Hastings Gardens
De Hastings Gardens zijn de grootste tuinen van Valletta. Ze zijn gebouwd op het St. John-bastion en St. Michael's-bastion schuin boven de hoofdtoegang tot de hoofdstad. De tuinen worden bereikt door na de entree simpelweg de trap linksaf omhoog te nemen. Ze bieden een formidabel uitzicht over Floriana, Manoel Island, de Marsamxett-haven en Sliema. Bij helder weer is het vanuit de tuinen mogelijk om ook Mdina te zien liggen.
De tuinen bestaan vooral uit bomen met daaronder banken waarop gepicknickt kan worden. Vooral veel toeristen doen dit, maar buiten het hoogseizoen zijn er ook veel Maltezers te vinden. Bij de ingang van de tuin is de marmeren sarcofaag te vinden waarin Lord Francis Rawdon, de eerste markies van Hastings en naamgever van de tuinen, begraven ligt. Francis Rawdon werd geboren op 7 december 1754. In zijn leven vocht hij als Brit in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de koloniën die later de Verenigde Staten zouden vormen. In 1812 werd hij onderkoning van Brits India. Na zijn pensioen raakte hij in de geldproblemen. Die werden in 1824 opgelost, doordat hij werd benoemd tot gouverneur van Malta. In 1826 liep hij een hernia op toen hij van een paard viel. Hij had zwaar te lijden onder de gevolgen hiervan. Op 28 november 1826 stierf hij op een boot bij 'Baia Bay' nabij Napels in Italië. De Markies was geliefd op Malta. Door zijn ingrepen werd de handel gestimuleerd en werden veel mensen gered van de armoede. De tuinen ontstonden doordat zij bloemen en bomen voor hem plantten op de plek waar hij begraven ligt. Sommige Maltezers beweren dat de complete aanleg van de tuinen binnen vier uur was voltooid. Macaber is het feit dat Rawdon na zijn dood, op verzoek vooraf, zijn hand liet afzetten, zodat die later samen met zijn weduwe kon worden begraven.
Het restant van Ponsonby's Column
Achterin, net buiten de tuin, is een voetstuk ter nagedachtenis aan de Britse gouverneur Frederick Cavendish Ponsonby (1783 – 1837) te vinden. Hij was in 1826 de opvolger van Francis Rawdon als gouverneur van Malta. Op het voetstuk stond, tot in het jaar 1874 de bliksem insloeg, een pilaar met een hoogte van maar liefst 70 voet (meer dan 21 meter). Voordat Ponsonby gouverneur werd, vocht hij in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en later wist hij ternauwernood de slag bij Waterloo te overleven. Net als Lord Francis Rawdon was hij erg geliefd onder het volk.