Excursie naar Sicilië

De vlag van SiciliëDe vlag van Sicilië.

Bij vrijwel ieder toeristenbureautje op Malta worden excursies naar Sicilië aangeboden. Malta zelf heeft natuurlijk meer dan voldoende te bieden aan toeristen, maar een bezoek aan Sicilië kan best een leuke, avontuurlijke aanvulling op een vakantie naar Malta vormen. Vandaar dat de excursies naar Sicilië toch worden besproken op deze website.

Sicilië is een groot eiland voor de westelijke punt van de laars van Italië. Het eiland telt meer dan vijf miljoen inwoners en is, met een oppervlakte van ongeveer 25.710 vierkante kilometer, groter dan de helft van Nederland. Het eiland is daarmee natuurlijk ook een stuk groter dan Malta. Dat tijdens een dagexcursie het eiland echt 'ontdekt' kan worden is dus een illusie. Op één dag is het slechts mogelijk een paar topattracties te bezoeken. De vulkaan Etna vormt voor velen natuurlijk het hoogtepunt van een bezoek aan het eiland.

De ferry Saint John Paul II komt aan in Valletta

De excursies naar Sicilië worden uitgevoerd door Virtu Ferries. Dit bedrijf vaart met snelle boten vanuit de Pinto Wharf in Marsa (nabij Valletta) naar Pozzallo (en van daaruit soms door naar Catania). De overtocht duurt ongeveer anderhalf uur. De afvaart vanaf Malta naar Sicilië, die gebruikt wordt voor dagtochten, is om 6:45uur.

Bij het boeken van een excursie naar Sicilië is het handig dat om de transfer van en naar de boot erbij te boeken. Afhankelijk van waar op het eiland verbleven wordt, zal een touringcar om ongeveer 5:30uur de passagiers ophalen bij hun hotel. Deze bus brengt de reizigers naar de haven. Om 6:30uur vertrekken hier de grootste hogesnelheidscatamaran van de Middellandse Zee – de hypermoderne Saint John Paul II (opgeleverd in Tasmanië in 2019, lengte 110 meter, vernoemd naar de paus die in mei 1990 met Virtu Ferries naar Malta reisde) of de Jean de la Valette (107 meter) – naar de haven van Pozzallo, wat in het zuiden van Sicilië ligt. De aankomst aldaar is om ongeveer 8:15. Vervolgens vertrekt een touringcar richting de stad Taormina, aan de noordoostkust van Sicilië. De snelweg die gevolgd wordt, loopt voor een groot deel langs de kust. Historisch interessante plaatsen als Noto en Syracuse worden voorbijgereden. Nadat de moderne stad Catania is gepasseerd, is aan de linkerzijde bij helder weer de berg Etna te zien.

De ferry Jean de la Vallette naar Sicilië

Na aankomst in Taormina wordt de mogelijkheid geboden het stadje op eigen gelegenheid te bekijken. De op 206 meter hoogte gelegen plaats biedt een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Rond het begin van onze jaartelling werd in deze plaats een groot amfitheater gebouwd; het Teatro Greco dat momenteel nog steeds wordt gebruikt voor voorstellingen. Ook de hoofdstraat (Corso Umberto) met haar vele winkeltjes is een bezoekje waard.

De vulkaan EtnaDe vulkaan Etna.

Vanuit Toarmina wordt koers gezet naar de pieken van de 3.350 meter hoge (en voortdurend groeiende) vulkaan Etna. De Etna is de hoogste en meest actieve vulkaan van Europa. De laatste grotere vulkaanuitbarsting vond plaats op 24 december 2018, maar ook daarna is de vulkaan vrijwel voortdurend actief geweest. Rondom de uitbarsting in december 2018 werden ongeveer duizend aardschokken geteld. De zwaarste beving had een kracht van 4,8 op de Richterschaal. In het dorp Zafferana Etnea raakten 400 mensen hun woning kwijt en 28 mensen raakten gewond. Bij de Sylvester-kraters, op 2.000 meter hoogte, maakt de bus een stop. Deze plek biedt een uitzicht op één van de meest actieve delen van de vulkaan en haar buitengewoon vruchtbare hellingen.

