Voetbal

VoetbalLogo van de voetbalbond van Malta

Voetbal is op Malta vrij populair. Ruim 11.400 spelers zijn lid van één van de 61 clubs die het land telt. Wel kijken mensen een beetje neer op de eigen competitie. Waarschijnlijk komt dit mede door het gebrek aan kwaliteit om op internationaal niveau voor de prijzen mee te kunnen doen. De competitie is gewoonweg niet sterk genoeg. Behalve hun lokale team volgen veel Maltezers de buitenlandse competities; de Italiaanse Serie-A en de Engelse Premier League zijn erg populair. De oudste fanclub van Manchester United is bijvoorbeeld in Malta gevestigd.

Voorgevel van Millennium stand van het nationale stadionVoorgevel van Millennium stand van het nationale stadion

De Malta Football Association, de Maltese nationale voetbalbond, is er eentje met een lange traditie. De bond werd al in het jaar 1900 opgericht. In 1884 werd de sport echter al naar Malta gebracht door soldaten van de British Service, welke voortdurend met 30.000 tot 40.000 troepen op Malta aanwezig was. De militairen speelden tegen Maltezers die zij troffen 'bootless on a piece of land which could be described as anything but a football pitch'. Rond 1890 werden de eerste voetbalclubs op Malta opgericht. De eerste teams speelden voornamelijk tegen militaire teams die te gast waren op Malta. Middels de oprichting van een bond, werd het in 1909 mogelijk aan te vangen met een landelijke competitie waarin vijf teams uitkwamen. Floriana F.C. werd in dat seizoen de eerste kampioen van Malta. De Maltese voetbalbond was een onderbond van de Britse FA. Hoewel de spelers op Malta officieel als amateurs te boek stonden, verdienden zij wel degelijk geld. Rond 1926 ontvingen de spelers gezamenlijk 56% van de toegangsgelden, de eigenaar van het terrein 40% en de bond ving de laatste 4%. In die periode waren er 7 clubs, die tussen november en maart slechts één keer tegen elkaar speelden. Daarna werd er volgens een knock-outsysteem gespeeld om de beker. De winnaar van de beker speelde vervolgens tegen de landskampioen. De winnaar van dat duel mocht het weer opnemen tegen een militair elftal van de Britten. Dat het Maltese voetbal een lange traditie kent, blijkt tevens uit de door Carmel Baldacchino geschreven artikelen in The Times of Malta. In de serie 'Shadows from the past' beschrijft hij wekelijks een episode uit het verleden van het Maltese voetbal. De zeer populaire serie kent inmiddels ongeveer 850 verhalen!

De nationale bond kent zeven onder-bonden, die eigen competities organiseren. Zo bestaan er eigen bonden voor de competitie op Gozo, voor de amateurcompetitie, voor bedrijvencompetities en voor de jeugdcompetitie.

Voetbal

Internationaal gezien zijn de nationale teams die uitkomen voor Malta zelden succesvol geweest. Het nationale team van Malta is er nooit in geslaagd om de eindronde van een Europees- of Wereldkampioenschap te halen. Er werd in alle kwalificatieduels voor WK's slechts eenmaal gewonnen en dat was op 12 mei 1993, toen Estland in de uitwedstrijd werd verslagen met 1-0. Ook werden de Tsjechen twee maal op een gelijkspel gehouden. Op 21 april 1985 bleef het 0-0 tegen Tsjecho-Slowakije en op 11 oktober 2000 werd dezelfde score bereikt tegen de Tsjechische republiek. Ook tijdens de kwalificaties voor de Europese kampioenschappen werd er zelden succes behaald. Vaak behaalden teams die tegen Malta speelden monsterscores. De grootste nederlaag leed het nationale team op 21 december 1983, toen het in Sevilla met 12-1 van Spanje verloor. Saillant detail is dat Spanje hierdoor groepswinnaar werd in de poule waar ook Nederland in zat. Nederland liep hierdoor, op doelsaldo, kwalificatie voor de EK van 1984 in Frankrijk mis.

