Taxi

Voor luxe en snel vervoer kan gebruik worden gemaakt van taxi's. De kosten van deze manier van transport liggen op Malta echter hoog. Na Napels worden zelfs de het hoogste tarieven van Europa gehanteerd. De oorzaak hiervan is dat de ritprijzen voor normale taxi's door de overheid (ADT) worden vastgesteld, waardoor er geen sprake is van vrije marktwerking. Vanwege de hoge ritprijzen is het niet aan te raden veel van de taxi's gebruik te maken. Wanneer reizigers echter geen transfer geboekt hebben voor het vervoer vanaf het vliegveld naar de accommodatie of vice versa, kan het gebruik van een taxi natuurlijk handig zijn. Ook bij vervoer na het stappen is een taxi soms noodzakelijk.

Normale/witte taxi's

Een Maltese taxi te Mosta

Er bestaan in Malta twee soorten taxi's. Ten eerste zijn er de normale straattaxi's. Daarnaast bestaan er particuliere taxi's. De normale straattaxi's zijn wit van kleur. Voor het taxivervoer zijn exact 300 vergunningen beschikbaar (250 op Malta en 50 op Gozo), maar er zijn 278 (Q3-2020) taxi's geregistreerd. De meestal moderne voertuigen mogen gewoon op straat worden aangehouden, maar er kan ook ingestapt worden op een taxistandplaats. Deze zijn te vinden in de directe omgeving van vrijwel elke plek waar mensen bij elkaar komen. Taxistandplaatsen worden aangegeven met een blauw bord met daarop de simpele tekst 'taxi' en het aantal taxi's dat er halt mag houden. Het is voor taxi's niet toegestaan om mensen op te pikken bij bushaltes.

Alle taxi's beschikken over een taximeter. Chauffeurs zijn sinds 2006 verplicht hiervan gebruik te maken, behalve wanneer ingestapt wordt bij de luchthaven, de taxistandplaats in Paceville of bij de cruiseterminal van Valletta. Wanneer chauffeurs weigeren de taximeter aan te zetten, zijn zij in overtreding. Weigeren ze dit na aandringen alsnog, dan is het zaak de taxi zo snel mogelijk te verlaten om zodoende oplichting te voorkomen. Toeristen moeten zich op de bestemming ook niet laten overhalen meer te betalen dan er op de meter, of op de uitgeprinte bon, staat. Doet de chauffeur moeilijk over de ritprijs, dan kan het beste het nummer van de taxi genoteerd worden, om de misstand vervolgens te melden. Het nummer staat op de voordeur van de taxi en is op Malta zwart en begint met een 'M', meestal gevolgd door drie cijfers. Op Gozo is het nummer rood en begint het met een 'G'. Melding maken kan bij de politie, maar bijvoorbeeld ook aan de receptie van ieder hotel. Gelukkig verloopt het merendeel van de ritten zonder problemen. Om verdere misstanden te voorkomen zijn alle taxi's uitgerust met een GPS-systeem, waarmee het kan worden gedetecteerd als een chauffeur extra kilometers maakt om de ritprijs te verhogen. Bovendien zijn alle taxi's voorzien van een gesloten camerasysteem.

Tarieven witte taxi

Het starttarief voor een rit bedraagt € 3,50. Vervolgens moet voor de eerste acht kilometers € 1,40 per kilometer worden neergeteld. Daarna geldt een tarief van € 1, - per kilometer. Voor de ritprijs maakt het niet uit of er één of vier passagiers meerijden. Per taxi mogen maximaal vier personen tegelijk vervoerd worden. Wanneer er zware koffers mee worden genomen, mag de chauffeur hiervoor geen extra kosten in rekening brengen.

Luchthaven / haven

Alleen bij ritten vanaf de taxistandplaatsen bij het vliegveld, de taxistandplaats in Paceville of de cruiseterminal van Valletta, gelden afwijkende tarieven. Tarieven zijn hier vooraf vastgesteld en staan duidelijk weergegeven op een groot bord. De prijs voor een taxirit vanaf het vliegveld naar plaatsen als Valletta, Marsaxlokk en Mdina is € 15, -. De kosten voor een rit naar Gzira, Paceville of Sliema bedragen € 20, -. De rit naar Mosta kost € 22,50. De rit naar de veerboot naar Gozo in Cirkewwa kost € 32, -. Voor ritten naar een bestemming op Gozo moet € 70, - betaald worden. Meer vooraf vastgestelde tarieven zijn te vinden op deze pagina. In de aankomsthal op de luchthaven is een balie te vinden waar tickets voor de rit kunnen worden aangeschaft.

Particuliere taxi's

Mocht het gebruik van een taxi tijdens het verblijf in Malta nodig zijn, dan kan deze bijvoorbeeld worden aangevraagd bij de receptie van het hotel, appartementencomplex of horecagelegenheid. Meestal komt er dan een wagen voorrijden die niet herkenbaar is als taxi. Deze taxi's zijn meestal in het bezit van particulieren of centrales voor privétaxi's. Voor deze wagens is het niet toegestaan gebruik te maken van taxistandplaatsen en dergelijke, maar ze mogen wel klanten op afspraak oppikken bij bijvoorbeeld hotels. De kwalilteit van de particuliere taxi's varieert enorm. Een rit met een particuliere taxi kan goedkoper zijn dan een rit met een normale/witte taxi. Veel van de particuliere bedrijven zijn eenvoudig telefonisch bereikbaar (vaak 24/7). Ook ritten met een snelle vertrektijd, of op bijzonder incourante tijden, kunnen meestal eenvoudig geboekt worden. Persoonlijk hebben wij verschillende goede ervaringen met ecabs (een grote speler) en Drifter. Veel minder goede ervaringen (zoals veel te laat komen, vieze auto's en de weg niet weten) hebben wij met bijvoorbeeld William's garage.Google