Blue Grotto

Een deel van de Blue grotto vanaf het Panorama

De Blue Grotto (Taħt il-Ħnejja) ligt in het zuiden van Malta, vlakbij het plaatsje Wied iz-Zurrieq, dat iets ten zuiden van Zurrieq ligt. De Grotto is een natuurlijke rotsformatie. Door de stroming en golfslag in de zee, is er een deel van het zandsteen in de zeewater opgelost of uit de kliffen weggesleten, waardoor een zevental grotten is ontstaan. Doordat de bodem van de grotten een witte zandachtige kleur heeft, wordt het zonlicht erop weerkaatst. Het licht wordt gebroken in verschillende kleuren. Water absorbeert echter de meeste van die kleuren (rood en geel), maar geen blauw. Daardoor ontstaat een blauwe gloed. Dit geeft een betoverend effect in de grotten die voor de rest natuurlijk vrij donker zijn. Door de hoek waaronder het zonlicht in de grotten schijnt, is het effect voor tussen 09:00uur en 13:00uur het mooist en rond 11:00uur optimaal. Het diepste punt van de Blue Grotto ligt op 26 meter diepte en wordt de Bell Tower Cavern (klokkentorengrot) genoemd.

Boottochtje

Een kijkje in de Blue grotto

De grotten zijn te bereiken met kleine oude vissersbootjes; de zogenaamde Luzzu en Frejgatini. In het natuurlijke haventje van Wied iz-Zurrieq kun je kaartjes kopen (€ 8, - voor volwassenen, kinderen betalen € 4,-) voor het boottochtje. Il-Blue Grotto Boat Service, welke de dienst jaarlijks voor 350.000 toeristen verzorgt, heeft tientallen bootjes beschikbaar. Dus er hoeft nooit lang gewacht te worden voor vertrek. De vissers brengen de toeristen vervolgens naar de Blue Grotto. Omdat de zee nogal ruig kan zijn, is de tocht soms een heel avontuur. Daarom is het verplicht een zwemvest te dragen tijdens het vaartochtje. De vissers zijn echter zeer behendig in het besturen van hun bootjes, waardoor het nooit echt gevaarlijk wordt. Het is bij goede omstandigheden mogelijk om een duik te nemen in de zee nabij de Blue Grotto. Hiervoor moet wel iets extra betaald worden aan de schipper. Meestal valt er onderweg wel wat te regelen. De schippers zijn over het algemeen erg vriendelijk en gaan pas terug wanneer iedereen een kans heeft gehad de Blue Grotto goed te bekijken.

Het plaatsje Wied iż-Żurrieq

Na afloop van het boottochtje, dat minimaal 20 tot 25 minuten behoort te duren, is het mogelijk om in het dorpje nog wat te eten en/of drinken. Er zijn verschillende cafeetjes en restaurantjes aanwezig. Tevens zijn er allerlei soorten souvenirs te koop in de winkeltjes. De rotsen tegenover de winkeltjes bieden een mooi uitzicht over de kliffen en in de verte is het mogelijk het onbewoonde eilandje Filfla te zien liggen. Op de rotsen staat ook een toren die rond het jaar 1655 door de ridders van de Johannieterorde werd gebouwd in opdracht van Grootmeester Juan de Lascaris-Castellar. De toren draagt de namen Wied iż-Żurrieq watchtower en It-Torri ta' Xutu.

Bereikbaarheid

De Blue Grotto is vanaf de luchthaven en Mdina te bereiken met bus 201 (eemaal per uur). Dit is een van de mooiste busroutes van Malta. De bus rijdt ook langs de megalithische tempels van Hagar Qim en Mnajdra (halte 'Hagar'), over de kliffen van Dingli en door het fraaie dorpje Siggiewi. Vanuit Valletta is de halte 'Panorama', boven de Blue Grotto, rechtstreeks bereikbaar met lijn 74 (tweemaal per uur). Voor mensen die goed ter been zijn en graag de tijd nemen om van het uitzicht te genieten, verdient het de aanbeveling om hier uit te stappen, te genieten van het uitzicht en vervolgens te voet af te dalen naar het dorpje.

Ook met een huurauto is de Blue Grotto goed te bereiken, al zijn de wegen die er naartoe leiden niet erg goed. Het makkelijkst is het om vanaf Valletta via Luqa naar Zurrieq te rijden. Die plaatsen staan allemaal relatief goed aangegeven. Vanuit Zurrieq rijdt je zuidwaarts naar Wied iz-Zurrieq. De plaats staat in Zurrieq aangegeven, maar er staan daar ook al richtingaanwijzers met Blue Grotto erop. Het laatste stukje naar het dorpje gaat langs een steile helling naar beneden. Aan het begin van het dorpje is een parkeerplaats. Op de parkeerplaats loopt vaak een soort parkeerwachter rond die geld vraagt voor het parkeren. Betalen is echter niet verplicht.

Liesbeth en Hans maakten een excursie naar de Blue Grotto en schreven daarover een leuk verslag op hun website.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr