Birkirkara

De kerk van Birkirkara

Birkirkara (ook wel B'kara genoemd) is een plaats op ongeveer vier kilometer ten westen van Valletta, volledig geïntegreerd in de drukke centrale regio van Malta. Al sinds de Middeleeuwen vormt Birkirkara de grootste woonkern van het eiland. Tegenwoordig telt de plaats ongeveer 22.111 inwoners. De plaatsnaam is een samenvoeging van twee Arabische woorden; Bur en Kurkare. 'Bur' betekent weide en 'Kurkare' betekent vallei. Birkirkara is een moderne stad die is gebouwd rondom een vijftiende-eeuws centrum. Rondom dat centrum werden in de Britse periode lange straten aangelegd, waarlangs weer nieuwe panden werden neergezet. Het oude centrum kent smalle straten en er staan veel voor Malta karakteristieke patriciërshuizen met houten erkertjes. Dit deel van het centrum is verrassend mooi en leuk om te bezoeken.

Kerken

Birkirkara telt niet minder dan tien kerken, waaronder de barokke Sint Helena basiliek, wat de meest bijzondere kerk van de plaats is. In het jaar 1727 werd de kerk door de Maltese architect Domenico Cachia ontworpen en de bouw vond plaats tussen 1735 en 1745. De basiliek ziet er typisch Maltees uit. De binnenzijde is versierd met fresco's, beeldhouwwerken en beschilderingen. De kerk telt maar liefst 12 altaren. Één van de twee klokkentorens is uitgerust met de grootste bel van heel Malta. Deze bel, met een gewicht van ongeveer 8 ton, heeft een hoogte van 3,10 meter en een breedte van 2,40 meter.

Een andere kerk die het bezichtigen waard is, is de Church of the Assumption (Hemelvaartskerk). Dit was de oorspronkelijke parochiekerk. Met de bouw van deze kerk werd begonnen in 1617, naar een plan van architect Vittorio Cassar. De gevel van de kerk werd ontworpen door Tommasso Dingli. In 1655 was de kerk gereed. Door een aardbeving in 1856 raakte de koepel van de kerk zodanig beschadigd dat het gebouw ongeschikt raakte voor gebruik. In de jaren voor 1972 werd de kerk echter hersteld, zodat deze weer in dienst kon worden genomen.

Andere gebouwen

In Birkirkara zijn twee oude windmolens te vinden. Eentje daarvan, Ta'Ganu genaamd, is geopend voor het publiek. Tegenwoordig wordt de molen gebruikt als expositieruimte voor artiesten. Bijzonder is tevens de Mariakapel 'tal-Herba'. Deze kapel werd voor het eerst gebouwd in de late elfde eeuw. Daarna werd deze verschillende malen herbouwd en gerestaureerd.

Birkirkara station

Grappig is dat in Birkirkara een deel is overgebleven van de oude spoorlijn die eens over het eiland liep. In het deel tussen het oude en nieuwe deel van de plaats, ligt een parkje waarin het oude stationsgebouw staat. In het jaar 1883 werd er een spoorlijn aangelegd over het eiland van Valletta naar Mdina. Het station van Birkirkara was de tweede halte op de route vanaf Valletta. Het station en een wagon werden in het jaar 1970 gerestaureerd, maar de wagon is vervallen geraakt en rond 2019 opnieuw hersteld. Nadat er jarenlang een kinderopvang in het stationspand was gevestigd, is het momenteel de bedoeling dat er een museum over de spoorlijn in wordt geopend. Het is in het parkje niet moeilijk voor te stellen waar het tracé van de spoorlijn liep; van de ene toegangspoort naar de andere en in de straten in het verlengde daarvan.

Langs Birkirkara loopt een aquaduct dat in het jaar 1610 werd aangelegd in opdracht van grootmeester Fra Alof de Wignacourt van de ridders van de johannieterorde. Dit aquaduct loopt van het plateau ten noorden van Rabat naar Valletta. Het werd aangelegd om Valletta van schoon drinkwater te voorzien.

Omdat Birkirkara in een vallei ligt, is het één van de plaatsen op Malta waar wel eens overlast door regenwater ontstaat. In de jaren 2002 en 2003 ontstond een grote vloedgolf die zelfs auto's meesleurde. Om zoiets in de toekomst te voorkomen, wordt momenteel een deel van de plaats gesloopt om aldaar de te verwachten toekomstige waterstromen ruim baan te geven.

In de plaats wordt op woensdagen en vrijdagen een markt gehouden. Dit is één van de grootste markten van Malta. Veel toeristen vinden deze markt een bezoekje waardig.

Bereikbaarheid

Birkirkara is goed te bereiken met de bus vanuit Valletta. Buslijnen 31 35 41 42 43 44 52 53 en 55 doen de plaats aan. Vanaf het vliegveld is Birkirkara bereikbaar met bus X3. Ook met een huurauto is de plaats gemakkelijk te bereiken. Over het algemeen staat de plaats goed aangegeven op de richtingaanwijzers. Het parkeren in Birkirkara is redelijk goed te doen in vergelijking met andere plaatsen op Malta.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr