Hamrum (Il-Ħamrun)

Het dorpsplein van HamrunHet dorpsplein van Hamrun

Ħamrun is een erg drukke plaats in het binnenland van Malta. Het ligt op slechts enkele kilometers ten zuidwesten van Valletta. Aan de zuidwestelijke zijde van Ħamrun ligt Qormi. De plaats telt ongeveer 8.954 inwoners en is genoemd naar een familie. Het motto van de stad is Propera augesco wat 'snel gegroeid' betekent. Dat slaat weer op het feit dat de plaats zich eerst nauwelijks ontwikkelde, maar vervolgens binnen korte periode tot een maximale omvang (gelimiteerd door de bebouwing van omringende plaatsen) uitgroeide. Het straatbeeld in de hoofdstraten van Ħamrun, wordt tegenwoordig vooral bepaald door het drukke verkeer van en naar de hoofdstad. Vooral in de spitsuren staat het verkeer hier voortdurend vast. In de Maltese politiek is Hamrun belangrijk, omdat de enige twee partijen die er toe doen in de Maltese politiek hier hun hoofdkwartier hebben. Dit zijn de Malta Labour Party en de Nationalist Party (in hun Dar Ċentrali).

Hoewel de plek waar Hamrun werd gevestigd al eerder werd bewoond, vond de eerste ontwikkeling van het dorp pas rond het jaar 1500 plaats. Op het stuk grond van de huidige plaats, werden her en der huizen gebouwd die toebehoorden tot de omringende parochies. Het werd destijds Ta' Braksja en Casale San Giuseppe genoemd. De werkgelegenheid die de dokken in de haven boden en de behoefte aan goedkopere woonruimte buiten Valletta, zorgden ervoor dat Hamrun in de negentiende eeuw plots erg snel groeide. De spoorlijn bevorderde vanaf het jaar1883 de bedrijvigheid in de plaats. Het station van de plaats (waarin tegenwoordig een scoutinggroep is gehuisvest) was erg belangrijk op het spoor dat van Valletta naar Mdina liep. Toen de spoorlijn in 1931 werd opgeheven, telde Hamrun maar liefst 22.086 inwoners. Qua bevolkingsomvang was dat het hoogtepunt van de plaats.

De Obelisk bij Hamrun

Wie vanuit de richting van Valletta de plaats binnenrijdt, passeert aan de rand van de wijk Blata l-Bajda (witte rotsen) een obelisk die is opgericht als monument voor kapitein Sir Robert Cavendish Spencer (1791 – 1830). Hij stierf op zijn schip, de HMS Madagascar, toen het bij het Manoel Island in quarantaine lag. Het besluit een monument voor hem op te richten, zal mede ingegeven zijn door het feit dat hij een neef was van de toenmalige gouverneur van Malta (Frederick Cavendish Ponsonby). De obelisk werd geplaatst op de top van de Corradino-heuvel, nabij Paola, zodat deze goed zichtbaar boven de Grand Harbour uittorende. In 1893 werd besloten het monument naar de huidige plek te verhuizen. Dit besluit zal mede ingegeven zijn door het feit dat na de door van Ponsonby zelf een flinke Dorische zuil was opgericht, welke in 1874 werd verwoest door de bliksem. De resten hiervan zijn nog te vinden aan de rand van de Hastings gardens. In 1975 werd het Spencer monument zelf ook door de bliksem beschadigd, maar de schade kon worden hersteld.

De San Gejtanu-kerkDe San Gejtanu-kerk

Vlak achter het monument begint de bebouwing van Hamrum met een flinke kapel die is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille (Kappella ta' Sidtna Marija tal-Midalja Mirakoluża. Onder de opvallende koepel, staat de Latijnse tekst Verbum Dei caro factum est (het woord van God is vleesgeworden. De belangrijkste kerk van Hamrun is Il-Knisja ta' San Gejtanu (gewijd aan Cajetanus van Thiene). De kerk in Frans Gotisch en Barokke stijl, werd na een bouwperiode van zes jaar geopend in 1875. In 1955 werd er een koepel op de kerk geplaatst die bekend staat om zijn prachtig beschilderde binnenzijde. De twee klokkentorens in de façade zijn de hoogste in Malta. Ook zijn in Hamrun resten van het Wignacourt aquaduct te vinden. Zo staat er, ingeklemd tussen moderne gebouwen, onder andere een oude waterinspectietoren, Il-Monument tat-Tromba genaamd.

Hamrun is een commercieel centrum. Er zijn veel winkeltjes en er zijn veel bedrijven in de plaats gevestigd. Zo is er onder andere de enige zuivelfabriek van Malta te vinden. Ook de brouwerij waar het Maltezer pils, Cisk, werd gebrouwen staat in Hamrun. Tegenwoordig wordt het bier echter gebrouwen op het Mriehel-industrieterrein te Birkirkara.

De bewoners van Hamrun zijn erg fanatiek in het verdedigen van de naam en faam van hun plaats. In de eerste plaats doen zij dat natuurlijk tijdens de festas die ze organiseren. Daarnaast doen ze dat niet minder fanatiek tijdens de wedstrijden van hun voetbalclub, de Ħamrun Spartans. In het verleden kregen ze daardoor bijnamen waarmee ze werden uitgemaakt voor messentrekkers en moordenaars, zoals Tas-Sikkina (messendrager) en Ta' Werwer (de engerds).

Hamrun is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Valletta. De buslijnen 41 51 52 53 58 61 62 63 en 64 gaan door het centrum van de plaats. Ook met een huurauto is de plaats gemakkelijk te bereiken. Het ligt langs de weg van Valletta richting Mdina.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr