Zwemmen met dolfijnen

Een tuimelaar dolfijnEen tuimelaar dolfijn.

Veel mensen kiezen voor Malta als vakantiebestemming om hun wens om met dolfijnen te zwemmen in vervulling te laten gaan. Het zwemmen met dolfijnen is mogelijk in het Mediterraneo Marine Park te Baħar iċ-Ċagħaq.

Tuimelaars

De dolfijnen waarmee gezwommen kan worden zijn zogenaamde Tuimelaars. Dat is een in de natuur veel voorkomende soort dolfijnen. In vrijwel alle zeeaquaria ter wereld waarin dolfijnen aanwezig zijn, gaat het om tuimelaars. Ook de beroemde televisiedolfijn Flipper was een tuimelaar. Tuimelaars zijn intelligente wezens. Een volwassen tuimelaar kan tussen de twee en drie meter lang worden en weegt tussen de twee- en driehonderd kilo. Dolfijnen zijn zoogdieren en dus geen vissen. Ze hebben dan ook geen kieuwen, maar gebruiken net als wij de zuurstof uit de lucht. De dieren zwemmen met een snelheid van ongeveer tien kilometer per uur, maar kunnen wanneer dat nodig is accelereren tot veertig kilometer per uur. Hierdoor wordt het mogelijk om sprongen boven water te maken. Tijdens het zwemmen maken de dolfijnen gebruik van echolocatie. Dat is een soort sonar waarmee de dieren door middel van ultrasoon geluid hun positie bepalen.

Logo

Het zwemmen en de kosten

De kosten voor het zwemmen met de dolfijnen zijn afhankelijk van de periode waarin het park wordt bezocht en variëren tussen de € 99, - in het laagseizoen tot € 125, - voor volwassenen (13+) in het hoogseizoen. Daarbovenop komt een bedrag van € 5,99 voor het boeken en € 6,49 voor het transport van en naar het hotel indien gewenst. In vergelijking met andere plaatsen ter wereld waar met dolfijnen kan worden gezwommen, is dit vrij voordelig. Tickets voor het zwemmen met dolfijnen kunnen besteld worden via de website van het Marine Park Malta (klik op Booking Form). Betaling is via die weg alleen mogelijk met een creditcard. Het is verstandig zo vroeg mogelijk te boeken, omdat er dagelijks maximaal drie sessies zijn, waaraan groepjes van tien tot twaalf personen kunnen deelnemen en de vraag bijzonder groot is.

Mensen die voor een zwemsessie met de dolfijnen hebben geboekt, worden voor en tijdens het zwemmen begeleid door de instructeurs. Deelnemers worden voorzien van wetsuit, handdoek en badslippers en moeten sieraden en dergelijke accessoires afdoen. Vervolgens krijgen zij een introductie over de dieren en een instructie over wat wel en niet is toegestaan tijdens de zwemsessie. Het zwemmen duurt ongeveer 30 minuten.

Na afloop van de zwemsessie is het mogelijk om zonder extra betaling de rest van het park te bezoeken. In het park wordt onder andere een show gegeven met dolfijnen. Ook is er een show met zeeleeuwen en eentje met tropische vogels. Behalve het zwemmen met de dolfijnen is het park eigenlijk niet zo interessant. Mensen die bijvoorbeeld het Dolfinarium te Harderwijk wel eens hebben bezocht, zullen niet snel onder de indruk zijn van Mediterraneo. Het park is ook te bezoeken zonder de zwemsessie. De toegang bedraagt dan € 15,90 voor personen van 13 jaar en ouder en € 9,90 voor kinderen (4–12).

Therapeutische sessie?

Het zwemmen met de dolfijnen is niet bedoeld als therapeutische sessie. Het is bijvoorbeeld niet bedoeld voor minder validen, mensen met een visuele of audiovisuele handicap en patiënten met ziekten/aandoeningen waarvan sommigen denken dat die kunnen worden genezen middels het zwemmen met dolfijnen. Het zwemmen met de dieren is toegestaan voor mensen met een minimumleeftijd van acht jaar. Vanzelfsprekend moeten deelnemers kunnen zwemmen wanneer zij mee willen doen. Mensen die onder invloed van drugs, alcohol of medicijnen verkeren kunnen niet meedoen en ook zwangere vrouwen zijn uitgesloten van deelname.

waarschuwing

Bezwaren

De dieren in het Mediterraneo Marine park lijken op het eerste gezicht goed verzorgd te worden. Volgens de informatie van het park ontvangen ze goede diergeneeskundige hulp en goede voeding. Toch zijn er milieuactivisten die protesteren tegen het park. In eerste instantie zijn zij tegen het opsluiten van dieren die zich moeilijk in gevangenschap voortplanten, zoals dolfijnen. Dolfijnen in aquaria komen vaak gewoon uit de zee en niet uit een fokprogramma. Hierdoor wordt de natuur beschadigd. Daarnaast zou het slecht gesteld zijn met de gezondheid van de dolfijnen in Mediterraneo. In enkele jaren zou de helft van de dieren zijn overleden, waarna weer nieuwe dolfijnen zouden zijn gevangen.

In de meeste parken waar dolfijnen gehouden worden is het niet mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. De reden daarvoor is dat dolfijnen erg speels zijn. Zonder speciale training zal het gezamenlijk zwemmen voor de bezoekers te gevaarlijk zijn. Bij de training die de dolfijnen krijgen is het de bedoeling dat ze bepaald natuurlijk gedrag afleren. Dit heeft bij de meeste aquaria een lage prioriteit. Tevens geldt bij het zwemmen een soort verplichting voor de dolfijnen om mee te doen. Toeristen hebben immers goed betaald voor de sessie. Onderzoek heeft aangetoond dat dit soort verplichtingen voor dolfijnen slecht zijn. Hierover valt bijvoorbeeld meer te lezen in dit Engelstalige artikel in de Telegraph. Mensen die denken dat er niet respectvol met de dieren wordt omgegaan kunnen beter niet meedoen aan een zwemsessie, omdat zij er een slecht gevoel aan kunnen overhouden.

Dolfijnen in de natuur

Tuimelaars komen in vrijwel alle warme zeeën ter wereld voor. Dus ook in de Middellandse Zee. Tijdens een boottocht op de Middellandse Zee bestaat er een grote kans dat er dolfijnen voor de boeg van de boot komen zwemmen. Met name bij lange boottochten ver uit de kust, is de kans daarop aanzienlijk.

Bereikbaarheid

Mediterraneo ligt op een soort schiereiland ten noorden van de Coast road bij Baħar iċ-Ċagħaq aan de noordkust van Malta, ongeveer halverwege Sliema en Bugibba. Mensen die met de dolfijnen gaan zwemmen, kunnen tijdens het boekingsproces het vervoer vanaf het hotel naar het park boeken. Het park is tevens te bereiken met buslijn 13 vanuit Valletta. Met een huurauto is het park ook gemakkelijk te bereiken. De Coast Road is vanuit zowel de richting Sliema als Bugibba te bereiken.

Mediterraneo heeft een eigen website. Deze Engelstalige website kun je bereiken door hier te klikken.Google