Buġibba & Qawra (Il-Qawra)

De boulevard van QawraDe boulevard van Qawra.

Bugibba (fonetisch: Boedsjiba) en Qawra (fonetisch: Aura) zijn twee min of meer aan elkaar gegroeide plaatsen aan de noordkust van Malta. Ze maken beide onderdeel uit van de gemeente St. Paul's Bay (San Pawl il-Baħar) die 18.557 inwoners telt. De plaatsen liggen grofweg halverwege Sliema en Mellieha op ongeveer elf kilometer ten westen van Valletta. Samen liggen de plaatsen op een landtong tussen de Sint Pauls baai en de Salina baai.

Bugibba is een verblijfplaats voor toeristen. Er is weinig te doen op cultureel gebied. De plaats is redelijk oud en wordt, buiten de plekken die bestemd zijn voor toeristen, slecht onderhouden. Op het terrein van het New Dolmen hotel zijn de resten van een Megalithische tempel te vinden. Deze resten zijn ongeveer 5500 jaar oud.

Overdag bevinden zich weinig toeristen in Bugibba. Dit komt vooral doordat er geen zandstrand in de plaats aanwezig is. Wel is het op verschillende plekken mogelijk om langs een trappetje naar de rotsen langs de zee af te dalen. Het winkelaanbod bestaat vrijwel alleen uit kiosken en juweliers die alles aanbieden wat toeristen maar willen kopen. Met een beetje moeite is het ook mogelijk bakkers en fruitwinkels te vinden. 's Avonds is het straatbeeld van Bugibba drukker. Er bevinden zich langs de boulevard veel terrassen die tot laat in de avond geopend zijn. Ook stikt het er van de restaurants, die meestal slechts Italiaanse of Chinese gerechten serveren. In sommige restaurants wordt zeer slecht eten bereid. Houd daar rekening mee bij de keuze van een restaurant. Ook is er een McDonald's, welke natuurlijk voornamelijk populair is onder de jeugd. Door de tijd ontwikkelt Bugibba een steeds levendiger nachtleven. De populairste uitgaansgelegenheid is de Amazonia club welke is te vinden tegenover het Oracle casino. Hier draait men voornamelijk de populaire muziek uit de hitparade. Ook 'Desires' is populair. Daar hangt een relaxte sfeer. 'Rookies' is een sportcafé, waar vooral voetbal uit de Engelse Premier League wordt uitgezonden. Er is ook een soort nachtclub, met danseressen, genaamd 'AO'. Liefhebbers van de gayscene zijn met name te vinden rond 'Dita's Lounge Bar'.

In Qawra staat de lelijkste kerk van Malta. Deze parochiekerk werd in 1993 gebouwd ter ere van St. Francis van Assisi. Het meest positieve dat je er over kunt zeggen is dat de vormen revolutionair zijn te noemen. Het oogt meer als een gevangenis dan als een kerk. Wat meer bezienswaardig is de St. Paul's Shipwreck church (San Pawl tal-Ħġejjeġ). Deze werd oorspronkelijk gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw. In 1943 werd de kerk volledig vernield door vijandige bommenwerpers. In het jaar 1957 werd de kerk herbouwd.

Op de punt van het schiereliand waarop Bugibba en Qawra liggen, spoelde op 10 februari 2018 (de dag waarop de schipbreuk van Paulus op Malta wordt gevierd) de in Togo geregistreerde, 60 meter lange en 885 ton zware tanker Hephaestus aan, tijdens een storm van windkracht zeven. De zeven bemanningsleden die al vier maanden voor de kust voor anker lagen, wisten het schip veilig te verlaten. Maanden later werd de tanker naar de Grand Harbour gesleept, waar bleek dat reparatie te duur zou worden. Op 29 augustus 2022 werd het schip vervolgens afgezonken om als kunstmatig rif te dienen op de populaire duiklocatie Xatt l-Aħmar, iets ten westen van de haven van Mgarr op Gozo.

Malta National Aquarium

Malta National Aquarium

In Qawra werd op 3 oktober 2013 het Malta National Aquarium (L-Akwkarju Nazzjonali ta' Malta) geopend. Onder het koepelvormige entreegebouw zijn in totaal 26 aquaria vol verschillende vissen te vinden. Deze vissen zijn afkomstig uit de wateren rondom Malta. De meeste aquaria zijn ingericht volgens een bepaald thema. Door middel van touchscreen-monitoren kan per aquarium meer informatie worden vergaard over de vissen die erin rondzwemmen. Het is ook mogelijk om door een tunnel te lopen, dwars door een aquarium waarin onder andere haaien rondzwemmen. In het gebouw is ook een mooi restaurant aanwezig.

Automuseum

Entree van het automuseum

Bij het busstation van Bugibba is het enige automuseum van Malta te vinden. Het museum opgericht door Carol Galea om zijn de privécollectie te tonen. Galea overleed in juni 2021. In zijn museum zijn tachtig klassieke auto's te bewonderen. De automobielen staan mooi tentoongesteld en aanvullende informatie bij de modellen is te vinden in vitrines. Leuk is dat rondom de bolides veel bijpassende iconische attributen zijn geplaatst, zoals jukeboxen en poppen met gepaste kledij. Natuurlijk is een bezoek aan dit museum vooral voor autoliefhebbers een aanrader. Door hier te klikken, wordt de website van het museum bereikt.

Bereikbaarheid

Als uitgangspunt om het eiland verder te verkennen, is Bugibba een goede plaats om te verblijven. De gehele dag rijden er in verschillende richtingen bussen door het centrum, waarmee het eiland eenvoudig kan worden verkend. Veel bussen hebben het busstation als vertrekpunt. Doorgaande bussen stoppen bij het busstation. Met de buslijn 221 kan, in een half uurtje, via Mellieha, de veerboot naar Gozo worden bereikt. De bussen in de andere richting gaan naar Valletta (lijnen 45 en 48), Mosta (lijn X3 en 31) en het vliegveld (lijn X3). Belangrijk zijn ook de lijnen 203 en 212, waarmee Sliema kan worden bereikt. Hoewel Bugibba niet over een zandstrand beschikt, is het mogelijk om met de bus (lijn 221) naar het strand 'Mellieha beach' te reizen. Het Golden beach is bereikbaar met lijn 223.

Een plattegrond van Bugibba en Qawra kun je bereiken door hier te klikken.

Bugibba en Qawra vallen onder het district St. Pauls Bay. De website van deze gemeente is bereikbaar door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr