Ta' Kerċem (Gozo)

Dorpsgezicht KercemDorpsgezicht Kercem

Kerċem is een plaats op het eiland Gozo. De plaats telt ongeveer 1.762 inwoners en ligt op ongeveer een kilometer ten westen van Victoria. Het dorp werd waarschijnlijk vernoemd naar een familie die er in de vijftiende eeuw woonde.

Kerċem en de omgeving werden al lang geleden bewoond. De heuvel genaamd Il-Mixta zou al 7.000 jaar geleden bewoond zijn geweest. Ook zou uit opgravingen nabij de plaats blijken dat er enkele Romeinse badhuizen in de omgeving hebben gestaan. Voor de rest is er weinig bekend over de geschiedenis van Kercem voordat de ridders van de Johannieterorde zich er vestigden. Zij gebruikten de vallei van Lunziata (langs de weg van Victoria naar Kercem) als jachtgebied.

Natuurlijk heeft de plaats een eigen parochiekerk. Deze is gewijd aan zowel Sint Gregorius als Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Het is daarmee de enige kerk op Gozo die gewijd is aan twee heiligen. De kerk werd gebouwd in het jaar 1851 op de plek waar vanaf 1581 een kapel stond. Grappig is dat er in Kercem ook een festa (dorpsfeest) is in de winter. Dit is vreemd, omdat in de rest van Malta alleen in de zomer festas worden gevierd. Ook buitenwijk Santa Lucija heeft een eigen kerk. De eerste kapel in het dorp stond er al in het jaar 1575.

Wandelen

Aquaduct nabij KercemAquaduct nabij Kercem

De gebied ten westen van Kercem's dorpswijk Santa Lucija, het Ghajn Abdul-plateau, is zeer geschikt voor wandelingen. Het is zelfs het meest spectaculaire wandelgebied van Gozo. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een wandeling te maken naar Ras il-Wardija (Wardija point). Hier bevond zich een Punische nederzetting, waar momenteel nog wat resten van te zien zijn in de vorm van een uit de rotsen gehouwen kamer, met een bijbehorend belvormig waterreservoir. Langs de kust in de omgeving liggen indrukwekkende kliffen. Wat voor Gozo uniek is, is dat er in de omgeving van Kercem (ongeveer anderhalve kilometer ten westen van het dorp), op ongeveer 148 meter boven de zeespiegel, een vennetje ligt. Dit door mensen aangelegde zoetwatermeertje, wordt L-Ghadira ta' San Raflu (het meer van Sint Rafael) genoemd en er leven dieren als schildpadden, kikkers en eenden in. Op en rond het plateau zijn enkele bronnen te vinden. Zo is er bijvoorbeeld de Għajn Għabdun. Hierover bestaat een verhaal met de piraat Għabdun. Toen zijn mannen weerstand boden tijdens het plunderen, besloten zij te vluchtten. Għabdun besloot zich echter te verstoppen. Toen hij In zijn schuilplaats betrapt was, werd hij aan de ketting gelegd, zodat hij in de hitte zou sterven van de dorst. Hij begon echter te graven en ontdekte zo de bron. Iets ten noorden van Kercem (langs de weg van Victoria richting Għarb) staan de resten van een aquaduct dat tussen 1839 en 1943 door de Britten werd gebouwd om water van dergelijke bronnen nuttig te gebruiken.

Voetbal

De lokale voetbalclub van de plaats is Ajax. De Godenzonen van Kerċem Ajax F.C. spelen hun thuiswedstrijden in witte shirts met groene strepen bij voorkeur in het Kerċem Ajax Stadium (Il-Grawnd ta' Kerċem). Eigenlijk is dit het stadion waarin alle clubs uit de Tweede divisie van Gozo hun onderlinge wedstrijden afwerken. Er zouden ongeveer 1000 toeschouwers in het stadionnetje passen.

Bereikbaarheid

Kercem is vanuit Mgarr (waar de veerboot vanaf Malta aankomt) te bereiken met de bus. Daarvoor moet eerst met buslijn 301 naar Victoria gereisd worden, waarna een overstapt op buslijn 313 in westelijke richting nodig is. De afstand van Victoria naar Kercem is ook lopend te overbruggen. Met de huurauto is Kercem wat lastiger te vinden. Het is het beste om vanuit Mgarr naar Victoria te rijden en aldaar goed op de richtingaanwijzers te letten. Vlak na het centrum van Victoria buigt de weg enigszins linksaf richting Kercem. Wanneer eenmaal de juiste weg gevonden is, is de plaats gemakkelijk te vinden.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr