Zurrieq (Iż-Żurrieq)

De kerk van Zurrieq

Zurrieq (fonetisch: Soerrie) is één van de oudste dorpen van Malta. Het is van oudsher een kerkdorp in het zuidwesten. Het dorp ligt hemelsbreed op 6,8 kilometer ten zuiden van Valletta en er wonen ongeveer 10.516 mensen. Het dorp werd gesticht na de bouw van een kerk in het jaar 1436. Hierbij werden verschillende kleinere dorpjes samengevoegd die zich afscheidden van de plaats Qrendi. Het dorp dankt haar naam waarschijnlijk aan het Semitische woord Soroq, wat 'blauw' betekent. Daarmee wordt gerefereerd aan de nabijgelegen Blue Grotto te Wied Iz-Zurrieq.

Historische vondsten en gebouwen

Xarolla windmolenDe Xarolla windmolen

De plek waar Zurrieq ligt, wordt al sinds de oudheid bewoond. In het dorp en de omgeving zijn nog veel restanten uit verschillende perioden in geschiedenis te bewonderen. Deze dateren van de Punische periode tot de late Middeleeuwen. Zo werd er in 1811 door archeologen onder andere een Punische tombe gevonden. Ook de ruïne van de ronde Romeinse Tal-Hlantun-toren is nog duidelijk zichtbaar. Bijzonder is ook de Il-Mithna tax-Xarolla windmolen. Dit was één van de vijf molens die in het jaar 1724 werden gebouwd in opdracht van grootmeester Fra António Manoel de Vilhena. In 1992 werd de molen volledig gerenoveerd. Hierbij werden zoveel mogelijk originele onderdelen gebruikt. Sindsdien is het de enige historische windmolen op Malta die nog daadwerkelijk wordt gebruikt voor het malen van tarwe. Onder en naast de molen zijn ook de Xarolla-catacomben te vinden. Deze onderaardse ruimten werden rond het jaar 200 gebruikt om doden te begraven. Later werden er in de directe omgeving meer van dergelijk catacomben gevonden, wat erop duidt dat er in de omgeving al minimaal 2000 jaar geleden een omvangrijke gemeenschap aanwezig was.

Bubaqra TowerBubaqra Tower

Een opvallend pand in Zurrieq is de Bubaqra Tower. Deze vierkante toren werd rond het jaar 1579 gebouwd door ene Matteolo Pisani, die in dienst was van de ridderorde. De toren was bedoeld als een landhuis, waarin zijn familie zich kon terugtrekken en had geen militaire betekenis, al deed de vorm dat wel vermoeden. Rond het jaar 1760 werden op de vier hoeken torentjes gebouwd, waardoor de illusie van defensieve kracht werd versterkt. Kort daarop raakte de ridderorde meer en meer in moreel verval. Mensen waarvan de kerk een celibatair leven verwachtte, kwamen naar de toren toe om in het geheim jonge dames te ontmoeten. Op illegale wijze konden zij er, tegen betaling, minnaressen en zelfs kinderen op na houden. Die praktijken eindigden toen de ridders in 1798 van Malta verdwenen. Vervolgens was de toren voornamelijk privébezit. Alleen gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het pand door de Britten geconfisqueerd.

De parochiekerk

In het centrum van het dorp staat de kerk voor Catherine van Alexandrië. Deze kerk staat op dezelfde plek als waar de eerste kerk van het dorp stond. De huidige kerk werd gebouwd tussen het jaar 1634 en het jaar 1659. Later werden er nog delen bijgebouwd, zoals de twee torens in het jaar 1861. In de kerk staan maar liefst elf altaren. De binnenkant van de kerk is prachtig beschilderd. Ook buiten de kerk zijn in de straten van Zurrieq veel christelijke versierselen te vinden. Er staan enkele tientallen kleine kapelletjes en standbeeldjes verspreid door het hele dorp. Elk van hen is gewijd aan een andere heilige.

Monument voor de vliegramp

Wie vanaf de parochiekerk in zuidelijke richting naar de tuinen van Ġnien Il-Ġibjun loopt, passeert onderweg enkele fraaie nissen met Mariabeelden, twee eeuwenoude kerkjes (de kerk van St. James en de Nigret) en twee in onbruik geraakte windmolens (Il-Mitħna Ta'Marmara en Il-Mitħna Tal-Qaret). De wandeling wordt beloond met een wijds panorama over zee en de omgeving, waar met of zonder consumptie uit de aanwezige bar van kan worden genoten. In de tuin zijn informatiepanelen aanwezig waarop uitleg te vinden is over de omgeving. Tevens is er een monument aanwezig waarmee de ernstigste vliegramp uit de Maltese geschiedenis wordt herdacht. In de vroege middag van 18 februari 1956 stortte in de omgeving namelijk een vliegtuig neer. Een Avro York (G-ANSY) van Scottish Airlines was op weg vanuit de Suez-regio naar Londen Stansted en maakte een tankstop op Malta. Nadat het wederom was opgestegen, raakte het toestel in de problemen en stortte het neer. Alle 50 mensen die aan boord waren, kwamen om het leven. Onder hen waren vooral Britse militairen die terug naar huis gingen. Twaalf van hen dachten de gelukkig winnaars van tickets te zijn, die hen de lange terugreis per schip bespaarden. Het noodlot besloot echter anders.

Bereikbaarheid

Een bezoek aan Zurrieq is best de moeite waard. Het is een typisch Maltees stadje, maar dan zonder het hedendaagse massatoerisme. Voor wie onderweg is naar de Blue Grotto in Wied Iz-Zurrieq valt het aan te bevelen om even te stoppen in het plaatsje. Zurrieq is vanuit Valletta goed te bereiken met bus 71, 73 en 74.



Google



Zoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr