld naast een Heineken exportbiertje wordt geproefd, zijn er duidelijk grote verschillen waarneembaar.
Experts beoordelen de smaak van het bier als volgt: Cisk Lager heeft een heerlijke citrusfruit- en Hallertauhoparoma, met de smaak van bittere hop, met sappig mout en fruit en een droge, bittere en blussende afdronk. De ervaring leert dat toeristen in hun beoordeling van het bier niet verder komen dan 'vies' of 'lekker'. Dieper nadenken over bier is immers niet noodzakelijk tijdens een vakantie!
De naam Cisk komt van een bijnaam van Giuseppe Scicluna, de oprichter van de brouwerij. Hij werd enigszins spottend Iċ-Ċisk genoemd, wat zoiets als 'de cheque' betekent. Scicluna, die destijds ook een bank bezat, had namelijk de onhebbelijke gewoonte altijd alles met cheques te betalen en dat was bepaald geen geliefde betaalmethode.
Het bier wordt al sinds het jaar 1928 gebrouwen door de firma Simonds Farsons Cisk Ltd. Eerst gebeurde dat in Hamrun, maar vanaf 1950 vindt het brouwproces plaats in Farsons-brouwerij op het Mriehel-industrieterrein te Birkirkara. Het bedrijf is in handen van de familie van de oprichter Scicluna. Deze welvarende familie bezit veel waardevolle eigendommen op Malta, waaronder het Palazzo Parisio te Naxxar.
Naast het normale Cisk lager, bestaat er sinds 2016 ook een Cisk Pilsner. Deze variant heeft een smaak die iets sterker is. Ook het alcoholpercentage ligt hoger, namelijk op 5,5%. Tevens bestaat er een Export-variant van Cisk lager. Die bevat 5% alcohol in plaats van de 4,2 in het lager-bier dat plaatselijk wordt verkocht. Er is ook een light variant van de drank. Dit brouwsel wordt verkocht onder de naam Cisk Excel. Er bestaat ook nog Cisk XS (extra strong). Dit is een zwaarder bier met maar liefst 9% alcohol. Recenter is er ook een variant ontwikkeld die 'Chill' genoemd wordt. Cisk Chill in beschikbaar in verschillende smaakvarianten, zoals lemon en bessen.
Hopleaf
Van de brouwers van Cisk komt ook het merk Hopleaf. Dit is een donker bier met een alcoholpercentage van 3,8. Het heeft een lichte zoete hopsmaak, als een malt biertje. Ook is de afdronk behoorlijk zoet. De meeste mensen vinden dit bier niet erg smakelijk.
Op het opvallend rode etiket van Hopleaf staat een afbeelding van Neptunus. Deze afbeelding is afgeleid van een bronzen beeld van Neptunus dat in 1615 werd vervaardigd. Het beeld werd in de Argotti Gardens in Floriana geplaatst ter gelegenheid van de voltooiing van het Wignacourt-aquaduct. Momenteel staat het beeld centraal op Neptune's Courtyard in het Grand Masters Palace in Valletta.
Behalve het normale Hopleaf, bestaat er ook Hopleaf Pale Ale. Dit is een bitter strokleurig bier. Het bier werd, volgens het verhaal, voor het eerst verkocht tijdens het feest van St. George te Qormi in 1928. Het bevat 3,8% alcohol. Ook van de Farsons brouwerij komt Blue Label Ale. Ook dit bier werd voor het eerst verkocht in 1928. Het bevat slechts 3,3% alcohol.
Lord Chambray
Sinds juni 2014 is er een microbrouwerij actief op Gozo. De naam van de brouwerij is Lord Chambray. Onder die merknaam zijn er meerdere ambachtelijk gebrouwen biertjes op de markt gebracht:
- Blue Lagoon – Weizenbier, 5,0%
- San Blas – English IPA, 5,7%
- Golden Bay – Blonde Ale 5,2%
- Fungus Rock – Droge Stout, 5,5%
- Special Bitter – 3,8%
- 67 IPA – 6,5%
- Black IPA – 5,5%
- Flinders Rose – Bier op basis van de kappertjesplant, 4,2%
- Nebula – Brown Ale, 5,9%
- White IPA – 5,7%
- Winter Ale – 8,0%
Het bier wordt in kleine hoeveelheden gebrouwen en is maar op een beperkt aantal verkooppunten beschikbaar. De kosten van een flesje liggen rond de drie tot vier euro. Voor de echte liefhebbers is het bier het proberen waard. Meer informatie over de bieren van Lord Chambray is te vinden op de website van de brouwerij.
Bier in de kroeg
Tijdens horecabezoek op Malta wordt er uiteraard veel bier gedronken. De lokale jeugd dronk tot voor kort vooral cocktails en andere alcoholische dranken tijdens het uitgaan. Doordat een fust vrijwel nooit in een avond op ging, werd bier vooral in flessen verkocht. Er was op Malta dan ook nauwelijks een tapbiertje te krijgen. Het massatoerisme heeft dit langzaam veranderd. In de uitgaansgebieden word bier steeds vaker gewoon getapt, maar ook tegenwoordig wordt in veel kroegen bier alleen per fles verkocht. Hoewel Heineken uitermate populair is, wordt ook Cisk veel gedronken. In de meeste kroegen kan worden gekozen uit een ruim assortiment aan bekende biermerken.
Manneken Pis
Ter promotie van Malta als vakantieland, werd het beroemde beeldje 'Manneken Pis' in Brussel van zaterdag 19 juni tot woensdag 23 juni 2010 in een kostuum van een Maltezer ridder gestoken. Het 58 centimeter hoge beeldje plaste in die periode Cisk bier. Passanten kregen de kans het bier gratis te proeven.
Saha! (proost!)