Maltees elftalNationaal elftal van Malta.

Het nationale stadion van Malta, National Stadium – Ta' Qali, is te vinden in Attard, nabij Mdina. Er passen 17.000 mensen in. Zoveel bezoekers zijn er echter alleen tijdens het bezoek van de paus aan Malta geweest. Samen met het stadion van de Hibernians te Paola is dit het belangrijkste stadion van Malta. De meeste competitieduels worden over deze stadions verdeeld.

De coach van het nationale team van Malta is de Italiaan Pietro Ghedin, die van 1969 tot 1985 actief was als voetballer bij verschillende Italiaanse clubs. Hij was eerder de hoofdcoach van het Italiaanse voetbalelftal van 1993 tot 1995. Op de internationale FIFA-ranglijst neemt Malta momenteel (11 april 2017) de 182ste positie in.

Een voetbalwedstrijd bezoeken in Malta

Het nationale stadion voor aanvang van Malta - Slowakije op 26-03-2017 : 1-3Malta - Slowakije : 1-3

Een competitiewedstrijd bezoeken in Malta kan vrij eenvoudig. Op de website van de voetbalbond (MFA), staat informatie over het programma en de locaties. Vervolgens hoef je er slechts nog voor te zorgen dat je op het tijdstip van de wedstrijd op de locatie bent. Meestal worden er op iedere locatie aansluitend twee wedstrijden gespeeld. Toegangskaarten worden uitsluitend aan het stadion verkocht. De entree bedraagt zeven euro per persoon. Daarvoor kunnen beide wedrijden worden bekeken. Vaste zitplaatsen zijn er niet. Iedereen mag zelf een plekje uitzoeken. Onder de tribune van het nationale stadion worden snacks en dranken verkocht. Een halve liter bier kost hier bijvoorbeeld drie euro.

Voor het bezoeken van een interland, kan het beste wel vooraf een ticket worden besteld. Dit kan ook via de website van de bond. Gewone kaarten kosten 15 tot 25 euro. VIP-kaarten zijn meestal niet beschikbaar. Hoewel er op tickets een zitplaats wordt toegewezen, is dit slechts ten behoeven van de administratie. Iedereen kan zelf een zitplaats uitzoeken. In de vakken achter ingang 'Millenium D' is het vaak het gezelligst.

Na de wedstrijden is er vaak geen openbaar vervoer meer vanaf het stadion. Het verdient daarom de aanbeveling om hiervoor vooraf iets te regelen. Bijvoorbeeld een Taxi, maar het verdient ook de aanbeveling even te informeren bij de receptie van je hotel of er collectief vervoer mogelijk is. Ook als je niets geregeld hebt, is er vaak geen nood. Vanaf de rotonde voor het stadion zullen taxi's gretig passagiers oppikken.

EK 2016 in Frankrijk

Logo EK voetbal 2016 in Frankrijk

In een poging om voetbalgeschiedenis te schrijven, doet Malta mee aan de kwalificatie voor het EK voetbal 2016 in Frankrijk. Tijdens een loting, die op 23 februari 2014 plaatsvond te Nice, werd Malta ingedeeld in kwalificatiegroep H. In die poule treft het Bulgarije, Italië, Azerbaijan, Noorwegen en Kroatië.

De eerste wedstrijd die Malta afwerkte in de poulefase vond plaats op 9 september 2014 te Zagreb. Malta verloor de wedstrijd met 2-0 van Kroatië. Vervolgens werd op 10 oktober thuis met 0-3 van Noorwegen verloren. Op 13 oktober 2014 speelde Malta vervolgens wederom thuis tegen Italië. In die wedstrijd ontving de Maltese topscorer en aanvoerder Michael Mifsud al snel de rode kaart. Voor Italië maakte oud-Feyenoordspits Graziano Pellè zijn debuut. Hij maakte de enige goal van de wedstrijd, die zodoende in 0-1 eindigde. Door de rode kaart was Mifsud in het volgende duel – uit tegen Bulgarije – geschorst. Dat beloofde dus niet veel goeds. De wedstrijd werd in Sofia gespeeld op 16 november. Nadat Malta eerst op achterstand kwam, wist het aan het begin van de tweede helft op gelijke hoogte te komen. Clayton Failla scoorde vanaf de penaltystip en beëindigde daarmee een periode van 319 speelminuten waarin Malta niet tot scoren wist te komen. De wedstrijd eindigde in 1-1, waardoor Malta haar eerste punt in de poulefase mocht incasseren.

WK 2014 in Brazilië

Logo WK voetbal 2014 in Brazilië

Tijdens de loting, die op 30 juli 2011 werd gehouden, voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal in Brazilië in 2014, werd Malta ingedeeld in poule B. In deze poule nam Malta het op tegen Italië, Denemarken, Tsjechië, Bulgarije en Armenië.

De kwalificatiewedstrijden werden gespeeld tussen 7 september 2011 en 15 oktober 2013. De eindronde in Brazilië zal plaatsvinden van 12 juni tot 13 juli 2014. De drie kwalificatiewedstrijden die in 2012 werden afgewerkt, werden allemaal verloren. Eerst was Armenië met 0-1 te sterk, vervolgens won Italië met 2-0 en uiteindelijk werd in het Tsjechische Plzeň met 3-1 verloren. Het eerste kwalificatieduels in 2013 verloor Malta als vanouds met 6-0 uit bij het Bulgarije van Nikolay Mihaylov (de keeper van FC Twente). Het tweede duel van 2013, dat gespeeld werd onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük (zijn eerste kwalificatieduel), verloor Malta met 0-2 van Italië. Het Italiaanse Enfant terrible Mario Balotelli scoorde beide goals. In het derde duel van 2013 wist Malta uiteindelijk de eerste overwinning te behalen. Er werd op 7 juni met 0-1 gewonnen van Armenië. Michael Mifsud scoorde de goal. De laatste vier wedstrijden van de kwalificatiecampagne werden verloren tegen respectievelijk Denemarken (thuis, 1-2), Bulgarije (thuis, 1-2), Tsjechië (thuis, 1-4) en wederom Denemarken (uit, 6-0). In totaal behaalde Malta 3 punten. Daarmee toonde het zich overduidelijk de minste in de poule.

In de aanloop naar de kwalificatiereeks speelde Malta enkele oefenwedstrijden om in absolute topvorm te geraken. Terwijl het Nederlands elftal op Wembley Engeland versloeg (2-3) op 29 februari 2012, schrikkeldag, oefende Malta tegen Liechtenstein. Malta won met 2-1 door twee doelpunten van Michael Mifsud. Op zaterdag 2 juni 2012 (de dag nadat jong Oranje met 0-5 won van jong Luxemburg) oefende Malta uit tegen Luxemburg. Ook deze oefeninterland werd gewonnen. Ditmaal werd het 0-1. Michael Mifsud opende de score in de tiende minuut. Nadat Mario Mutsch vlak voor rust namens Luxemburg een rode kaart incasseerde, wist Malta de voorsprong in de tweede helft uit te bereiden. In de 79e minuut scoorde Mifsud ook de 0-2. Op 14 augustus 2012 won Malta een oefenwedstrijd uit in San Marino. De wedstrijd eindigde in 2-3 door onder andere twee goals van Michael Mifsud.

De eerste oefeninterland van 2013 werd gespeeld op 6 februari (terwijl Nederland met 1-1 gelijkspeelde tegen Italië). Ditmaal waren het de Noord-Ieren die afreisden naar Malta, maar na 90 minuten spelen sierde de brilstand op het scorebord. Een tweede oefenduel werd gespeeld op 14 augustus 2013; de dag waarop Nederland met 1-1 gelijkspeelde in Portugal. Het ging om een uitwedstrijd in Azerbeidzjan. Malta verloor met 0-3.

