Azure Window

Het Azure Window te DwejraHet Azure Window

Het 'Azure window' (It-Tieqa Żerqa) is een gat in de kliffen van Dwejra Bay op het eiland Gozo. De rotsformatie steekt ongeveer 50 meter boven het zeewater uit. De rotsen bestaan uit een koraalachtig soort kalksteen waaruit na het instorten van kalksteengrotten onder invloed van de wind en het (soms) ruige zeewater door de eeuwen heen een groot gat is weggesleten. De naam Azure window komt natuurlijk door de azuurblauwe zee die rondom het gat te zien is.

Er gaan al tientallen jaren verhalen rond dat het dak van het Azure window op het punt staat in te storten. Dat is niet vreemd, omdat het gat rond 1980 veel kleiner was en de overbrugging ruim tweemaal zo dik. Van volledig bezwijken is nog geen sprake. Wel bleek op 17 april 2012 dat in de dagen ervoor een deel van de 'pilaar' in zee moest zijn gestort. Het gaat om een stuk aan de rechterkant van de pilaar, vlak onder de overkapping. Hier bevond zich een kleine grot, waardoor waaghalzen naar boven klommen om vervolgens in zee te springen. In het vroege voorjaar van 2015 bemerkten wij tevens dat er voor het eerst een grote scheur zichtbaar was in het midden van de 'overkapping'. Deskundigen zeggen dat het 'raam' nog wel tot minstens 2030 blijft bestaan. Wanneer er niet wordt ingegrepen door de mens, zal het echter niet veel langer blijven bestaan.

Bij harde wind vormt de zee een onrustige, kolkende, deinende, woeste, wit met blauwe massa en breken de golven op spectaculaire wijze tegen de rotsen aan. Bij kalme zee kan er prima gezwommen worden in het water rond het Azure window. Het kan een beetje moeilijk zijn om over de scherpe rotsen de zee te bereiken, maar er zijn wat trappen in de rotsen aangelegd en het zwemmen is er de moeite waard. Met behulp van een snorkelsetje, valt op eenvoudige manier bijzonder veel te zien van het prachtige onderwaterleven. Er zwemmen tientallen verschillende soorten vissen rond. Let echter wel op voor de zee-egels. Het is bij kalm weer tevens mogelijk een rondvaart door het gebied van de Azure window te maken vanuit de nabij gelegen Inland Sea.

Het Azure Window te Dwejra bij storm

Links van het Azure window zijn rotsen aanwezig waarvandaan de rotsformatie mooi gefotografeerd kan worden. Hier zijn op sommige plekken trappen aangelegd, waardoor het minder moeilijk is een plekje voor een mooi kiekje te vinden. Door de grote hoeveelheden toeristen die het gebied bezoeken, worden echter wel de aldaar aanwezige fossielbedden en jonge vegetatie aangetast.

Het betreden van de rotsen boven het Azure window zelf is vrij eenvoudig, maar niet toegestaan. Grote borden waarschuwen voor gevaar en verzoeken mensen die de rots toch beklimmen dan alsjeblieft geen stenen en rotzooi naar beneden te gooien, omdat er boten onderdoor varen. Sinds het eind van 2016 staat er tevens een flinke boete op het betreden van het dak.

Een rotsformatie als het Azure window is niet uniek op Gozo. Bij Wied il-Mielah, ten noorden van Ghammar, is een soortgelijke formatie te vinden. De omgeving hiervan is echter zwaar verwaarloosd. Er bestaan plannen om de plek aan te pakken. Het grootste probleem is echter dat onder de boog rioolwater wordt geloosd.

Bereikbaarheid

Het Azure window is te vinden aan de westkust van Gozo in het Dwejra Heritage Park. Het ligt op ongeveer vijf kilometer van Victoria. De plaats is bereikbaar met bus 311 vanuit Victoria.

Filmpje

Dat het niet altijd mooi weer is rondom het Azure Window, bewijst het onderstaande filmpje dat we op de locatie maakten.

Een tweede filmpje dat wij maakten is via deze link op Youtube te zien.Google