Popeye Village / Sweethaven

Popeye VillagePopeye Village

Op Malta is een dorpje te vinden dat is gebouwd als filmset voor de film Popeye. Het ging om een verfilming van een avontuur, van het door de Amerikaan Elzie Crisler Segar (1894 – 1938) bedachte stripfiguur, dat in 1929 voor het eerst op televisie verscheen. Het dorpje draagt tegenwoordig de niet al te originele naam Popeye Village. In de in 1980 gerealiseerde film heette het dorpje echter Sweet Haven. Popeye Village is gebouwd in Anchor Bay (Il-Prajjet) in het najaar van 1979. Het hout voor de twintig huisjes kwam met drie vrachtwagens uit Nederland en het materiaal voor de daken werd uit Canada geïmporteerd. Voor de ingang van de baai waaraan Sweet Haven ligt, werd een tachtig meter lange golfbreker gebouwd om het dorpje te beschermen tijdens de opnamen van de film. In totaal werkten er 165 mensen aan de bouw van het dorpje. Zij gebruikten acht ton spijkers om de boel in elkaar te timmeren en 10.000 liter verf om de huisjes te verven.

Het verhaal

De film

De verhaallijn van de film verloopt ongeveer als volgt:
De vooral spinazie etende en aan z'n pijp sabbelende matroos Popeye arriveert in de film in het dorpje Sweet Haven. Hij komt daar om zijn vader te zoeken, die hem in de steek liet toen hij nog klein was. In Sweet Haven ontmoet hij Olijfje. Samen met Olijfje ontfermt Popeye zich over vondeling Swee'Pea. De baby heeft een soort Cupido-effect op het stel. Olijfje is echter officieel verloofd met Bluto, een spierbundel die het voorzien heeft op het dorp Sweet Haven. Ook houdt Bluto de vader van Popeye vast in zijn boot. Samen met Wimpy; een hamburger etende man, en meer van zijn nieuwe vrienden, gaat Popeye de strijd aan met Bluto. Popeye dankt zijn kracht aan het eten van spinazie. Natuurlijk wint Popeye de strijd en wint hij Olijfje daarmee voor zich. En passant maakt Popeye ook nog korte metten met andere vervelende figuren, zoals een deurwaarder en een bokskampioen. De film eindigt met een spreuk van Popeye: "I yam what I yam".

SweethavenSweethaven

Popeye (de hoofdrol) wordt in de film gespeeld door Robin Williams (1951 – 2014), beter bekend van zijn latere rol als Mrs. Doubtfire. Ook speelde hij in verschrikkelijk veel andere films, waaronder vooral veel flauwe familiekomedies.

Huidige situatie

Popeye Village is omgetoverd tot een pretpark dat vooral in het teken staat van de film. Er worden live-shows opgevoerd, die natuurlijk in het teken staan van de held Popeye. Het park is in de laatste jaren enigszins opgeknapt en er is een funpark voor kinderen ingericht. In de baai kan worden gezwommen en er zijn allerlei andere activiteiten in het water mogelijk. Vooral voor mensen die zich interesseren in de filmwereld is een bezoek leuk. Zeker voor degenen die de film gezien hebben. De gebouwen zijn bijvoorbeeld zeer gedetailleerd gemaakt. Er bestaat de mogelijkheid om vanuit het dorpje een rondvaart te maken. Meer informatie over het park is te vinden op website van Popeye Village.

Bereikbaarheid

Sweet Haven is te vinden op ongeveer anderhalve kilometer ten westen van Mellieha. Het is bereikbaar met bus 101. De halte bevindt zich op het deel van de route tussen Cirkewwa, waar de veerboot naar Gozo vertrekt, en het centrum van Mellieha. Overstappen naar bus 101 kan ook bij het strand van Ghadira. Vanaf de Ghadira Bay is het dorpje tevens te voet bereikbaar. Vanaf het Seabank resort is het ongeveer 15 tot 20 minuten lopen.

Met een huurauto is het park ook prima bereikbaar. Automobilisten die ervoor kiezen om via de weg om Mellieha heen (Mellieha bypass) te rijden, komen op ongeveer 700 meter na de dubbele haarspeldbocht een afslag naar links tegen, naar de smalle weg die naar Popeye Village leidt. Automobilisten die door Mellieha heen rijden, slaan bij de rotonde aan het begin van het strand (nabij het Seabank resort) linksaf landinwaarts en nemen na ongeveer 400 meter de afslag naar Popeye Village.

Black Pearl

De Black Pearl in haar huidige conditie

Bij de ingang van de jachthaven van de plaats Msida staat een ruim 100 jaar oude houten boot opgesteld. Dit schip met de naam Black Pearl speelde een rol in de film en is momenteel in gebruik als restaurant.

Piet Piraat en Mega Mindy

Behalve de Popeye-film, werd ook een groot deel van de Nederlandstalige film Piet Piraat en het zeemonster in Popeye Village opgenomen. De film is een productie van het Belgische 'Studio 100' en ging op 31 augustus 2013 in première in de bioscoop. Het is de vierde film in de Piet Piraat-reeks en werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Maltese overheid. Later nam Studio 100 ook de film Mega Mindy vs. Rox op in Malta. Die film verscheen op 9 december 2015 in de bioscoop.

Andere films uit Malta

Overigens is Malta veel vaker het decor geweest van topproducties. Er werden zelfs delen van twee James Bond films op het eiland opgenomen; The Spy Who Loved Me (1977) en Never Say Never Again (1983). Andere bekende films die op het eiland werden opgenomen zijn: Gladiator (2000) – Acteur Oliver Reed zoop zich letterlijk dood tijdens de opnames van deze film –, U-571 (2000), The League of Extraordinary Gentlemen (2003) en Troy (2004). Recente grote films die (deels) op Malta werden opgenomen zijn Munich (2005), The Da Vinci Code (2006), Captain Phillips (2013) en Murder on the Orient Express (2017).

Fragment uit de film

Op YouTube vonden we de eindscène van de Popeye-film. Dit fragment is hieronder te bekijken.

 Google