Wedstrijden tegen Nederland en België

Malta speelde in totaal 6 maal tegen Nederland. Alle 6 keren verloor Malta; op 19 december 1982 werd het 0-6, op 17 december 1983 werd het 5-0 in de kwalificatie voor het EK van 1984 in Frankrijk. Op 19 december 1990 werd het maar liefst 0-8 (mede door 5 goals van Marco van Basten) en op 13 maart 1991 werd het 1-0 (na een onterecht gegeven strafschop) in de kwalificatie voor het Ek 1992 in Zweden. In de kwalificatie voor het EK in Engeland in 1996 werd op 29 maart 1995 en 11 oktober 1995 weer tegen Malta gespeeld. De uitslagen waren respectievelijk 4-0 en 0-4. In deze laatste wedstrijd maakte Marc Overmars een zuivere hattrick en ontstond na afloop discussie omdat de Maltese supporters oerwoudgeluiden maakten richting Clarence Seedorf. Rond dezelfde wedstrijd begon ook uit te lekken dat Dennis Bergkamp (die een blessure veinsde en niet meereisde) last heeft van vliegangst.

De Belgen speelden slechts eenmaal een interland tegen Malta. De rode duivels verloren de oefenwedstrijd op Malta op 16 februari 1994 met 1-0.

In het Europacup II in de seizoenen 66/67 en 67/68 speelde Floriana FC tegen Nederlandse tegenstanders. In 66/67 versloeg Sparta Rotterdam de club met 1-1 en 1-6. In 67/68 Versloeg NAC de club met 1-2 en 0-1.

Maltese competitie

BOV Premier League logo
Teams in het Maltese clubvoetbal seizoen 2010/2011

Natuurlijk heeft Malta ook een eigen competitie; de BOV Premier League, die in de volksmond ook wel Il-Kampjonat, Il-Lig, of Il-Premjer genoemd wordt. Deze competitie wordt gesponsord door BOV, Bank Of Valletta. Naast deze competitie bestaan er ook een eerste, tweede en derde divisie. In de Premier League spelen alle twaalf teams tweemaal (uit en thuis) tegen elkaar (elke club speelt 22 wedstrijden). Hierna worden play-off's gespeeld. De in de reguliere competitie behaalde punten worden dan gehalveerd en de beste zes teams uit de reguliere competitie komen in de kampioenspoule tweemaal tegen elkaar uit (elke club speelt 10 wedstrijden). De zes teams die in de reguliere competitie het minst presteerden, komen in de degradatiepoule terecht. Twee teams degraderen daaruit aan het eind van het seizoen rechtstreeks naar de eerste divisie. In plaats daarvoor komen twee teams die uit de eerste divisie promoveren. De wedstrijden worden op vrijdag, zaterdag en zondag gespeeld en veel teams spelen na elkaar in het Nationale stadion te Ta' Qali, het daarnaast gelegen Centenary Stadium (kunstgras), het Victor Tedesco Stadium te Ħamrun of het Hibernians Stadium te Paola. Meestal beginnen de wedstrijden om 15:00uur en 17:00uur. Supporters reizen vaak gezamenlijk in kleurrijke tochten vanuit hun dorp naar het stadion. Onderlinge rivaliteit tussen de verschillende supportersgroepen is er nauwelijks. De huidige kampioenen (seizoen 2015-2016) van Malta is Valletta F.C.. Zij onttroonden de Hibernians uit Paola

Behalve de competitie is er een bekercompetitie; de U*Bet FA Trophy. Hieraan doen 16 teams die uitkomen in de BOV Premier League en de eerste divisie mee. De huidige bekerhouder is Valletta F.C.. Zij wonnen in de bekerfinale na penalties van Balzan. Voor aanvang van de normale competitie wordt tevens gespeeld om de BOV Super Cup. Dit is een wedstrijd tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. De supercup is in handen van de Hibernians. Dat team won de strijd om de cup op 12 augustus 2015 met 2-1 van Birkirkara.

Opmerkelijk was de Nederlandse inbreng in het seizoen 2009/2010. Het populairste team van Malta, Valletta FC (The Lilywhites), werd gecoacht door de uit Geleen afkomstige Ton Caanen. Hij nam Jordi Cruijff mee als speler en assistent. Tevens werd Geert den Ouden van De Graafschap aan de selectie toegevoegd. Den Ouden hield het in november 2009 echter alweer voor gezien op Malta. Caanen was eerder coach van onbeduidende clubs als Metaloerh Donetsk, Beitar Jerusalem, Maccabi Tel Aviv FC en Stal Alchevsk. Cruijff speelde eerder bij clubs als FC Barcelona, Manchester United en Celta de Vigo. Hij speelde 9 interlands voor Nederland, waarin hij eenmaal scoorde. Cruijff maakte voor Valletta 10 doelpunten in de competitie en 10 in de beker. Eind mei 2010 werd bekend dat zowel Cruijff als Caanen vertrekken naar Cyprus om aldaar de club AEK Larnaca (waar ook Kevin Hofland en Gregoor van Dijk spelen) te gaan trainen. Behalve bij Valletta, kwamen er nog twee Nederlanders uit in de Maltese competities. Sylvano Comvalius maakte voor aanvang van het seizoen 2009/2010 de overstap van Hamrun Spartans naar Birkirkara F.C. en werd met die club landskampioen. Hij kwam in dat seizoen 25 keer te scoren. Na het kampioenschap vertrok Comvalius naar de Schotse tweedeklasser Stirling Albion. De Nederlander Lorenzo Netteb speelde in de competitie van Gozo bij Victoria Hotspurs F.C. Voor Nederlandse voetballiefhebbers bekende spelers die in de Maltese competitie uitkomen zijn de Brazilianen Sergio en Christiano die eerder bij NAC en Roda JC (Christiano ook bij Willem II) speelden.

In het seizoen 2012/2013 is er wederom Nederlandse inbreng. De doelmannen Patrick Jansen (Floriana FC) en André Krul (Valletta FC), die daarvoor beiden onder contract stonden bij AGOVV, speelden in de Maltese competitie. Op 24 juli 2012 werd bekend dat André Krul naar Boyacá Chicó F.C. in Colombia is vertrokken.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2016/2017

 • In de eerste voorronde van de Champions League nam Valletta F.C. het op tegen B36 Tórshavn van de Faeröer. Valletta won op 28 juni 2016 thuis met 1-0, maar verloor op 5 juli de uitwedstrijd met 2-1. Desondanks ging Valletta, op basis van het gemaakte uitdoelpunt, door naar de tweede ronde. Daarin verloor het op 12 juli de thuiswedstrijd met 1-2 van Servische Crvena zvezda (Rode ster Belgrado). De return op 19 juli werd eveneens met 2-1 verloren, waardoor de Maltese kampioen is uitgeschakeld.
 • Balzan FC speelde op 30 juni 2016 thuis in de eerste voorronde van de Europa League tegen Neftçi PFK in Azerbeidzjan. Het verloor met 0-2. De uitwedstrijd op 7 juli te Bakoe werd weliswaar gewonnen met 1-2, maar dat was niet voldoende om door te mogen in Europa.
 • Op 30 juni speelde Birkirkara F.C. uit tegen NK Široki Brijeg uit Bosnië en Herzegovina in de eerste voorronde van de Europa League. De wedstrijd eindigde in 1-1. Op 5 juli won Birkirkara de return met 2-0, waardoor het zich plaatste voor de tweede voorronde. Op 14 juli speelde het met 0-0 gelijk tegen Heart of Midlothian FC uit de Schotse hoofdtad Edinburgh. In de uitwedstrijd werd zowaar met 1-2 gewonnen, waardoor ook de derde voorronde bereikt werd. Hierin speelde het op 28 juli thuis tegen het Russische FK Krasnodar. Deze wedstrijd, die onder leiding stond van de Belgische scheidsrechter Bart Vertenten, werd met 0-3 verloren. Dit was mede te wijten aan een penatly, een rode kaart en een goal van ex-FC Groningen-speler Andreas Granqvist. De return vindt plaats op 4 augustus.
 • De Hibernians F.C. speelden op 30 in de eerste voorronde van de Europa League uit tegen het Slowaakse FC Spartak Trnava. Het verloor met 3-0. Een week later werd ook thuis met 0-3 verloren. Hierdoor zijn de Hibernians uitgeschakeld.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2015/2016

 • Birkirkara F.C. ging, in de eerste voorronde van de Europa League, de confrontatie aan met Ulisses FC uit Armenië. Op 2 juli bleef het thuis 0-0, maar in de uitwedstrijd te Jerevan wisten de Maltezers te winnen met 1-3. Daardoor mocht Birkirkara door naar de tweede voorronde. Op 16 juli was daarin het grote Londense West Ham United F.C. de tegenstander. In Londen wonnen de Britten, voor ruim 33.000 supporters, met 1-0. In het nationale stadion van Malta waren 14.571 toeschouwers echter getuige van de knappe 0-1 overwinning van Birkirkara. Dat betekende dat er penalties moesten worden genomen. In de penaltyreeks verloren de ongelukkige Maltezers met 3-5, waardoor ze uitgeschakeld zijn voor het verdere verloop van het toernooi.
 • Valletta F.C. begon op 2 juli aan de twee confrontaties met Newtown AFC uit Wales in de eerste voorronde van de Europa League. Tijdens de uitwedstrijd verloren de hoofdstedelingen voor 1420 toeschouwers met 2-1. Een week later werd het in Malta (er werd gespeedl op het veld van de Hibernians) 1-2. Daardoor is Valletta uitgeschakeld voor het verder verloop van het toernooi.
 • Ook Balzan F.C. mocht in de eerste voorronde van de Europa League aantreden. Dat deed de club tegen FK Željezničar Sarajevo, dat tegenwoordig in Bosnië en Herzegovina ligt. Op 30 juni werd eerst thuis gespeeld. Die wedstrijd werd verloren met 0-2. De uitwedstrijd, op 9 juli, werd verloren met 1-0. Daardoor is Balzan uitgeschakeld voor het verder verloop van het toernooi.
 • De Hibernians F.C. speelden op 14 juli in de tweede kwalificatieronde van de Champions League eerst in eigen huis tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv F.C.. Er werd gewonnen met 2-1. Een week later werd het in Tel Aviv echter 5-1 voor de Israëliërs. Daardoor is Birkirkara uitgeschakeld voor het verder verloop van het toernooi.

Maltese teams in het Europese clubvoetbal 2014/2015

 • De Sliema Wanderers beten op 1 juli voor Malta het spits af in de eerste kwalificatieronde van de Europa League. Het speelde thuis tegen het Hongaarse Ferencvárosi TC. Het werd 1-1. De return werd gespeeld op 10 juli en werd verloren met 2-1, waardoor Sliema is uitgeschakeld in het toernooi.
 • Birkirkara F.C. speelde op 3 juli in de eerste kwalificatieronde van de Europa League uit tegen het Hongaarse Diósgyőri VTK. Het verloor met 2-1. De return op 10 juli werd eveneens verloren. Het werd 1-4, waardoor Birkirkara is uitgeschakeld.
 • De Hibernians F.C. verloren op 3 juli in de eerste kwalificatieronde van de Europa League thuis met 2-4 van het Slowaakse FC Spartak Trnava. De return op 10 juli werd met maar liefst 5-0 verloren, waardoor de Hibernians logischerwijs zijn uitgeschakeld.
 • Valletta F.C. speelde op 15 juli in de tweede voorronde van de Champions League thuis tegen FK Qarabağ uit Azerbeidzjan. Het verloor met 0-1. Op 22 juli werd de return gespeeld. Valletta verloor deze met 4-0, waardoor het is uitgeschakeld.

De voetbalbond van Malta heeft een eigen website. Deze is bereikbaar door hier te klikken. Informatie over uitslagen is eveneens te vinden op MaltaFootball.com.Google