Na het bezoek aan de vulkaan zit het echte bezoek aan Sicilië er eigenlijk al op. Via wegen door het binnenland wordt weer richting Pozzallo gereden. De rit voert over enkele spectaculaire hoge bruggen (het Viadotto Irminio en Viadotto Modica) en langs de stad Modica. In Pozzallo vertrekt de boot om 21:30uur. De aankomst op Malta is om ongeveer 23:15uur.

Sicilië is natuurlijk ook bekend vanwege de maffia (Cosa Nostra; onze zaak). De maffia is ontstaan door het omkopen van corrupte opzichters door pachters van landbouwgrond. De opzichters kregen zoveel macht dat zij over het lot van de boeren konden beslissen. Door omkoping konden boeren echter beslissingen van de opzichters beïnvloeden. Veel van de bewoners van Sicilië emigreerden naar de Verenigde Staten, waar een soortgelijk systeem ontstond. Elke wijk werd daar geleid door een familie. Bedrijven in die wijk werden gedwongen beschermgeld te betalen. Deden ze dat niet, dan konden ze de soldati van de maffia op de stoep verwachten. Deze kwamen dan ongevraagd verbouwingsdiensten aanbieden. En geloof me, dat was geen pretje! Ook tegenwoordig bestaat de maffia nog op Sicilië. Ze houden zich bezig met prostitutie, afvalverwerking en sigaretten-, wapen- en drugshandel. Daarbij ondervinden zij hevige concurrentie van de maffia uit het zuiden van Italië, waar criminelen uit met name Marokko en het voormalige Joegoslavië de dienst uit maken. Een toerist op Sicilië zal niet snel last krijgen van de activiteiten van maffia. Natuurlijk houdt de maffia zich ook bezig met het toerisme. De maffia is er dus bij gebaat dat er geld binnen komt van bezoekers. Negatieve publiciteit kunnen ze daarbij niet gebruiken. Wel wordt op veel toeristische plaatsen het maffiagebeuren commercieel uitgebuit. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van het mysterieuze gevoel dat de maffia bij veel mensen oproept.

Een dagexcursie naar Sicilië is de moeite waard, mits het weer op de vulkaan Etna goed is. Vaak is de top gehuld in mist, waardoor er echt helemaal niets te zien is. Zoals hierboven al gezegd is, zijn excursies naar Sicilië vrijwel overal op Malta te boeken. Betaal voor de excursie plus de transfer vanaf de accommodatie naar de boot en retour nooit meer dan € 125,-, voor kinderen (reizen gratis met twee volwassenen), ouderen (65+) en jongeren tot 25 jaar € 105,-. Vaak is het voordelig om de excursie samen met een andere excursies in een pakket te boeken. Bij de meeste toeristenbureautjes zijn hiervoor aanbiedingen beschikbaar.

De prijzen voor overtochten zijn redelijk hoog. Dit is deels te wijten aan een gebrek aan concurrentie. In een poging een concurrerende maatschappij te starten, werd aan het einde van 2020 rederij Ponte Ferries opgericht. De catamaran HSC Artemis werd aangeschaft vanuit de Canarische eilanden om op een route naar Augusta (Sicilië) te varen. Op 6 augustus 2021 vond de eerste afvaart plaats. Met scherpe tarieven (vanaf €9,99 per enkele reis) en vrijkaarten werden klanten gelokt, maar er waren steeds nieuwe belemmeringen, waardoor het nooit echt goed liep. In september 2022 werd de dienstregeling gestopt voor de winter. Via de website werden allerlei plannen voor het zomerseizoen van 2023 gepresenteerd, maar begin april 2023 bleek dat de Ponter Ferrries niet meer actief zou worden op de route.

Virtu Ferries heeft een eigen website met informatie over de excursies die door hen worden aangeboden. Deze website is te bereiken via deze link.

Taal

Op Sicilië spreekt men natuurlijk Italiaans. Hieronder kun je wat Italiaanse woorden met daarbij de Nederlandse vertaling vinden.

NederlandsItaliaans
JaSi
NeeNo
JazekerSi certo
GoedemorgenBuona giorno
GoedenavondBuona sera
GoedenachtBuona notte
HalloCiao
Hoe gaat het met u?Come stai?
Ik heb trekHo fame
Ik heb dorstHo sete
Eet smakkelijkBuon Appetito
Heel goedMolto bene
BedanktGrazie
Een glas wijnUn bicchiere di vino
ProostCin - cin
AlstublieftPer favore
Ik hou van jeTi amo
Tot ziens!Arrivederci

 Google