Oreste Kirkop

Postzegel van Oreste Kirkop als de Duke in RigolettoPostzegel van Kirkop.

Oreste Kirkop was als tenor een belangrijke ambassadeur voor het naoorlogse Malta. Hij verwierf grote faam in Europa en de Verenigde Staten. Hij werd geboren in de Maltese plaats Hamrun op 26 juli van het jaar 1923.

Zijn debuut op de bühne maakte hij op 24 februari van het jaar 1945 als Turiddu in het stuk Cavalleria Rusticana. Hierna zong hij een aantal leidende tenorstemmen in verschillende opera's. De grote doorbraak kwam echter onverwacht. Op 23 december van het jaar 1948 was Kirkop als toeschouwer in het Teatru Manoel aanwezig bij de opvoering van het stuk Rigoletto van Giuseppe Verdi. Na het tweede bedrijf werd de tenor op het toneel echter onwel. Kirkop werd gevraagd zijn rol over te nemen. Hij deed dit zo goed dat het publiek uitzinnig van extase werd.

Buiten Malta werd Kirkop ook bekend. Eerst in Italië, waar hij meerdere malen optrad, en later in Engeland. Op uitnodiging van de Maltese bariton Joseph Satariano deed Kirkop auditie in Londen. In het Grand Theatre te Leeds gaf hij zijn eerste Engelse optreden. Ook ditmaal in de opera Rigoletto. Het succes was overweldigend. De volgende dag schreven de kranten in grote letters over het uitstekende optreden van de tenor. Vervolgens toerde hij negen maanden door Engeland met de Carl Rosa Company. Overal waar hij vervolgens kwam werd hij 'de Maltese tenor' genoemd. Later bewees Kirkop in het toonaangevende London zijn kwaliteiten. Kranten schreven: "Een schitterende stem met zuidelijk vuur en temperament".

De BBC besloot optredens van Kirkop live op tv uit te zenden. Ook in verschillende radio- en tv-programma's was hij te gast. Verschillende filmmaatschappijen verlangden naar de diensten van de tenor. Uiteindelijk koos Kirkop voor het Amerikaanse Paramount Pictures. Bij zijn vertrek uit Engeland schreven de Engelse kranten over een groot verlies.

Mogelijk nog grootser was het onthaal in de Verenigde Staten. Alle kranten schreven over de aankomst van de tenor in Hollywood. Kirkop verscheen op televisie voor miljoenen kijkers. Voor Paramount verscheen hij als hoofdrolspeler in 'The Vagabond King'. Hierna zong hij enige tijd in Las Vegas. Via de NBC Opera Company trad hij door heel Amerika op. In Los Angelos verscheen hij in het jaar 1958, onder begeleiding van het Los Angeles Philharmonic Orchestra, tweemaal in een met 40.000 toeschouwers uitverkocht Hollywood Bowl.

Na het Amerikaanse succes keerde Kirkop terug naar London. Opnieuw verscheen hij er steeds in de media. Hier viel vooral op dat hij in Hollywood zijn repertoire aanzienlijk had vergroot. Door het succes op de podia deed Kirkop ook financieel goede zaken. Hierdoor kreeg hij de mogelijkheid (in het jaar 1960) vroegtijdig te pensioneren en terug te keren naar het door hem zo geliefde Malta.

Zoals hierboven reeds beschreven was de stem van Kirkop van uitzonderlijke klasse. Hij gebruikte zijn stem met grote intelligentie en zeer artistiek. Daarnaast was hij ook een grote persoonlijkheid op het toneel. Zelfs de grootste critici schreven lovend over hem. Voor Malta was hij een groot ambassadeur.

Na zijn pensioen besloot Kirkop de rest van zijn leven door te brengen met zijn vrouw en twee dochters. Op 10 mei van het jaar 1998, vlak voor zijn vijfenzeventigste verjaardag, overleed hij.Google