Inland sea

De Inland SeaDe Inland Sea

De Inland sea is een op natuurlijke wijze ontstaan zoutwatermeer op Gozo, dat door middel van een tunnel verbonden is met de zee. Het meer ligt rondom een gat dat zich in de rotsen bevindt. Deze rotsen vormen de basis van het even verderop gelegen Azure window. In het meer is het water ondiep, zodat het eenvoudig te betreden is. Veel kinderen op Gozo hebben hier leren zwemmen. Rondom het meer zijn in de loop der tijd allerlei lelijke illegale bouwsels neergezet, waardoor er van de oorspronkelijke situatie niets meer over is en het er erg slordig oogt.

Lokale bewoners gebruiken de Inland sea om in te zwemmen. Recreatieve duikers gebruiken de Inland sea soms als vertrekplaats voor een duik. Bijvoorbeeld door de tunnel richting de zee. Een duik wordt aan de zeezijde dan vervolgd onder het Azure window door en naar enkele andere spectaculaire rotsformaties onder het zeeniveau. Erg goed geoefende zwemmers kunnen dit rondje ook aan de oppervlakte zwemmen. Het is echter niet aan te raden buiten de Inland sea te gaan zwemmen wanneer het waait op zee. Dit kan zelfs levensgevaarlijk zijn. In de Inland sea zelf is het water ook wanneer het stormt kalm. Bovendien is het een paar graden warmer dan het water op open zee.

In de Inland sea ligt vaak een aantal bootjes aangemeerd. Het grootste deel hiervan is in bezit van de lokale vissers. Het is bij kalme zee mogelijk een rondvaart te maken met één van de kleine bootjes. Zo'n tochtje duurt ongeveer een kwartier en gaat meestal door de tunnel naar open zee, via het Azure window naar de Fungus rock en terug. Zo'n boottochtje is over het algemeen niet duur, maar vooral wanneer het een beetje waait, een leuk avontuurtje.

Bereikbaarheid

De Inland sea is te vinden nabij het Azure Window aan de westkust van Gozo in het Dwejra Heritage Park. Het ligt op ongeveer vijf kilometer van Victoria. De plaats is bereikbaar met bus 311 vanuit Victoria.Google