George Abela

George AbelaGeorge Abela

George Abela was van 4 april 2009 tot 4 april 2014 de achtste president van Malta. De inhoud van het presidentschap van Malta is in feite ceremonieel. George Abela was de eerste gekozen president die lid is van een oppositiepartij. Abela werd op 4 juli 2014 opgevolgd door Marie Louise Coleiro Preca, die net als Abela lid is van de Partit Laburista / arbeiderspartij. Abela was de opvolger van Eddie Fenech Adami, die het presidentschap van 4 April 2004 tot en 4 April 2009 vervulde.

Abela werd op 22 april 1948 geboren in Qormi. De plaats waar hij ook het basisonderwijs volgde. Vervolgens ging hij naar het Lyceum te Hamrun. Hij studeerde aan de universiteit van Malta, alwaar hij een bachelorgraad in de geesteswetenschappen (BA) behaalde. Hij studeerde door voor de titel van notaris. Na 10 jaar aan de universiteit te hebben gestudeerd werd hij uiteindelijk rechter.

Na zijn opleiding ging hij aan de slag als juridisch adviseur bij de General Workers Union; de vakbond. Hier deed hij veel ervaring op in het arbeidsrecht. Daarnaast was hij tot 1982 actief als voorzitter van de voetbalclub Qormi FC. Van daaruit groeide hij door tot voorzitter van de Maltese voetbalbond, alwaar hij zich inzette voor professionalisering van de sport.

Nadat hij tien jaar bij de voetbalbond actief was geweest, vertrok Abela in 1992 richting politiek. In lijn met zijn werk bij de GWU, werd hij actief bij de Malta Labour Party (Partit Laburista / de arbeiderspartij). Na de verkiezingsoverwinning vier jaar later, kreeg hij een functie als juridisch adviseur van de minister-president (Alfred Sant). Na onenigheid binnen de partij, die volgde op een parlementaire crisis, verbrak hij in 1998 echter alle banden. Ook raakte hij in 2000 uit de gratie bij de GWU, waarmee alle banden werden verbroken. Abela zette zijn carrière verder voort in zijn eigen juridische praktijk. Hier werkte hij als adviseur voor verschillende overheidsinstellingen.

Nadat de MLP de landelijke verkiezingen van 2008 nipt verloren had, trad Alfred Sant af als partijleider van de MLP en moest er een nieuwe partijleider worden gekozen. Tezamen met vijf anderen stelde Abela zich hiervoor kandidaat. Hij verloor in de verkiezing voor het partijleiderschap echter ruim van Joseph Muscat. Muscat bood hem wel een functie aan in de commissie waarin zaken met betrekking tot de Europese unie werden geregeld.

Op 10 januari 2009 werd Abela's interesse voor het presidentschap van Malta gepeild. Vervolgens werd op 12 januari 2009 publiekelijk bekendgemaakt dat hij Eddie Fenech Adami zou opvolgen. Van 4 april 2009 tot 4 april 2014 was Abela vervolgens president van Malta.

Abela woont tegenwoordig, samen met zijn vrouw Margaret, in Marsascala. Samen hebben zij twee kinderen; Robert en Maria.Google