Msida (L-Imsida)

De kerk van Msida

Msida (L-Imsida / fonetisch: Imsida) is een plaats in het noordoosten van Malta. Het ligt in de geürbaniseerde zone rondom Valletta, direct ten westen van de voet van het schiereiland waarop de hoofdstad ligt. De plaats telt ongeveer 8.754 inwoners. Van oudsher is het een vissersdorp. Tegenwoordig is het voornamelijk de plaats waar de universiteit van Malta is gevestigd. De naam van de plaats komt uit het Arabisch en betekent zoiets als 'een vissermanwoning'.

Nog niet eens zo lang geleden leefden de bewoners van de plaats voornamelijk van de visserij. Hoewel er door sommige bewoners tegenwoordig nog steeds professioneel gevist wordt, worden zij langzaam verdreven door de drukte van de stad. Oude vissers kunnen hun boot vaak niet overdoen aan jongere familieleden, waardoor het vissen langzaamaan helemaal verdwijnt. Tegenwoordig is Msida vooral een plaats waar de bus uit de richting Sliema richting Valletta, tezamen met al het andere verkeer, doorheen dendert.

Het centrum en de kerk

Msida is ruwweg te verdelen in een laag en hoog gelegen gedeelte. Aan de waterkant, in het laag gelegen gedeelte, bevindt zich het centrum. Hier is ook de parochiekerk te vinden. Het is een typisch Maltese kerk, met twee torens in de voorgevel, een hoge koepel als dak en rijke versieringen en beschilderingen aan de binnenzijde. De kerk is in gebruik sinds 1889 en is gewijd aan Jozef van Nazareth. Voor toeristen is de kerk één van de weinige bezienswaardigheden die in de plaats aanwezig zijn. De weg die voor de kerk langsloopt is bij hevige regenval vaak gestremd. Regen vanuit plaatsen in de gehele omgeving stroomt hier dan met hoge snelheid de haven in. De overheid is bezig oplossingen te zoeken voor dit probleem, maar dat schiet nog niet erg op. Voor de kerk ligt teven de jachthaven. De bodem van de haven ligt bezaaid met allerlei puin dat er na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog in werd gekiept.

De haven

De Black Pearl in haar huidige conditie

In de jaren zestig van de twintigste eeuw verloor Msida grond aan de nieuwe buurgemeenten Pietà en Ta' Xbiex. Op het grondgebied van deze plaatsen ligt een groot deel van de jachthaven van Msida. Deze almaar groeiende haven is erg geliefd onder eigenaren van zeiljachten. Op de kade bij de ingang van de jachthaven in Ta' Xbiex staat een oude boot, genaamd 'The Black Pearl'. Deze boot springt erg in het oog van het langsrijdende verkeer. Het is 45 meter lange houten boot van het type schoener, welke in 1909 in Pukavik te Zweden werd gebouwd en oorspronkelijk de naam 'The Black Opal' droeg. Eerder was de boot in bezit van Hollywoodster Errol Flynn (1909 – 1959). Ook werd hij als decorstuk gebruikt voor de film Popeye, welke aan de andere zijde van het eiland werd opgenomen. Tegenwoordig doet de boot dienst als restaurant. Het is een vrij populair etablissement. Op woensdagavonden wordt er benedendeks een discotheek ingericht welke in trek is bij het 30+-publiek. Veel bekender is natuurlijk de Black Pearl uit de populaire filmreeks Pirates of the Caribbean. Het is niet bekend of er een verband bestaat tussen de naamgeving van de beide schepen, maar duidelijk mag zijn dat het schip in Msida op dit moment niet 'the only ship that can outrun the Dutchman' is.

Universiteit van Malta

In het hoger gelegen gedeelte, dat Tal-Qroqq wordt genoemd, bevindt zich de universiteit van Malta (L-Università ta' Malta / link). Deze werd opgericht in het jaar 1592 en is daarmee één van de oudsten in Europa. Ruim 9.000 studenten studeren aan de 10 faculteiten waaraan zij kunnen studeren voor hun Bachelor- en/of Master-titel. De universiteit geldt als vrij conservatief en ouderwets; regels worden er zeer strikt nageleefd. Behalve Maltese studenten studeren er veel Chinezen, onder wie de universiteit populair is. De laatste jaren trekt de instelling ook veel mensen uit het voormalige Oostblok. Behalve de universiteit is ook de toonaangevende private middelbare school, St. Martin College (Sint-Maartenscollege / Link) in het hoger gelegen gedeelte van Msida gevestigd.

Mater Dei ziekenhuis

Vanaf 1 juli 2007 is het nieuwste en grootste ziekenhuis van Malta in gebruik; het Mater Dei Hospital. Het is gedeeltelijk onderdeel van de medische faculteit van de universiteit van Malta. Het ziekenhuis is met haar 8.000 bedden gigantisch groot. Rond de bouw van het ziekenhuis hebben zich verschillende schandalen voorgedaan. Zo werd een Nederlands bedrijf slachtoffer van een omkopingszaak op politiek niveau, waardoor het bedrijf een grote opdracht misliep. Bij de bouw werd de begrootte € 193.000.000,- met ongeveer 240% overschreden. De torenhoge kosten voor de uitvoering van de activiteiten (€ 3.500.000,- per week) baren veel zorgen voor de bewoners van Malta.

Bereikbaarheid

Msida is goed te bereiken met de bus. Vrijwel alle lijnen (bijvoorbeeld 13 14 16 21 22 23 31 32 35 41 42 en 43) die vanuit Valletta in westelijke richting, bijvoorbeeld naar Sliema, rijden komen door de plaats. Met een huurauto is de plaats eveneens te bereiken. Het vinden van een parkeerplaats is hier echter niet eenvoudig. Een goede optie is wellicht om de auto bij de universiteit of het nieuwe ziekenhuis te parkeren.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr