Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race

Ieder jaar organiseert de 'Royal Malta Yacht Club' een zeilrace over de Middellandse Zee. De race, met een ruim deelnemersveld afkomstig van over de gehele wereld, start vanuit de Grand Harbour bij Valletta. Deze start vormt een spectaculair schouwspel, waarbij eerst de kleinste boten de haven verlaten en als laatste de grootste zeiljachten. In 2015 jaar vertrekken de boten op zaterdag 17 oktober tussen 11:00 en 12:00 voor de 36ste editie van de race. De race gaat over een afstand van ongeveer 608 zeemijlen (1127 kilometer). De snelste boten keren, afhankelijk van de wind, ongeveer twee dagen later weer terug in Malta. Op zaterdag 24 oktober vindt de prijsuitreiking plaats.

De route

De route die de boten varen is prachtig en leent zich zeker voor een meer toeristische benadering dan een race. Vanaf Valletta varen de boten langs de kust richting Gozo. Dan maken ze de oversteek naar het Italiaanse eilandje Capopassero. Via de oostkust van Sicilië en de engte (Stretto di Messina) tussen de laars van Italië en het eiland komen ze in het Siciliaanse Messina. Van daaruit gaat het nog een stukje noordelijker de Tyrreense Zee op naar het Eolische vulkaaneiland Stromboli en vervolgens westelijk naar het eiland Favignana. Via de eilanden Pantelleria en Lampedusa gaat het vervolgens weer richting Malta.

Toeschouwers

Voor toeschouwers is er, behalve de spectaculaire start, niet bijzonder veel te zien van de race. Wel zijn er in de dagen voordat de boten van start gaan enkele testraces. Voor mensen die daarvan houden is het leuk om zich te mengen tussen de reuring die het evenement veroorzaakt in de dagen in de aanloop naar de start.

De organisatie van de race heeft een mooie website gemaakt voor het evenement. Deze website is bereikbaar door hier te klikken.Google