Zurrieq (Iż-Żurrieq)

De kerk van Zurrieq

Zurrieq (fonetisch: Soerrie) is één van de oudste dorpen van Malta. Het is van oudsher een kerkdorp in het zuidwesten. Het dorp ligt hemelsbreed op 6,8 kilometer ten zuiden van Valletta en er wonen ongeveer 10.516 mensen. Het dorp werd gesticht na de bouw van een kerk in het jaar 1436. Hierbij werden verschillende kleinere dorpjes samengevoegd die zich afscheidden van de plaats Qrendi. Het dorp dankt haar naam waarschijnlijk aan het Semitische woord Soroq, wat 'blauw' betekent. Daarmee wordt gerefereerd aan de nabijgelegen Blue Grotto te Wied Iz-Zurrieq.

Historische vondsten

Xarolla windmolenDe Xarolla windmolen

De plek waar Zurrieq ligt, wordt al sinds de oudheid bewoond. In het dorp en de omgeving zijn nog veel restanten uit verschillende perioden in geschiedenis te bewonderen. Deze dateren van de Punische periode tot de late Middeleeuwen. Zo werd er in 1811 door archeologen onder andere een Punische tombe gevonden. Ook de ruïne van de ronde Romeinse Tal-Hlantun-toren is nog duidelijk zichtbaar. Bijzonder is ook de Il-Mithna tax-Xarolla windmolen. Dit was één van de vijf molens die in het jaar 1724 werden gebouwd in opdracht van grootmeester Fra António Manoel de Vilhena. In 1992 werd de molen gerenoveerd. Hierbij werden zoveel mogelijk originele onderdelen gebruikt. Sindsdien is de enige historische windmolen op Malta die nog daadwerkelijk wordt gebruikt voor de productie van meel. Onder en naast de molen zijn ook de Xarolla-catacomben te vinden. Deze onderaardse ruimten werden rond het jaar 200 gebruikt om doden te begraven. Later werden er in de directe omgeving meer van dergelijk catacomben gevonden, wat erop duidt dat er in de omgeving al minimaal 2000 jaar geleden een omvangrijke gemeenschap aanwezig was.

De kerk

In het centrum van het dorp staat de kerk voor Catherine van Alexandrië. Deze kerk staat op dezelfde plek als waar de eerste kerk van het dorp stond. De huidige kerk werd gebouwd tussen het jaar 1634 en het jaar 1659. Later werden er nog delen bijgebouwd, zoals de twee torens in het jaar 1861. In de kerk staan maar liefst elf altaren. De binnenkant van de kerk is prachtig beschilderd. Ook buiten de kerk zijn in de straten van Zurrieq veel christelijke versierselen te vinden. Er staan enkele tientallen kleine kapelletjes en standbeeldjes verspreid door het hele dorp. Elk van hen is gewijd aan een andere heilige.

Bereikbaarheid

Een bezoek aan Zurrieq is niet bijzonder de moeite waard. Het is echter wel de moeite waard om op weg naar de Blue Grotto in Wied Iz-Zurrieq even te stoppen in het plaatsje. Zurrieq is vanuit Valletta goed te bereiken met bus 71, 73 en 74.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr