Buġibba & Qawra (Il-Qawra)

De boulevard van QawraDe boulevard van Qawra.

Bugibba (fonetisch: Boedsjiba) en Qawra (fonetisch: Aura) zijn twee min of meer aan elkaar gegroeide plaatsen aan de noordkust van Malta. Ze maken beide onderdeel uit van de gemeente St. Paul's Bay (San Pawl il-Baħar) die 18.557 inwoners telt. De plaatsen liggen grofweg halverwege Sliema en Mellieha op ongeveer elf kilometer ten westen van Valletta. Samen liggen de plaatsen op een landtong tussen de Sint Pauls baai en de Salina baai.

Bugibba is een verblijfplaats voor toeristen. Er is weinig te doen op cultureel gebied. De plaats is redelijk oud en wordt, buiten de plekken die bestemd zijn voor toeristen, slecht onderhouden. Op het terrein van het New Dolmen hotel zijn de resten van een Megalithische tempel te vinden. Deze resten zijn ongeveer 5500 jaar oud.

Overdag bevinden zich weinig toeristen in Bugibba. Dit komt vooral doordat er geen zandstrand in de plaats aanwezig is. Wel is het op verschillende plekken mogelijk om langs een trappetje naar de rotsen langs de zee af te dalen. Het winkelaanbod bestaat vrijwel alleen uit kiosken en juweliers die alles aanbieden wat toeristen maar willen kopen. Met een beetje moeite is het ook mogelijk bakkers en fruitwinkels te vinden. 's Avonds is het straatbeeld van Bugibba drukker. Er bevinden zich langs de boulevard veel terrassen die tot laat in de avond geopend zijn. Ook stikt het er van de restaurants, die meestal slechts Italiaanse of Chinese gerechten serveren. In sommige restaurants wordt zeer slecht eten bereid. Houd daar rekening mee bij de keuze van een restaurant. Ook is er een McDonald's, welke natuurlijk voornamelijk populair is onder de jeugd. Door de tijd ontwikkelt Bugibba een steeds levendiger nachtleven. De populairste uitgaansgelegenheid is de Amazonia club welke is te vinden tegenover het Oracle casino. Hier draait men voornamelijk de populaire muziek uit de hitparade. Ook 'Desires' is populair. Daar hangt een relaxte sfeer. 'Rookies' is een sportcafé, waar vooral voetbal uit de Engelse Premier League wordt uitgezonden. Er is ook een soort nachtclub, met danseressen, genaamd 'AO'. Liefhebbers van de gayscene zijn met name te vinden rond 'Dita's Lounge Bar'.

In Qawra staat de lelijkste kerk van Malta. Deze parochiekerk werd in 1993 gebouwd ter ere van St. Francis van Assisi. Het meest positieve dat je er over kunt zeggen is dat de vormen revolutionair zijn te noemen. Het lijkt meer op een gevangenis dan een kerk.

Malta National Aquarium

Malta National Aquarium

In Qawra werd op 3 oktober 2013 het Malta National Aquarium (L-Akwkarju Nazzjonali ta' Malta) geopend. Onder het koepelvormige entreegebouw zijn in totaal 26 aquaria vol verschillende vissen te vinden. Deze vissen zijn afkomstig uit de wateren rondom Malta. De meeste aquaria zijn ingericht volgens een bepaald thema. Door middel van touch screen schermen kan per aquarium meer informatie worden opgevraagd over de vissen die erin rondzwemmen. Het is ook mogelijk om door een tunnel te lopen, dwars door een aquarium waarin onder andere haaien rondzwemmen. In het gebouw is ook een mooi restaurant aanwezig.

Automuseum

Entree van het automuseum

Bij het busstation van Bugibba is het enige automuseum van Malta te vinden. Het museum omvat de privécollectie van ene Carol Galea. Er zijn tachtig klassieke auto's te bewonderen in het museum. De auto's staan mooi tentoongesteld en aanvullende informatie bij de modellen is te vinden in vitrines. Vooral voor autoliefhebbers is een bezoek aan dit museum een aanrader. Klik hier voor de website van het museum.

Bereikbaarheid

Als uitgangspunt om het eiland verder te verkennen, is Bugibba een goede plaats om te verblijven. De gehele dag rijden er in verschillende richtingen bussen door het centrum, waarmee het eiland eenvoudig kan worden verkend. Veel bussen hebben het busstation als vertrekpunt. Doorgaande bussen stoppen bij het busstation. Met de buslijn 221 kan, in een half uurtje, via Mellieha, de veerboot naar Gozo worden bereikt. De bussen in de andere richting gaan naar Valletta (lijnen 45 en 48), Mosta (lijn X3 en 31) en het vliegveld (lijn X3). Belangrijk zijn ook de lijnen 203 en 212, waarmee Sliema kan worden bereikt. Hoewel Bugibba niet over een zandstrand beschikt, is het mogelijk om met de bus (lijn 221) naar het strand 'Mellieha beach' te reizen. Het Golden beach is bereikbaar met lijn 223.

Een plattegrond van Bugibba en Qawra kun je bereiken door hier te klikken.

Bugibba en Qawra vallen onder het district St. Pauls Bay. De website van deze gemeente is bereikbaar door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr