St. Julians (San Ġiljan)

St. Julians is een stadje aan de noordoostkust van Malta. Er wonen ongeveer 9.314 mensen. Het ligt direct ten westen van Sliema. Het zou beschouwd kunnen worden als buitenwijk van die plaats. Langs de boulevard gaat Sliema bij Balluta Bay vrijwel naadloos over in St. Julians. In de wijk Paceville vindt het grootste gedeelte van het nachtleven van Malta plaats. Voor de rest wordt er in St. Julians vooral gewoond en is de plaats de moeite van het bezoeken niet echt waard.

Aan Balluta bay ligt de grootste kerk van de plaats. Het is de een kerk gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel. Op deze plek werd voor het eerst een kerk gebouwd in 1859. Daarna werd de kerk meerdere malen herbouwd. De huidige kerk werd gebouwd in 1958.

In St. Julians worden voortdurend nieuwe hotels en appartementen gebouwd. Doordat de ruimte in Paceville zo goed als volgebouwd is, komen de nieuwe gebouwen steeds meer in andere wijken te staan. St. Julians is een prima plaats als uitgangspunt voor uitstapjes naar de rest van het eiland. Het ligt vrij centraal op het eiland en aan het uiteinde van de echte urbanisatie. St. Julians is een goede plaats als vertrekpunt richting het binnenland, terwijl ook bijvoorbeeld de hoofdstad Valletta eenvoudig bereikbaar is vanuit de plaats.

St. Julians is goed te bereiken met de bus vanuit Valletta. Bijvoorbeeld buslijnen 13 14 en 16 komen door St. Julians. De parkeermogelijkheden voor huurauto's zijn er iets beter dan in Sliema, maar alsnog behoorlijk beroerd.Google