De veerboten Sliema – Valletta – Three Cities

Sliema – Valletta

De MV Tomcat I die van Sliema naar Valletta vaartDe MV Tomcat I die van Sliema naar Valletta vaart

Om Valletta met het openbaar vervoer te bereiken vanuit de richting Sint Julians / Sliema kun je, behalve van de bus, vanuit Sliema ook gebruikmaken van een ferryservice. De firma Marsamxetto Steamferry Services verzorgt de overtocht met de MV Tomcat I, die 160 passagiers kan meenemen. Door gebruik te maken van de ferry wordt een groot gedeelte van de drukke (bus)route naar Valletta ontweken. Vooral in de spits scheelt dat bijzonder veel tijd. Mede hierdoor verloopt de reis naar de hoofdstad een stuk relaxter. De loopafstand van de kade in Valletta naar het centrum van de stad is bovendien gering.

Halverwege de boulevard langs de Marsamxett harbour in Sliema, is de aanlegplaats te vinden vanwaar een aantal verschillende boten vertrekken. De meeste boten die hier liggen worden gebruikt voor de rondvaarten. De ferryservice naar Valletta wordt uitgevoerd met een opvallende catamaran en bij het vertrekpunt zijn twee witte partytenten opgezet.

De overtocht neemt ongeveer een minuut of zeven in beslag. De ferry vertrekt vanuit Sliema in de zomer (01/06 – 31/10) van 07:00uur tot 00:15uur om het halve uur en in de winter van 07:00uur tot 19:00 ook om het halve uur. Op zon- en feestdagen vertrekt de laatste boot om 18:00uur vanuit Sliema. De boten van Valletta naar Sliema vertrekken steeds om kwart voor en kwart over het hele uur. De kosten voor een enkele reis bedragen € 1,50 per enkele reis. Voor een retourtje moet € 2,80 worden neergeteld. Vaarten met vertrek om 19:30uur en later, kosten 25 cent per enkele reis meer. De tarieven voor kinderen zijn respectievelijk € 0,50 en € 0,90. Mensen die van plan zijn regelmatig heen en weer te reizen naar de hoofdstad, kunnen de aanschaf van een weekabonnement overwegen. Deze kost tien euro, staat niet op naam en kan dan onbeperkt gebruikt worden. Het kaartje (bonnetje) is echter van lage kwaliteit, dus als u regelmatig zaken kwijtraakt (of als u van uw partner of iemand uit uw kennissenkring zoiets wel eens hebt opgevangen) dan is het niet verstandig zo'n ticket aan te schaffen.

Bij aankomst in Valletta is het meestal mogelijk om het reisje naar het centrum van de stad te vervolgen met een taxibusje. Dit ritje wordt aangeboden voor een euro per persoon en gaat naar een zijstraat van Republic Street nabij het Paleis van de grootmeesters. Ondanks dat het ritje amper twee minuten duurt, kan het toch de moeite waard zijn om in het busje te stappen. Het scheelt namelijk een vermoeiende klim.

Valletta – Three cities

De MV Tomcat II die van Valletta naar Cospicua vaartDe MV Tomcat II die van Valletta naar Cospicua vaart

Vanaf eind 2012 onderhoudt Marsamxetto Steamferry Services ook een dienstregeling vanaf de andere kant van Valletta (Lascaris) naar de Cospicua Dockyard Creek in The three cities. Hier legt de boot aan in Cospicua (Bormla). Vanuit Valletta vertrekt aan de veerboot aan overzijde van de straat onderaan de lift vanaf de Upper Barracca Gardens. De boot vertrekt in de zomer tussen 6:45uur en 00:00uur steeds om -:15 en -:45 vanuit Valletta, en om -:00 en -:30 vanuit Cospicua. In de winter vaart de boot tussen 06:45 en 19:15 vanuit de hoofdstad. De kosten voor de overtocht zijn gelijk aan hierboden genoemde tarieven voor de ferry van Sliema naar Valletta. Bovendien is bij het ticket een retourtje met de lift naar de Upper Barracca Gardens inbegrepen.

De oude boot

De oude veerboot CominottoDe oude veerboot 'Cominotto'

Veel mensen die in het verleden Malta bezochten, zullen zich de oude boot herinneren. Deze droeg de naam 'Cominotto'. De Cominotto is een boot die in 1940 gebouwd werd door de Britse Royal Navy. Destijds werd de boot gebruikt als hospitaalschip. Jarenlang was de boot herkenbaar lichtblauw met een opdruk van 'Löwenbrau Lager', totdat de boot in 2011 overgeschilderd werd in de donkerblauwe kleuren van winkelcentrum 'The Point'.

Meer informatie over de overtochten is te vinden op de website van Valletta Ferry Services.Google