De ferry naar Gozo

Gozo Chanel Line
Gozo channel line

Om het eiland Gozo te bereiken, kun je gebruik maken van de veerboten van de Gozo Channel line. Deze veerboten varen zeer frequent en vormen als het ware een levenslijn tussen Malta en het kleine eiland Gozo. De boten vertrekken vanaf Cirkewwa op Malta naar Mgarr op Gozo. Jaarlijks maken 4,1 miljoen passagiers en 1,2 miljoen voertuigen de overtocht. Onder de passagiers bevinden zich, naast de lokale bewoners, veel toeristen. De overtocht neemt ongeveer 25 minuten in beslag.

Dienstregeling

Het gehele jaar door vertrekken zowel vanaf Malta als Gozo de gehele dag door boten. Als stelregel kun je gedurende de zomer aannemen dat er aan beide zijden vanaf 07:30uur tot 21:45uur om de drie kwartier een boot vertrekt. Ook 's nachts wordt er gevaren. Dan vertrekt er ongeveer één maal per anderhalf uur een veerboot. Bij grote drukte wordt er vaker gevaren. Er zijn dan zo vaak als mogelijk afvaarten.

Passagiers

Voetpassagiers kunnen zowel in Cirkewwa als in Mgarr gebruik maken van de terminals die in 2012 gewouwd zijn. Hier zijn enkel basisvoorzieningen aanwezig die het wachten zo comfortabel mogelijk maken. In de ruime wachtruimten zijn behoorlijk wat zitplaatsen aanwezig. Ook worden er frisdrank, koffie (voordelig maar niet erg lekker) en snacks verkocht.

Mensen die met de auto naar Gozo reizen, kunnen te Cirkewwa gewoon de aangegeven rijrichting volgen. Er wordt op een gegeven moment aangewezen waar gestopt moet worden. Vervolgens wordt geregeld dat voertuigen op volgorde van aankomst mogen inschepen.

Vaak verdringen zenuwachtige toeristen elkaar, op aangeven van hun gids, al een half uur voor vertrek om vooraan in de rij te staan. Dat is nergens voor nodig. De boot raakt alleen op bijzonder drukke dagen vol. Boarding voor voetpassagiers begint pas ongeveer vijf tot tien minuten voor vertrek. De beambte die het boarden begeleid kan ervoor kiezen de passagiers via een andere route te laten lopen, waardoor mensen die dachten vooraan te staan, juist als laatste de boot kunnen betreden.

Tickets / tarieven

Voor de vaart van Malta naar Gozo is het niet nodig om in bezit te zijn van een vervoersbewijs. Tickets kunnen al wel in de terminal op Malta gekocht worden, maar dat is niet noodzakelijk. Het vervoersbewijs dient te worden aangeschaft bij het verlaten van Gozo. Een ticket kan dan bij één van de automaten of aan het loket worden aangeschaft. Dit ticket verschaft de passagiers, via een tourniquet, toegang tot de afgesloten wachtruimte, waarvandaan het voor vertrek mogelijk is om in te schepen. De kosten voor een retourtje voor één passagier bedragen € 4,65. Bij vertrek op de terugweg na 20:00uur en 's nachts bedraagt het tarief € 4,05. Kinderen onder de 12 jaar betalen € 1,15. Een retourovertocht voor een auto kost € 15,70. Wanneer Gozo na 20:00uur 's avonds met de auto wordt verlaten, kost het retourtje € 12,80. In de tarieven voor de auto's is de overtocht voor de bestuurder inbegrepen. Reizigers die een fiets wensen mee te nemen, betalen voor een retourtje voor de fiets € 1,15.

De schepen

De M.V. Gaudos op een stormachtige dag

Momenteel varen er drie moderne schepen die aan alle veiligheidsmaatregelen voldoen op de route. Dit zijn de 'M.V. Malita', 'M.V. Ta'Pinu' en 'M.V. Gaudos'. Het zijn allemaal zogenaamde Roll-on Roll-off schepen, waar auto's en voetpassagiers op een vlotte manier kunnen in- en uitschepen. Aan boord zijn winkeltjes en een buffet aanwezig. Zowel binnen als op het (zonne-)dek zijn zitplaatsen aanwezig.

In het verleden werd op de lijn gebruik gemaakt van afgedankte schepen van andere maatschappijen. Zo voeren er enige tijd geleden de schepen 'M.S. Marsdiep' (M.V. Mgarr) en 'M.S. Texelstroom' (M.V. Cittadella) die eerder op de route van Den-Helder naar Texel gebruikt werden. Deze schepen werden in 2002 afgedankt en gesloopt in Turkije.

Het uitzicht

Tijdens de vaart die vertrekt vanaf Malta ligt aan de rechterzijde (stuurboord) het eilandje Comino. Afhankelijk van de exacte route die de boot kiest, is het soms mogelijk de Blue Lagoon nabij dat eiland te zien. Het water noordelijk van Comino wordt Il-Fliegu ta' Ghwadex (of North Comino Channel) genoemd. Het water ten zuiden heet Il-Fliegu ta' Malta (of South Comino Channel).

Bereikbaarheid van de havens

Vrijwel alle excursies naar Gozo maken gebruik van de schepen van de Gozo Channel Line. Je kunt de haven waar de veerboot vertrekt ook zelf met het openbaar vervoer bereiken. Vanuit Valletta kun je daarvoor het beste gebruik maken van de buslijnen 41 en 42 (via Msida, Birkirkara, Mosta en Mellieha). De reistijd van de bus zal ongeveer vijf kwartier bedragen. De bussen vertrekken gedurende de gehele dag om het halve uur vanuit Valletta. Vanaf het vliegveld kun ook gereisd worden met buslijn X1. Deze rit duurt ongeveer een uur.

Op Gozo rijden vanuit de haven in Mgarr bus 301 en 303 naar Victoria. Vanuit Victoria rijden bussen naar de andere plaatsen op het eiland. Kijk bij het uitstappen direct bij de bushalte wanneer je weer terug kunt naar bijvoorbeeld Victoria. Om met de bus 301 en 303 vanuit Victoria naar Mgarr te geraken is niet ingewikkeld. De vertrektijden van de bussen zijn bovendien aangepast aan de dienstregeling van de boot.

De Gozo Channel Company heeft een eigen website. Deze kun je bereiken door hier te klikken.Google