Iż-Żebbuġ (Gozo)

De kerk van ZebbugDe kerk van Zebbug

Zebbug (fonetisch: zebboedzj) is een plaats in het noorden van het eiland Gozo. Zebbug is een langgerekt dorp met ongeveer 1919 inwoners en ligt op een heuveltop, waarvan het hoogste punt op ongeveer 125 meter boven de zeespiegel ligt. Zebbug is een uit het Arabisch afgeleid woord voor 'olijven'. De plaats stond in het verleden bekend om de grote hoeveelheid olijfbomen die er in de omgeving groeiden. Deze olijven werden geoogst en vervoerd naar de nabijgelegen plaats Ghasri (wat 'persplaats' betekent), waar ze werden verwerkt tot olijfolie.

Behalve vanwege de olijven staat de plaats bekend om het handwerk. Er wordt kant (Bizzilla) gemaakt van de hoogste kwaliteit. Daarnaast zijn de bewoners erg gelovig. Alles wat enigszins religieuze waarde heeft, wordt met de grootste zorg behandeld, zoals de vele kleine niches op de straathoeken waarin religieuze beelden staan. De kerk van Zebbug, die is gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming, is één van de oudsten van Malta. Hij werd gebouwd tussen 1690 en 1726 op de plek waar sinds 1644 een kapel stond. Later werden er nog delen toegevoegd.

Omdat het dorp is gelegen op een heuveltop, biedt het de mensen vanuit verschillende plekken een fantastisch uitzicht over het land en de zee in de omgeving. Op verschillende plekken zijn terrassen of promenades aangelegd waar kan worden genoten van get wijdse uitzicht. Feitelijk ligt het dorp op twee heuvels waartussen op een smalle strook het dorp is gebouwd. Rondom het dorp lopen de hellingen steil af naar beneden. Ten zuidoosten van Zebbug ligt de heuvel Ta'Kuljat. Op deze heuvel zijn resten gevonden uit de bronstijd. En tussen Ta'Kuljat en de kust zijn tombes uit de Punische periode en andere overblijfselen uit de prehistorie gevonden.

De omgeving

Wanneer er vanuit Zebbug heuvelafwaarts in noordoostelijke richting wordt gereden, wordt uiteindelijk iets ten westen van de plaats Marsalforn Qbajjar bereikt. Hier kunnen langs de kust zoutpannen worden gevonden, waarin ook tegenwoordig nog zout uit zeewater wordt gewonnen. Parallel ten westen aan het dorp loopt de Wied il-Ghasri. Deze kloof mondt uit in zee, alwaar een prachtig klein zandstrandje te vinden is. Ten oosten daarvan ligt de woeste kust van Reqqa point, wat een zeer geschikte locatie is om te duiken. Veel duikers bezoeken daarom deze plek.

Bereikbaarheid

Zebbug is gemakkelijk te bereiken met bus 309 vanuit Victoria. Ook met een huurauto is de plaats bereikbaar. Het gemakkelijkste is het om eerst richting Victoria te rijden. Van daaruit wordt de weg vervolgd in de richting Ghasri. Vanuit Ghasri staat Zebbug duidelijk aangegeven.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr